Publicat la: 
11/05/2012

Urmatoarele randuri se bazeaza pe propria mea experienta intr-un serviciu de psihiatrie de urgenta francez (la Spitalul de Urgenta din Metz), confruntata cu realitatile din sistemul sanitar romanesc. Urgentele psihiatrice sunt mult mai diverse decat s-ar putea crede. Si mult mai putin psihiatrice decat s-ar putea crede. Patologia psihiatrica institutionalizabila, adica marile boli psihice aflate in situatii de urgenta (psihoza florida, furorul maniacal, etc) reprezinta un compartiment relativ mic al urgentelor ce necesita un filtru psihiatric. Majoritatea cazurilor se afla intr-o zona medicala si sociala gri, cu care psihiatria are de-a face, dar asupra careia nu detine monopolul.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul specialistului psihiaru Vlad Stroescu.

Cum ar trebui sa functioneze o psihiatrie de urgenta

dr. Vlad Stroescu

Actualmente, in Romania, lucrurile se intampla cam asa:
- cineva cheama salvarea
- salvarea se deplaseaza, dar daca persoana in cauza nu doreste sa fie dusa la spital, nu se intervine in niciun fel

- daca situatia este intenabila, pana la urma anturajul va chema si politia, care intervine de abia intr-un al doilea timp, pierzandu-se timp pretios

- salvarea duce pacientul (cu sau fara voia lui, adica plus/minus suportul politiei) fie la camera de garda de psihiatrie, fie la Urgenta. Decizia o ia medicul sau asistentul din echipajul de salvare.

- daca pacientul ajunge direct la psihiatrie, nu poate beneficia, de regula, de niciun bilant medical de urgenta, pentru ca spitalele de psihiatrie nu sunt dotate pentru asa ceva. Intrucat agitatiile psiho-motorii au adesea o cauza non-psihiatrica (chiar daca pacientul are state vechi la psihiatrie), in cazul cel mai bun, psihiatrul de garda va reorienta pacientul, pierzandu-se din nou enorm de mult timp foarte pretios. Cazul cel mai rau este cel in care pacientul nimereste intr-un serviciu in care nu poate primi ingrijiri corespunzatoare, punandu-i-se viata in pericol. Cred ca fiecare psihiatru care a facut de garda intr-un spital de psihiatrie a fost martorul unor asemenea tragedii, si stie cat de greu e sa reorientezi un pacient care a apucat sa treaca pe la psihiatrie.

- daca pacientul ajunge la Urgenta (asa cum este cazul, de exemplu, cu tentativele de suicid), el va avea nevoie, pe parcurs, sa fie vazut si de un psihiatru. Toate spitalele de urgenta din Romania ar trebui sa aiba macar un psihiatru. Exista spitale care chiar au, dar ele sunt o minoritate concentrata in marile orase. Chiar si in Bucuresti, exista astazi spitale de urgenta care nu au la dispozitie niciun psihiatru.

- daca exista un psihiatru disponibil, acesta va examina pacientul, daca are timp si e disponibil, pierzand insa orice control asupra acestuia de indata ce el e externat. E insa probabil sa nu apuce sa vada pacientul: psihiatrii de la urgente nu au linii de garda, si un pacient nu sta niciodata prea mult la urgente. Iar numarul de pacienti care ar trebui sa fie vazuti este foarte mare.

- daca nu exista niciun psihiatru, atunci putem spera ca medicul urgentist ii va recomanda pacientului sa consulte el un psihiatru, cand o putea. Eventual ii va face o trimitere catre un spital de psihiatrie. Imensa majoritatea a acestor pacienti vor fi pierduti pe drum.

- pentru pacientii internati in sectii medicale si chirurgicale, care ar necesita consult de specialitate psihiatric, cu exceptia putinelor spitale care beneficiaza de psihiatru, pur si simplu nu ai ce sa faci, i.e., pacientul nu primeste toata ingrijirea de care are nevoie.

Cum s-ar putea remedia toate obstacolele din calea unui pacient ce necesita ingrijiri psihiatrice de urgenta?
Respectand urmatoarele principii:

- toti pacientii trebuie sa ajunga mai intai la Urgente, niciodata mai intai la psihiatrie. Chiar si pacientii cunoscuti cu vechi tulburari psihiatrice, cu istoric de multe internari de urgenta la psihiatrie, carora li s-a recomandat o noua internare de urgenta, de catre un psihiatru din teritoriu.

