Cum alegem pasta de dinți și ce tipuri există

Stomatologie
01 Aprilie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
cum alegem pasta de dinti si ce tipuri exista

Despre pasta de dinți

FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite oferă pastei de dinți următoarea definiție: „Agenții anticarie fără prescripție medicală sau pasta de dinți sunt un amestec care conține material abraziv în formă dozată (gel, pastă sau praf) pentru a livra medicament anticarios dinților.”

Un medicament anticarie este definit ca „un medicament care ajută la prevenirea sau în tratamentul profilactic al unei leziuni carioase (demineralizare sau carie minoră)”.

Ce conține pasta de dinți?

Agenți (medicament) anticarie

Sunt compuși care conțin fluor sub diverse forme: monofluorofosfat de sodiu, fluorură de staniu sau fluorură de sodiu. Aceștia sunt singurii compuși menționați și acceptați (FDA 2017). Fluorul fortifică dinții pentru a ajuta la prevenirea cariilor și remineralizează smalțul acestora în stadiile incipiente ale leziunilor.

Agenți de desensibilizare

Sunt compuși care ajută la ameliorarea sau dispariția durerii (în unele cazuri) provocată de atingere, rece/dulce sau aer, și care durează câteva secunde. Aici includem fosfosilicați de calciu și sodiu. Dacă disconfortul este de mai lungă durată și persistă, se recomandă consult stomatologic.

Agenți antimicrobieni

Acești agenți ajută la prevenirea depunerii plăcii bacteriene și, implicit, a gingivitei. Placa bacteriană este un film incolor, populat cu bacterii și zaharuri. Prezența continuă duce la gingivită (inflamația gingivală și apariția sângerării gingivale, în special la stimuli), iar mineralizarea acesteia (cu minerale din apă, alimente, salivă) formează tartrul.

Agenți antitartru

Agenții antitartru împiedică sau întârzie mineralizarea plăcii bacteriene și formarea tartrului. Aceștia sunt sărurile de zinc, pirofosfatul și hexametafosfatul de sodiu.

Agenți abrazivi

Acești agenți ajută la curățarea dinților și la îndepărtarea petelor de pe suprafața lor. Agenții abrazivi sunt: carbonatul de calciu, oxizii de aluminiu sau silicații.

Detergenți

Aceștia sunt utilizați pentru acțiunea de spumare, care crește solubilitatea plăcii (lauril-sulfat).

Agenți de aromatizare și îndulcitori necalorici

Zahărul sau alt ingredient caloric nu este acceptat. Un studiu din 2018 a concluzionat că îmbogățirea pastelor cu arome și îndulcitori nu a dus la înghițirea acesteia de către copii.

Umectanți

Reduc pierderea de apă din pasta de dinți (uscarea). Glicerolul sau sorbitolul se numără printre aceștia.

Agenți de îngroșare

Gumele naturale sau algele marine sunt incluse pentru a stabiliza pasta de dinți.

Peroxizi

Peroxidul de hidrogen, de exemplu, este unul dintre compușii care pot „lumina” sau deschide la culoare petele intrinseci.

Pastă de dinți cu fluor sau fără

De-a lungul anilor au început să apară din ce în ce mai multe variante naturale de paste de dinți care nu conțin fluor. Cu toate acestea, nu pasta de dinți îndepărtează placa bacteriană, ci acțiunea mecanică a periilor periuței și a aței dentare.

Pasta de dinți ajută, pe lângă curățarea mecanică prin intermediul periuței, la o respirație mai proaspătă, la o reducere a populației de bacterii și la o ușoară scădere a inflamației gingivale, dacă este cazul, datorită unor extracte din plante.

Cel mai important factor în menținerea sănătății orale este periajul, iar în ceea ce privește protecția la carie, pastele fără fluor nu ne pot ajuta în mod deosebit.

Caria este o evoluție a unei discontinuități apărute în smalțul dentar din varii motive:

Acțiune chimică

Neîndepărtarea plăcii bacteriene sau chiar a resturilor de mâncare de pe suprafețele retentive, dintre dinți, dintre punctele de contact naturale sau premature (dinți în malpoziție, adică strâmbi) duce la demineralizarea smalțului și, ulterior, la apariția cariei sub structura acestuia unde, întâlnind dentina mai slab mineralizată, evoluează mai rapid. Printre alte motive se numără și ingestia de alimente și băuturi acide, reflux gastric etc.

