Publicat la: 
17/03/2015

Cum afecteaza bauturile carbogazoase dietetice grasimea de pe abdomen

Un nou studiu publicat in revista Journal of the American Geriatrics Society a descoperit ca persoanele care au consumat bauturi carbogazoase dietetice, timp de noua ani, si-au triplat grasimea abdominala, spre deosebire de cei care nu au avut acest obicei.

Studiul a analizat datele colectate de la 749 de persoane cu varsta de peste 65, care au fost intrebate, pe parcursul celor 9 ani, cate doze de bauturi carbogazoase dietetice au baut.

In urma analizei, cercetatorii au descoperit ca un consum ridicat de bauturi carbogazoase dietetice favorizeaza aparitia grasimii de pe abdomen, chiar si atunci cand au ajustat raspunsurile in functie de factori precum diabetul, consumul de tutun si activitate fizica.

Schimbarea in ceea ce priveste circumferinta taliei este ingrijoratoare pentru ca subliniaza un adevar nefericit referitor la distributia grasimii: abdomenul este o zona proasta pentru depunerea kilogramelor in plus. Grasimea viscerala este asociata cu cresterea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, a inflamatiei si a diabetului zaharat de tip 2.

Rezultatele, pe care autorii le numesc "impresionante", se adauga dovezilor care sugereaza ca indulcitorii fara sau cu un continut scazut de calorii pot cauza probleme de sanatate.

"Zaharul normal are consecinte calorice. Organismul este obisnuit sa stie ca gustul dulce inseamna ca ingerezi energie sub forma de calorii pe care daca nu le arzi se transforma in grasime", spune autorul studiului Dr. Helen Hazuda.

Indulcitorii artificiali induc in eroare organsimul si determina creierul sa identifice mai greu legatura dintre dulceata si calorii. Asta, spune Hazude, poate duce la ingrasare si la pofte alimentare.

Sursa: Time

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dexa Osteodensitometrie, Ecografie 2D, Mamografie, Radiologie si imagistica medicala, RMN

Buie Florian Laurentiu,Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic specialist
Gruia Adriana - Maria,Doctor
Medic Specialist
Sava Sorin Lucian,Doctor
Medic Primar,...

Articole similare

Intoleranta la proteinele din laptele de vaca este caracterizata printr-o reactie de hipersensibilizare de tip imuno-alergic a organismului la proteinele laptelui de vaca. Nu este acelasi lucru ca intoleranta la lactoza, care reprezinta incapacitatea organismului de a digera lactoza. Deoarece sugarul prezinta o imaturitate fiziologica a...
Dr. Delia Simion/ Foto: HotNews.ro Ce este artroza si cum o deosebim de alte afectiuni reumatice? Ce remedii se recomanda? Cum influenteaza toamna durerile provocate de artroza? Ce miscari fizice avem voie sa facem si ce regim alimentar trebuie respectat? Dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, a discutat cu cititorii MedLive si a...
Acidul hialuronic este intrebuintat la conturarea, hidratarea si marimea de volum a buzelor. De cate sedinte este nevoie? La ce rezultate ne putem astepta? Ce contraindicatii sau riscuri exista? Dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatologie si medicina estetica in cadrul clinicii DermaLife, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a...
A venit primavara si pentru multe persoane acest lucru stimuleaza dorinta de a merge mai mult. Din pacate, mai multa miscare poate insemna mai multa durere, mai ales pentru articulatii. Desi multi oameni folosesc medicamente pentru a controla durerea si inflamatia, s-au realizat mai multe studii pentru a vedea daca ceea ce mancam poate ajuta la...
Regenerarea dintilor/ Foto: Photoxpress.com Cercetatorii americani au creat o metoda revolutionara de regenerare a dintilor, ce utilizeaza raze laser de mica intensitate care stimuleaza procesul de activare a celulelor susa ale pacientilor, informeaza Reuters. Autorii acestei tehnici sunt de parere ca metoda lor are un potential urias,...