Cum explica stiinta dependenta de fast-food?

Potrivit unui nou studiu, publicat in revista Frontiers in Psychology, consumul regulat de alimente de tip fast food nu doar ne ingrasa, ci ne face si plictisitori. Oamenii de stiinta au explicat modul in care este conectat creierul, ce impact au aceste conexiuni asupra alegerilor noastre culinare si care sunt alternativele.
Creierul este conectat sa caute varietatea nutritionala, in asa fel incat sa nu mancam acelasi lucru prea mult timp. Dar, consumul alimentelor bogate in calorii, precum si a celor intens procesate intervine si strica aceasta conexiune, limitand semnificativ varietatea tipurilor de alimente pe care le consumam.
Orice persoana pofteste, din cand in cand, la o asa numita "bomba calorica", fie ca este vorba de un tort cu ciocolata sau de o punga de chipsuri.
Cu toate acestea, creierul nostru stie cand am mancat prea mult, astfel ca dupa o portie bogata in calorii, el incearca sa pofteasca ceva complet diferit, un mar sau un bol de cereale.
Dar, atunci cand ne facem un obicei din a manca alimente de tip fast food, ne pierdem apetitul pentru gusturi diferite. In loc de a pofti inghetata intr-o zi, iar in dimineata urmatoare sa simtim nevoia unei salate proaspete, creierul devine confuz si ne face sa poftim doar inghetata. De fiecare data.
In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au invatat soareci tineri de sex masculin sa asocieze diferite sunete cu prezenta unei bauturi dulci. Un grup de soareci, care a ramas la dieta sanatoasa, normala, a incetat sa mai raspunda la semnalul bauturi dulci dupa ce consumasera recent ceva asemanator, cu acceasi aroma.
Dar, soarecii care au fost supusi unei diete bazate pe fast food s-au reintors la bautura dulce de fiecate data, indiferent de cat de mult mancasera inainte. Singurul mod de a evita acest stil de viata e de a va concentra pe o dieta diversa.
Chiar daca nu aveti acces la varza proaspata de la piata, puteti manca o varietate de alimente in fiecare zi. Daca poftiti un anumit aliment, nu va feriti sa il consumati, dar opriti-va atunci cand sunteti plin. Amestecati alimentele pe care le consumati: de la nuci la fructe si legume. Transformati aceasta dieta diversa in posibilitatea de a invata si de a incerca noi retete.
Sursa: News.Mic
A.C.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Doua ore intre cina si culcare: recomandat sau nu?
Decalajul de doua ore intre cina si culcare este considerat a fi o practica eficienta pentru sanatate si pentru reducerea riscurilor anumitor boli. Specialistii au condus un nou studiu, prin care au demonstrat ca aceasta pauza de doua ore nu este asociata cu modificari ale nivelului de glucoza din s...

Care este cel mai daunator tip de grasime?
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul ...

Cel mai bun antioxidant natural se gaseste in cereale
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara,...