- in toate serviciile de primiri ale urgentelor din spitalele generale ar trebui sa existe asadar un departament de psihiatrie de urgenta si de legatura.

- acesta ar trebui sa fie rezultatul colaborarii administrative dintre spitalul general si spitalul de psihiatrie, astfel incat, atunci cand un psihiatru al departamentului de urgenta pune indicatia de internare in spitalul de psihiatrie, aceasta sa se faca automat, fara pasul suplimentar al examinarii la camera de garda din spitalul de psihiatrie. In mai putine cuvinte: camera de garda de psihiatrie ar trebui transplantata in spitalul de urgenta. In spitalul de psihiatrie ar ramane un medic care sa se ocupe exclusiv de problemele pacientilor deja internati. Procesul gestionarii cazului si orientarii pacientului ar deveni brusc mult mai simplu.

- departamentul de urgente psihiatrice ar trebui contina nu doar 1,2 sau 3 psihiatri, ci o echipa completa, cu tot cu rezidenti, asistente medicale cu experienta in psihiatrie, psiholog care poate interveni in criza, infirmiere, etc. In general, in Romania, asistentele medicale nu sunt utilizate la intregul lor potential, mai ales in psihiatrie, fiind doar pe post de distribuitoare de tratament. O asistenta ar trebui sa fie capabila sa stea de vorba cu pacientul din pozitie de profesionist al sanatatii (anamneza), sa cunoasca tehnici de interventie in criza si chiar sa ajute la trierea cazurilor, atunci cand medicii sunt insuficienti. Si sunt mereu insuficienti.

- psihiatrul ar trebui sa vada pacientii la solicitarea medicul urgentist. In cazurile clare, venite cu indicatie psihiatrica precisa, psihiatrul poate sa fie primul care vede pacientul, dar are luxul posibilitatii de a cere ajutorul colegilor urgentisti, la nevoie, sau de a cere el insusi alte consulturi si investigatii.

- ar trebui sa existe o legatura stransa a departamentului de psihiatrie de urgenta cu serviciile de asistenta sociala, tot la nivelul asistentei medicale. (In Franta, de ex, exista asa numitele echipe de precaritate, alcatuite din politisti, asistenti sociali, asistente medicale si asistente de psihiatrie, care patruleaza teritoriul si sunt la curent cu cazurile sociale (persoane fara domiciliu, etc) susceptibile a apela frecvent la departamentul de urgente, psihiatrice sau non-psihiatrice

- ar trebui sa existe cateva paturi de criza. Un fel de stationar psihiatric, in care un pacient poate fi internat pe termen scurt (48-72 de ore). Adesea rezolvarea unei crize necesita timp, si primirile urgentelor medicale nu pot fi blocate de pacienti ce asteapta orientarea psihiatrica. Faptul ca poti sa mai astepti, si sa-i oferi pacientului posibilitatea unei internari scurte intr-un mediu care nu este cel psihiatric clasic, inseamna uneori diferenta dintre viata si moarte. Un pacient suicidar nu va merge de buna-voie la spitalul de psihiatrie, un loc ce are stigma si reputatia lui nefasta, dar ar putea fi convins sa ramana la Urgenta o zi in plus.

- departamentul ar trebui sa se ocupe si cu legatura cu sectiile medicale si chirurgicale ale spitalului de urgenta, adica spitalul de urgenta ar avea luxul de a solicita consulturi psihiatrice ori de cate ori e nevoie, pentru pacientii internati. De asemenea, un pacient internat, care ar beneficia de o ingrijire psihiatrica dupa externare, poate fi orientat rapid si direct de catre departamentul de psihiatrie din spital. Cu alte cuvinte, din ratiuni practice, psihiatria de urgenta ar trebui sa fie indisociabila de psihiatria de legatura.

- departamentul ar trebui sa poate chema pacientul la control, ocupandu-se si de initierea unei terapii ambulatorii, pentru a se profita de alianta terapeutica stabilita in timpul crizei. Ea ar putea avea loc, de ce sa nu visam, si prin vizita la domiciliul pacientului, macar a unei asistente medicale. (De exemplu, pentru un pacient cu risc de suicid, care nu doreste sa fie internat si nici nu intruneste criteriile unei internari impotriva vointei).

- competenta psihiatriei de urgenta ar trebui sa faca parte din pregatirea rezidentilor de psihiatrie, printr-un stagiu intr-un astfel de departament.

In fine, un asemenea departament, daca ar exista, ar trebui sa poata sa gestioneze urgentele psihiatrice cu marea finete de care acestea au intotdeauna nevoie, si de care nu beneficiaza aproape niciodata. Urgenta psihiatrica nu este numai o situatie periculoasa, ci si o ocazie de a rupe inertia si a interveni, in sfarsit.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul specialistului psihiaru Vlad Stroescu.

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Foarte interesant articolul, multumesc.

Subscriu. Pacat ca nu se dezbate si pe astfel de teme.
Astept cu interes un nou articol. Imi place foarte mult cum scrieti.

In Franta exista urgente psihiatrice ( agresivitate in cadrul schizofreniei sau a altor tulburari grave psihice sau tulburarea linistii publice ) care ajung direct la psihiatrie fara a trece prin spital general ( spitalizarile din oficiu - H.O) deci nu toate urgentele psihiatrice trec prin spitalul de urgenta. Exista psihiatrie de urgenta si de legatura asigurata de spitalele de psihiatrie, nici un spital de urgenta din Franta nu are propriul psihiatru ci au psihiatrii din exterior care asigura consultaii in urgenta sau de legatura . Costa foarte mult sa aiba un psihiatru sau o echipa( ce lux ) . Sistemul medical francez este cunoscut ca fiind unul de tip socialist undu nu primeaza absolut eficienta si competivitatea. Psihiatrii sunt scumpi chiar foarte scumpi uneori si a avea un sistem propriu de psihiatrie intr-un spital unde este posibil sa ai un caz de psihiatrie de urgenta pe zi iar in unele zile sa nu ai deloc cazuri de psihiatrie inseamna sa platesti un doctor care consulta un pacient pe zi ( ce viata ) : Sanatatea ca si orice alt domeniu trebuie sa se bazeze pe eficacitate si competivitate , a plati un medic (salariu intreg) pentru a consulta un pacient pe zi si cateodata nici un pacient este un lux pe care nici macar Franta nu si-l poate permite. Psihiatria de urgenta nu exista ca si competenta face parte din psihiatrie. Cum ar fi sa existe chirurgie si chirugie de urgenta???. Daca ajungi la spital si este de garda un chirurgti se va spune ( chiar daca ai o urgenta chirurgicala) : veniti maine cand avem un chirurg competent in chirurgie de urgenta ?????
pentru un pacient cu risc de suicid, care nu dorește să fie internat și nici nu întrunește criteriile unei internări împotriva voinței).---- ESTE UN NON SENS : Orice pacient cu risc suicidar se interneaza impotriva vointei lui , in toate tarile din lume inclusiv in Romania din doua motive: Nici un psihiatru nu isi asuma raspunderea de alsa acasa sa se sinucida un astfel de pacient si pacientul este in pericol pentru ca toata sfera psihica este invadata de sinucidere.
Deci ....
Pe mai incolo

Erata : Alsa= a lasa , undu = unde . Scuze

@paprika:
- niciodată urgențele, de orice fel ar fi ele, nu au fost obiectul competitivității și economiei de piață. De asta ele sunt apanajul sectorului public.
- cu toate astea, un sistem de primiri urgențe bine gândit e economic
- așa am spus și eu un articol: colaborare între spitalul general și cel psihiatric, nu psihiatrii angajați de spitalul general, așa cum e cazul în Ro
- riscul suicidar NU este mereu sancționabil prin internare nevoluntară, deși așa gândeam și eu cândva, când eram rezident. Există un infinit de situații și nuanțe de gri, și în Franța am învățat că, deși nimeni nu-ți reproșează dacă alegi calea ușoară și internezi cu forța, ai mult mai mult de câștigat dacă dai dovadă de mai multă finețe.
- psihiatria de urgență, relativ tânără și în Franța, nu este o specialitate aparte (evident), dar este o competență specifică, chiar dacă nu există diplome pentru asta. În rezidențiatul francez se face un stagiu la urgențe: cel puțin unde am lucrat eu se făcea. Și psihatrii de la urgențe lucrau numai la urgențe, chiar dacă, angajați fiind de spitalul de psihiatrie, mai făceau și gărzi on-call la acesta din urmă.
- eu nu am trăit o zi în spitalul de urgență în care să fi fost doar un caz. Mai curând, numărul de cazuri avea 2 cifre, și personalul serviciului de psihiatrie de urgență era adesea depășit. Este vorba de un spital întreg, cu secții de toate tipurile. Diminețile vedeam urgențele acumulate peste noapte (pentru că psihiatria nu avea medic de noapte), după amiezile: cazurile de pe secțiile medicale, rămânând la dispoziție pentru urgențe, plus consultațiile de cabinet - pacienți chemați la control. Credeți-mă, nevoia era foarte mare.