Acțiune mecanică

Bruxismul (frecatul dinților) și malpozițiile dentare (dinți strâmbi, dinți lipsă și migrări ale celor rămași, ocluzie imperfectă) duc mai ales la apariția leziunilor de colet (fisuri în smalț, pe fețele exterioare, în dreptul gingiei) care, în timp, cauzează apariția sensibilității, a cariei, și pot duce chiar la fractură dentară.

Rolul fluorului

Fluorul ajută la reducerea procesului de demineralizare, care este prima etapă a cariilor dentare. Dacă există o demineralizare, dar nu este formată încă o carie, fluorul este preluat în acea zonă demineralizată pentru a o ajuta să se remineralizeze. De asemenea, contribuie și la perturbarea plăcii bacteriene, factor cauzator. Există studii comparative in vivo (asupra pacienților) care desemnează pastele cu fluor ca fiind superioare.

Pasta de dinți antitartru

Formarea tartrului este rezultatul depunerii minerale de calciu și fosfat în placa bacteriană (film incolor populat cu bacterii), urmată de un proces de cristalizare și, în cele din urmă, formarea de agregate minerale populate cu microorganisme. Aceste depuneri pot fi îndepărtate doar printr-un detartraj profesional.

Structura poroasă a tartrului matur poate contribui la boala gingivală și prin faptul că poate acționa ca o capcană pentru acumularea suplimentară a microorganismelor în apropierea gingiei, unde agenții patogeni gram negativi pot prolifera.

Rolul pastei de dinți antitartru

Pasta de dinți antitartru nu îndepărtează tartrul matur. Ea previne sau încetinește cristalizarea plăcii bacteriene prin ingredientele „antitartru”, cum ar fi sărurile de zinc, pirofosfatul și hexametafosfatul de sodiu.

Cea mai bună pastă de dinți antitartru este cea care conține:

  • Săruri de zinc (citrat de zinc) - împiedică formarea cristalelor de tartru și s-a descoperit că reduc semnificativ și chiar previn formarea de tartru, în comparație cu pasta de dinți obișnuită, în studiile clinice;
  • Pirofosfat - acționează asupra mineralizării, lucru demonstrat în studii clinice;
  • Hexametafosfat de sodiu - luptă împotriva mineralizării, îmbunătățind pasta de dinți cu 55% față de o pastă de dinți „obișnuită”. Totuși, acest agent poate cauza sensibilități, motiv pentru care se poate alege un altul.

Controlul periodic stomatologic este recomandat și în cazul depunerii de tartru. Medicul stomatolog va recomanda tot ceea ce este necesar împotriva depunerii tartrului dentar și va explica pacientului care sunt metodele potrivite pentru o igienă riguroasă și o menținere cât mai bună a sănătății orale.

cum alegem pasta de dinti si ce tipuri exista

Pastă de dinți pentru dinți sensibili

Sensibilitatea dentară este o problemă care afectează 11,5% dintre adulți și poate fi evaluată ca o durere de scurtă durată cauzată de atingere, temperatură (cald/rece), aer (tragerea cu putere pe gură a aerului), substanțe dulci sau acide, periaj dentar, cu sau fără retracții gingivale.

Într-un studiu din 2020 au fost comparate diferite ingrediente incluse în formulele de pastă de dinți pentru a reduce sensibilitatea și s-au găsit diferențe între compușii evaluați în ceea ce privește eficacitatea în funcție de stimul.

Astfel, protecția este oferită de următorii compuși:

  • Fosfosilicați de calciu și sodiu - pentru durere cauzată de rece și aer;
  • Potasiu și hidroxiapatită sau fluorură de staniu în combinație cu potasiu - pentru durere cauzată de atingere și aer;
  • Fluorură de staniu - cea mai bună la sensibilitate cauzată de aer, dar funcționează și la stimulii tactili;
  • Arginină - împotriva sensibilității cauzate de aer.

Pentru curățarea dinților sensibili se recomandă folosirea periuțelor cu perii moi. În cazul celor manuale, se recomandă periaj vertical, din direcția gingiei spre dinte și masarea ușoară a gingiei. În cazul periuțelor electrice, se găsesc capete de schimb cu perii mai moi, cu programe speciale pentru dinți sensibili și masaj gingival, cronometre, aplicații mobile, protecție la apăsare ș.a.m.d.

