Publicat la: 
22/10/2010

Culoarea modificata a urinei poate ascunde multe pericole pentru sanatate
Hematuria nu e un semn cu care sa ne jucam / Foto: PhotoXpress

Modificarea culorii urinei poate fi semnul unei boli, prin urmare nu ar trebui neglijata. Urina normala este limpede, suficienta cantitativ in timpul unei zile aproximativ 1.500 ml si nu produce nici un disconfort in momentul mictiunii. Eventualele modificari de culoare pot fi dictate de anumite tratamente sau afectiuni cunoscute de pacient, dar de fiecare data fenomenul trebuie sa atraga atentia si sa fie tratat cu seriozitate.

"Bineinteles ca, daca pacientul stie ca are pietre la rinichi, zice Ah, precis am eliminat niste nisip. Daca pacientul stie ca ia anumite medicamente, el se obisnuieste cu o anumita culoare, dar daca aceasta modificare coloristica persista atunci ar trebui totusi sa se ingrijoreze si sa faca ceva. In primul rand ar trebui sa se adreseze medicului de familie", spune dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog. Acesta ar putea recomanda o serie de analize medicale, precum:

  • hemoleucograma;
  • sumar de urina;
  • urocultura;
  • analize generale de echilibru biologic glicemie, creatinina, etc.

In plus, ar mai putea fi necesara o ecografie generala abdominala sau o ecografie specifica de aparat urinar. Pentru mai multa acuratete, este necesara si o cistoscopie, prin care se vizualizeaza interiorul vezicii urinare si se pot identifica diverse formatiuni.

"In functie de cauza evidenta, la prima evaluare, se poate cere sfatul unui medic urolog, daca problema care se deceleaza este de aparat urinar", spune dr. Calomfirescu. Daca este vorba de altceva, se poate apela la un cardiolog, la un hematolog, la oncolog etc, in functie de natura problemei. "In momentul in care se diagnosticheaza o problema legata de aparatul urinar, trebuie sa stim cat de extinsa sau cat de grava este. Daca se diagnosticheaza tumora renala, tumora vezicala sau altceva se impune o evaluare printr-un examen computer-tomografic".

Daca vorbim de sangerari provocate de afectiuni hepatice sau hematologice identificate, se prescrie un tratament medical. Daca este o cauza urologica, precum piatra din vezica, aceasta poate fi scoasa endoscopic, pe cale naturala.

Multi pacienti observa ca daca beau mai multe lichide, urina isi schimba culoarea, dar acest aspect nu echivaleaza nici cu vindecarea, nici cu disparitia cauzei sangerarii. Urina rosie poate ascunde multe pericole, fiind chiar un simptom pentru cancerul urinar.

"Hematuria (urinarea cu sange) nu este un semn cu care trebuie sa ne jucam. Asa cum nu ne jucam cu alte sangerari care pot exista la nivelul corpului nostru, si ca intre aparitia semnului, a urinarii colorate, si evaluarea medicala nu trebuie sa treaca foarte mult timp. Cu cat mai repede, cu atat mai bine", avertizeaza dr. Calomfirescu.

Sursa: MedLife

Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

Traducerea dupa ureche atinge cote cosmice.
In fraza "...si nu produce nici un disconfort in momentul livrarii" despre ce "livrare" e vorba? Comandam urina la magazin? Nu, traducatorul stia ca in engl. "delivery" e "livrare". Numai ca aici e vorba de actul urinatului si trebuia tradus "mictiune". Asa cum "delivery" poate insemna si nastere.

Dumneata ai comentarii pertinente, mereu. Ce s-a intamplat de data asta? Traducere din CE? Din dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog?
Partea cu livrarea unde era exact?

Am aflat din acest articol ca: "Hematuria nu e un semn cu care sa ne jucam"

Acest indemn este cu siguranta foarte util celor care (inconstientii !) pana acum se jucau cu semnele din hematurie.

Deoarece sunt obisnuit cu dresajul cainilor, propun ca celor care au acest obicei sa li se asigure acces gratuit la jocuri video, care este de asteptat sa le abata atentia de la scarbavnicul narav.

In plus, in scoli si in spitale trebuie lipite postere care sa indemne pacientii la alte indeletniciri mai utile decat jocul cu semnele colorate din pishu (da, si in scoli sunt pacienti pe care ministerul educatiei face experiente)

Pagini

Echipa medicala MedLife - Urologie

Medic Specialist
Medic specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 18

Articole similare

Hematuria nu e un semn cu care sa ne jucam / Foto: PhotoXpress Modificarea culorii urinei poate fi semnul unei boli, prin urmare nu ar trebui neglijata. Urina normala este limpede, suficienta cantitativ in timpul unei zile aproximativ 1.500 ml si nu produce nici un disconfort in momentul mictiunii. Eventualele modificari de culoare pot fi...
Dr. Victor Velculescu / Foto: Captura YouTube O echipa de cercetatori americani a pus la punct primul test genetic ce poate identifica prezenta celulelor canceroase, printr-o analiza de sange. Este vorba despre o tehnica ce le va permite doctorilor sa imbunatateasca tratamentul acestei boli, informeaza AFP. Principalul autor al acestei...
Laptele matern, arma impotriva cancerului / Foto: Captura YouTube O substanta, care se gaseste in laptele matern are capacitatea de a distruge celulele canceroase, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Lund si Universitatea Gothenburg din Suedia si publicat recent in revista PLoS One. Desi substanta, cunoscuta sun numele...
Am fost diagnosticat cu cancer. Trei operatii, un an de chimioterapie, zeci de sedinte de cobalto. Se pare ca am scapat. (...) La noi, omul ajunge la doctor cand cancerul deja a luat proportii. Altii se duc la doctor din prima si tot nu supravietuiesc... 70% din bolnavii de cancer ajung la spital abia in ultimele stadii. In primele doua stadii...
Hematuria nu e un semn cu care sa ne jucam / Foto: PhotoXpress Modificarea culorii urinei poate fi semnul unei boli, prin urmare nu ar trebui neglijata. Urina normala este limpede, suficienta cantitativ in timpul unei zile aproximativ 1.500 ml si nu produce nici un disconfort in momentul mictiunii. Eventualele modificari de culoare pot fi...