Publicat la: 
12/01/2018

Cum afecteaza anestezia creierul

Desi pare de necrezut, inca nu am ajuns sa intelegem mecanismul uneia dintre cele mai frecvente proceduri medicale: anestezia generala. O echipa de cercetatori australieni a facut o descoperire importanta in acest sens: anestezia nu doar adoarme intregul organism, ci reuseste sa intrerupa comunicarea ce are loc in mod natural intre celulele creierului. Noile constatari au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "Cell Reports", scrie sciencealert.com.

Cum actioneaza anestezicul asupra sistemului neuronal

Pentru a ajunge la noile constatari, oamenii de stiinta au investigat efectele anestezicului Propofol, o substanta utilizata frecvent in interventiile chirurgicale de catre cadrele medicale din intreaga lume.

Fiind un sedativ puternic, acest medicament adoarme intreg sistemul neurotransmitator GABA, principalul motor al reglarii ciclului de somn si desteptare. Cu toate acestea, se stie ca persoanele anesteziate cu acest medicament au o stare de desteptare calitativ diferita de cea pe care o experimenteaza in fiecare dimineata.

Pe langa aceasta diferenta resimtita de pacientii ce se trezesc din anestezie, exista si o serie de efecte secundare ce pot apare, asa incat cercetatorii si-au propus sa descopere care este mecanismul prin care anestezicul actioneaza la nivelul creierului.

Folosind mostre de celule neuronale vii, colectate de la soarecii de laborator si musculite, cercetatorii au reusit sa urmareasca activitatea neurotransmitatorilor prin intermediul unui microscop cu rezolutie maxima.

Astfel, testele au aratat ca Propofolul se combina cu o proteina care are un rol central in comunicarea celulelor nervoase de la nivelul creierului.

Fiecare neuron comunica cu restul prin intermediul neurotransmisiei mediate de proteina numita syntaxin1A, care se regaseste atat la animale, cat si la oameni.

Se pare ca acest anestezic blocheaza actiunea acestei proteine, modificand temporar conexiunea ce are loc in mod normal intre celulele creierului.

"Am constatat ca Propofolul restrictioneaza actiunea proteinei syntaxin1A, necesara formarii sinapselor neuronale. Aceasta restrictie duce la scaderea capacitatii de comunicare intre neuroni," explica autorul principal al studiului, Dr. Adekunle Bademosi, cercetator in cadrul Universitatii Queensland din Australia.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta intrerupere a comunicarii la nivel neuronal este aspectul esential care face posibila interventia chirurgicala fara a simti durere.

Cum actioneaza anestezia generala, un mister vechi de 180 de ani

Problema are un grad ridicat de dificultate tocmai pentru simplul fapt ca intelegerea noastra asupra modului in care opereaza creierul uman este limitata, spune autorul principal al studiului, Bruno van Swinderen.

Pentru a putea urmari actiunea acestei proteine la nivelul sinapselor, oamenii de stinta au trebuit sa inteleaga mai intai cum functioneaza procesul sinaptic, o descoperire ce a luat de Premiul Nobel in anul 2013.

In prezent, avansul tehnologic ce permite imbunatatirea aparaturii de imagistica ne deschide noi cai de explorare a acestui mister.

Sunt necesare mai multe investigatii de specialitate pentru a stabili daca exista o legatura cauzala intre intreruperea actiunii proteinei syntaxin1A, in urma administrarii anestezicului, si efectele pe care anestezia le prezinta. Mai mult, este necesara analizarea tuturor medicamentelor anestezice utilizate la scara larga in zilele noastre.

Cu toate acestea, este foarte probabil ca toate anestezicele sa functioneze la fel, intrucat au in comun o caracteristica importanta: actiunea lor asupra stratului de grasime regasit in punctele cheie ale retelei sinapselor.

"Descoperirea are implicatii semnificative in special pentru pacientii a caror activitate neuronala este vulnerabila, asa cum se intampla in randul copiilor sau in cazul persoanelor ce sufera de Alzheimer sau Parkinson," conchide van Swinderen.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Anestezie

  •  
  • 1 of 18

Articole similare

Desi pare de necrezut, inca nu am ajuns sa intelegem mecanismul uneia dintre cele mai frecvente proceduri medicale: anestezia generala. O echipa de cercetatori australieni a facut o descoperire importanta in acest sens: anestezia nu doar adoarme intregul organism, ci reuseste sa intrerupa comunicarea ce are loc in mod natural intre celulele...
Atunci cand pacientii sufera interventii chirurgicale majore, sunt adesea supusi anesteziei pentru a permite creierului sa se afle intr-o stare de inconstienta. Dar ce se intampla in creier in acea perioada? Trei cercetatori de la Universitatea din Michigan exploreaza aceasta intrebare - in mod specific modul in care retelele creierului se...
Relaxarea musculara reprezinta o etapa esentiala a anesteziei in timpul operatiilor majore. Totusi, studiile sugereaza ca aceste medicamente pot provoca probleme respiratorii. Studiul european ”Popular”, sustinut de ”European Society of Anaesthesiology (ESA)” si condus de ”Technical University of Munich (TUM)” a confirmat legatura dintre...
Expunerea copiilor la anestezie generala pana la varsta de patru ani creste riscul unei dezvoltarii improprii pe plan cognitiv, descrisa de specialisti in termenii alfabetizarii reduse in cadrul testelor de scris si citit si a abilitatilor slabe la testele de matematica, arata un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Universitatea...
Un fapt descoperit intamplator / Foto: Bigstockphoto.com Memoria copiilor este afectata de anesteziile repetate, chiar daca activitatea fizica ajuta la formarea de noi celule, care imbunatatesc activitatea cerebrala. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii Academiei Sahlgrenska, din cadrul Universitatii din Gothenburg, Suedia. Studiul a...