Atunci când există o sensibilitate dentară se recomandă consult stomatologic. Medicul poate depista cauzele și poate aplica un desensibilizant local sau vă poate indica pasta, apa de gură, irigatorul și periuța potrivită pentru dumneavoastră. De asemenea, dacă durerea persistă, e mai lungă de câteva secunde, crește în intensitate sau apare în special seara, se recomandă consult stomatologic!

Pastă de dinți pentru albire

Acest tip de pastă de dinți acționează, în general, prin utilizarea substanțelor abrazive, sigure pentru smalț, îndepărtând fizic petele de pe suprafețele dinților (depozite bacteriene, colorații cauzate de tutun, ceai, cafea, vin roșu etc).

Pasta de dinți pentru albire conține și alte ingrediente active, cum ar fi peroxidul de hidrogen, care „dizolvă petele”, sau covarină albastră, care aderă la suprafața dinților și creează o iluzie optică ce poate face dinții să pară mai puțin galbeni. Acestea pot avea un efect imediat.

Deși pastele de dinți pentru albire sunt, de obicei, concepute pentru a maximiza curățarea și a minimiza uzura smalțului dentar, este indicat să urmați recomandările producătorului.

Efectul maxim al acestora este în strânsă legătură cu folosirea periuțelor electrice, ale căror mișcări depășesc câteva zeci de mii de mișcări pe minut, curățând mult mai bine toate suprafețele, în comparație cu o periuță manuală, unele având program dedicat pentru albire.

Pasta de dinți pentru albire poate rezolva (cu două periaje pe zi) doar cazurile incipiente, petele abia apărute, defectele minore, și mai puțin depunerile vechi, ample, mineralizate, care necesită intervenția stomatologică. Totodată, trebuie menționat că folosirea unor paste de dinți pentru albire pe termen lung poate provoca sensibilitate.

Pentru o părere avizată și un diagnostic corect (colorații, pete, ș.a.m.d.) este recomandat consultul stomatologic. Medicul poate recomanda efectuarea unui detartraj (îndepărtarea ultrasonică a tartrului), periaj profesional, airflow (un jet cu apă și bicarbonat de sodiu care îndepărtează perfect petele și resturile de depuneri de pe smalț, spații subgingivale și interdentare) sau albire (deschiderea culorii dinților cu cel puțin câteva nuanțe).

Albirea dinților se poate face acasă, la recomandarea medicului, sau în cabinetul stomatologic, cu geluri și lămpi profesionale de albire, sub stricta supraveghere a medicului.

cum alegem pasta de dinti si ce tipuri exista

Cum alegi pasta de dinți potrivită?

Pentru cea mai bună protecție, găsiți o pastă de dinți cu 1000ppm fluor și ștampilă de aprobare a ADA (Asociația Medicilor Dentiști din SUA). Orice altceva este o chestiune de preferințe personale”, Dr. Nathan Janowicz (Cleveland University).

Cel mai important este să se efectueze corect periajul dentar, de două ori pe zi, respectând mișcările corecte cu periuța manuală. Nu este indicat periajul dentar imediat după masă, deoarece acizii din alimente și băuturi permeabilizează smalțul, periajul imediat ducând la îndepărtarea unui strat microscopic de smalț care se remineralizează în contact cu mineralele din salivă în decurs de până la două ore.

Folosirea periuțelor electrice este recomandată în detrimentul celor clasice, curățarea fiind net superioară. În ceea ce privește tipul, marca, specificațiile tehnice, vă puteți sfătui cu medicul stomatolog. Cazurile speciale, în care nu se recomandă acest tip de periuță de dinți, vor fi, de asemenea, motivate de acesta.

„Cu orice pastă de dinți, clătirea ulterioară reduce beneficiile, deoarece spălați fluorul care ajută la remineralizarea dinților și ajută la diminuarea sensibilității”, spune dr. Janowicz. „O regulă de bază bună este să nu te clătești, să mănânci sau să bei până la 30 de minute după periaj. Recomand periajul imediat înainte de culcare.”, Dr. Nathan Janowicz (Cleveland University).

E bine de știut că se recomandă folosirea apei de gură, a aței dentare și a irigatoarelor bucale pentru o igienă orală superioară. Cel mai important este controlul periodic la stomatolog, pentru că el este singurul care vă cunoaște istoricul medical și, la nevoie, în funcție de observații, vă poate recomanda pasta de dinți de care aveți nevoie. Pastele de dinți și apele de gură medicinale se folosesc la recomandarea medicului stomatolog.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării