Publicat la: 
1/09/2014

Cum explica stiinta dependenta de fast-food?

Potrivit unui nou studiu, publicat in revista Frontiers in Psychology, consumul regulat de alimente de tip fast food nu doar ne ingrasa, ci ne face si plictisitori. Oamenii de stiinta au explicat modul in care este conectat creierul, ce impact au aceste conexiuni asupra alegerilor noastre culinare si care sunt alternativele.

Creierul este conectat sa caute varietatea nutritionala, in asa fel incat sa nu mancam acelasi lucru prea mult timp. Dar, consumul alimentelor bogate in calorii, precum si a celor intens procesate intervine si strica aceasta conexiune, limitand semnificativ varietatea tipurilor de alimente pe care le consumam.

Orice persoana pofteste, din cand in cand, la o asa numita "bomba calorica", fie ca este vorba de un tort cu ciocolata sau de o punga de chipsuri.

Cu toate acestea, creierul nostru stie cand am mancat prea mult, astfel ca dupa o portie bogata in calorii, el incearca sa pofteasca ceva complet diferit, un mar sau un bol de cereale.

Dar, atunci cand ne facem un obicei din a manca alimente de tip fast food, ne pierdem apetitul pentru gusturi diferite. In loc de a pofti inghetata intr-o zi, iar in dimineata urmatoare sa simtim nevoia unei salate proaspete, creierul devine confuz si ne face sa poftim doar inghetata. De fiecare data.

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au invatat soareci tineri de sex masculin sa asocieze diferite sunete cu prezenta unei bauturi dulci. Un grup de soareci, care a ramas la dieta sanatoasa, normala, a incetat sa mai raspunda la semnalul bauturi dulci dupa ce consumasera recent ceva asemanator, cu acceasi aroma.

Dar, soarecii care au fost supusi unei diete bazate pe fast food s-au reintors la bautura dulce de fiecate data, indiferent de cat de mult mancasera inainte.

Singurul mod de a evita acest stil de viata e de a va concentra pe o dieta diversa.

Chiar daca nu aveti acces la varza proaspata de la piata, puteti manca o varietate de alimente in fiecare zi. Daca poftiti un anumit aliment, nu va feriti sa il consumati, dar opriti-va atunci cand sunteti plin. Amestecati alimentele pe care le consumati: de la nuci la fructe si legume. Transformati aceasta dieta diversa in posibilitatea de a invata si de a incerca noi retete.

Sursa: News.Mic

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...
Gradinaru George Daniel,Psiholog
Psiholog
Psiholog...
Sahlean Mihaela,Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Psiholog...

Articole similare

Ecografia Doppler este o investigatie imagistica, realizata cu ajutorul ultrasunetelor. Spre deosebire de ecografiile obisnuite tisulare, acest tip de ecografie foloseste efectul Doppler pentru a putea investiga sistemul vascular, arterial si venos. Investigatia este neinvaziva si foloseste principiul ultrasunetelor. Ecografia Doppler poate fi...
Dr. Greta Nita / Foto: MedLive.ro Homeopatia este un sistem terapeutic focalizat pe bolnav, mai degraba decat pe boala. Intr-o asemenea ramura medicala, in care personalizarea tratamentului are rolul principal, consultatia si relatia medic-pacient este adusa la o noua dimensiune. Pentru copii, acest tip de tratament non-invaziv si fara efecte...
Portocalale, pepenele rosu, migdalele, dar si spanacul, broccoli si varza va pot ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor. Hidratant si racoritor, pepenele contine si un antioxidant puternic, glutation, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, astfel incat sa poata lupta impotriva infectiilor. Nivelurile ridicate de glutation in...
Creierul poate fi antrenat sa prefere alimentele sanatoase, in detrimentul alimentelor de tip fast-food, bogate in calorii, cu ajutorul unei diete care nu provoaca foame, sugereaza un nou studiu, realizat de cercetatorii americani. Care este tehnica si cum putem invata sa fim mai incantati de mancarea sanatoasa? Oamenii de stiinta de la...
Fumatul, principala cauza a cresterii incidentei BPOC / Foto: PhotoXpress Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), o boala insuficient cunoscuta si ignorata pana de curand, va deveni a treia cauza de deces la nivel mondial. BPOC este o afectiune respiratorie cronica, responsabila in prezent de trei milioane de decese in fircare an. In...