Va aude cineva ? Va asculta cineva ? Ar fi bine, intrucat serviciile de sanatate mintala din Romanica sunt admirabil de...dezorganizate ! Multumita unor persoaane care au avut painea si cutitul , dar cand li s-a pus cuvenita palarie pe cap au inceput sa strige ca ...s-a luat curentul!

da da , in Romania eu stau de 1 luna fara tratament psihiatric, m-au trimis de la unul la altul c-o fi aia sau cealalta , acum stau cu trimiterea in buzunar pentru ca prima programare este peste 3 saptamani, pana atunci nu-i pasa nimanui cum iti este.

112=serviciul de urgenta?! Poate in alte situatii, nu in cea in care le-am cerut ajutorul pentru o URGENTA PSIHIATRICA-FUROR MANIACAL, acum doua seri!!! Este facuta legatura cu ambulanta, le relatezi ca este depresiv bipolar cu state vechi, episod maniacal, si trimit o ambulanta obisnuita care pleaca asa cum a venit: fara sa rezolve nimic!!! In timpul zilei bolnava bantuie prin oras(nu se stie pe unde), ajunge de bine de rau seara acasa si revin cu telefon la 112; mi se face din nou legatura cu ambulanta si cer, conform indicatiilor medicului ce a avut-o in evidenta in ambulatoriu, AMBULANTA MEDICALIZATA CU INSOTITOR pentru a fi imobilizata si a fi sedata sa poata fi dusa la Obreja unde a mai fost internata. In ciuda insistentelor se trimite tot o ambulanta obisnuita, cu un singur medic si atat, care de asemenea nu rezolva nimic, dar imi lasa totusi un bilet de internare pentru Obreja. Dupa plecare ambulantei incerc sa o iau pe sus sa o duc la spital, dar se urca pe marginea balconului si bat in retragere, dupa care zice totusi ca merge pana ajunge jos si cand sa o urc in masina fuge. Era ora 12 noaptea, nu stiu unde s-a dus si nu stiu cum o voi duce la spital pentru ca acasa nu va mai veni stiind ca vreau sa o internez. De ce inainteaza in episod va fi tot mai rau si-si va si reveni mai greu. Am fost aseara, 1 mai 2015, la politie sa le spun situatia si ca a fugit si nu am primit niciun raspuns. Exista sau nu exista aceasta AMBULANTA MEDICALIZATA CU INSOTITOR? De ce este nevoie de tot circul cu politia cand se poate evita acest lucru?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Grecov Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

O echipa internationala condusa de Sarah Butcher la Institutul de Biotehnologie, Universitatea din Helsinki, Finlanda, care a inclus si cercetatori de la University of Pittsburgh, USA, a descoperit o structura proteica veche intr-un virus, care este legata din punct de vedere evolutionist de virusul ce cauzeaza herpes uman. Aceasta structura a...
Fiecare dintre noi a auzit replica Metabolismul meu este incet. El/Ea poate manca ce vrea fara sa se ingrase nici macar un kilogram. Sigur are un metabolism bun. Metabolismul transforma ceea ce mancati in energie, care sustine si cel mic lucru pe care il faceti. Intr-adevar, rata metabolismului bazal- numarul de calorii de care organismul are...
Parintii copiilor care sufera de autism pot prezenta la randul lor unele simptome ale acestei afectiuni, fara a avea boala respectiva, spre deosebire de parintii copiilor care nu sufera de aceasta afectiune, conform unui nou studiu, transmite LiveScience, citat de Agerpres. Printre cele mai raspandite simptome ale acestei afectiuni printre...
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife Fibroza chistica (sau mucoviscidoza) este una dintre cele mai frecvente boli genetice ale populatiei caucaziene. Este determinate de mutatii in gena CF care codifica pentru o proteina canal transmembranar de clor. Persoanele afectate au o cantitate excesiva de mucus cu o densitate crescuta la nivelul cailor...
Spalatul pe dinti ne fereste de bolile de inima / Foto: PhotoXpress Persoanele care nu se spala pe dinti de doua ori pe zi se expun riscului de a se imbolnavi de boli de inima, sugereaza un studiu citat de Reuters. Cercetarea, realizata in Scotia, a implicat peste 12.000 de adulti si a aratat ca riscul aparitiei unei boli cardiace este mai mare...