Publicat la: 
29/04/2013

Credinta în Dumnezeu poate imbunatati in mod semnificativ rezultatele celor care primesc tratament pe termen scurt pentru boli psihice, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Spitalul McLean. In cadrul studiului, publicat in numarul curent al Journal of Affective Disorders, David H. Rosmarin de la Harvard Medical School a examinat mai multe persoane de la Spitalul McLean pentru a investiga relatia dintre nivelul credintei pacientilor în Dumnezeu, asteptarile privind tratamentul si rezultatele tratamentului.

"Munca noastra sugereaza ca persoanele cu un nivel moderat si ridicat de credinta într-o putere mai mare raspund in mod semnificativ mai bine la tratamentul psihiatric pe termen scurt, decat cei fara, indiferent de apartenenta lor religioasa. Credinta a fost asociata nu numai cu îmbunatatirea bunastarii psihologice, dar scade si depresia si intentia de auto-vatamare corporala", a explicat Rosmarin.

Studiul a analizat 159 de pacienti, recrutati pe o perioada de un an. Fiecare participant a fost rugat sa isi evalueze credinta în Dumnezeu, precum si asteptarile privind rezultatul tratamentului pe o scala de cinci puncte. Au fost evaluate nivelurile de depresie, bunastare si de auto-vatamare la începutul si la sfârsitul programului de tratament.

Dintre pacientii inclusi în esantion, mai mult de 30% a pretins ca nu are nici o afiliere religioasa specifica, însa acesti pacienti au vazut aceleasi beneficii în urma tratamentulului în cazul în care nivelul credintei lor într-o putere mai mare a fost evaluat ca moderat sau foarte mare. Pacientii cu "nu" sau doar  "putina" credinta în Dumnezeu au fost de doua ori mai susceptibili de a nu raspunde la tratament fata de pacientii cu niveluri mai ridicate de credinta.

Studiul concluzioneaza: "Credinta în Dumnezeu este asociata cu rezultate imbunatatite ale tratamentului, iar rezultatele noastre sugereaza ca o credinta în credibilitatea tratamentului psihiatric si asteptarile crescute de a obtine un castig de pe urma tratamentului ar putea fi mecanismele prin care credinta în Dumnezeu poate afecta rezultatele tratamentului."

"Aceste constatari sunt importante deeoarece pun în evidenta implicatiile clinice ale vietii spirituale. Sper ca acest lucru va duce la studii mai mari si finantari crescute, în scopul de a ajuta cat mai multi oameni posibil", a comentat Rosmarin.

Specialitate: 
Comentarii

Explica-i orbului lumina si surdului muzica. Cam asta este cu lipsa ta de perceptie. Ai toata compasiunea mea.

Nici tu nu percepi nimic din ce se gaseste in capul unui bolnav psihic. Asa nu inseamna ca perceptia lui este reala. Asadar perceptiile personale nu sunt un argument .

Btw- studiul este pt persoane cu probleme minore .Pentru problemele majore doar moartea aduce linistea.

din pacate nu existenta unor necredinciosi alimenteaza ultra-ortodocsii.
De fapt e chiar invers...fara unii care sa spuna lucrurilor pe nume...ar fi mult mai rau. Vezi lumea islamica. Ce se intampla in egipt, este din cauza ca extremistii sunt provocati sau din cauza ca extremistii sunt prea puternici?

vorbesti prostii, desigur.
realitatea nu e doar ceea ce vezi cu ochii, dar nici cea ce nu exista de fapt :)
Ce crezi tu ca percepti si eu nu pot?
Singurul care pierde esti tu. Minciuna ti-o fi frumoasa, dar e periculoasa ;)

Credinta in D-zeu este o boala psihica. Este pe acelasi picior de egalitate cu credinta ca esti Napoleon, vorbitul cu un prieten invizibil, sau credinta in sfantul inorog.
Nu zic ca nu s-ar putea scoate cui pe cui, dar parca mai bine folosesti o nicovala.
Sa alimentezi paranoia si pierderea simtului realitatii nu poate fi de bine.

mergem la psiholog sau la biserica?
la psiholog, prin terapie: identificam problemele, impartasim problemele, psihologul ne ajuta sa eliminam grijile inutile...
la biserica, prin rugaciune: ne rugam pentru rezolvarea anumitor probleme (deci identificam problemele), le impartim cu 'cineva' (ele nu mai apasa doar pe umerii nostri), 'cartea' ne spune sa nu ne facem griji pentru ziua de maine, etc. De ce in Tatal Nostru cerem painea cea de toate zilele astazi? (si nu cerem sa fie dramuita pe cateva zile). Traieste ziua de azi si nu-ti face griji pentru ziua de maine ('cineva' are grija de ziua ta de maine). Atat religia cat si psigologul ne va spune sa iertam sau sa trecem cu vederea anumite lucruri.
Echivalente intre psihologie si religie sunt foarte multe. Nu pare psigologia substituentul modern al religiei. Azi numarul 'credinciosilor' scade dar creste numarul celor ce au nevoie de psiholog. Depinde de fiecare ce cale alege.

credinta in dumnezeu este deja o boala in sine. dac crezi in bazaconii ai niste probleme. asa ca nu vad cum o boala o poate ajuta pe alta? :D

faptul ca voi nu puteti percepe mai departe de realitatea voastra fizica nu va face decat mai saraci...

la comentariile de mai sus mai adăugaţi şi "părerea" unor ultraortodocşi, şi avem imaginea perfectă a unei mori de apă, care se alimentează cu fanatismul fiecăruia. Roata morii se-nvârteşte ţac (a), ţac (a), ţac (a).

da, ignorantii traiesc mai mult

S-a trezit si nea Ion ca si el vrea sa se bage in vorba...Romanii cu talent (la dat degeaba din gura) ESTE mai destepti, mancati-ash, decat ala nea' NImeni-In-Drum de la Harvard. Bai sfertodoctilor, articolul studiaza STIINTIFIC cum este un om bolnav influentat de credinta in Dumnezeu. Dar nu-i asa - studiile si cercetarile domniilor voastre ESTE de belea, impotriva "aciestei" idei. Voi stiti mai bine de la tata Ceausescu ca religia e boala psihica....

pfff, am vrut sa latru si eu ceva la articolul cu tendinte ortodoxe, dar a articulat lumea f bine deja.

Ce s-au sarit unii in comentarii.
Se vede ca nu le convin concluziile studiului stiinific respectiv.
Dupa ateistii astia ultraortodocsi, toti care isi fac o cruce sunt bolnavi psihic.
Cum le stiu ei pe toate!

Nimeni nu "s-a" sarit, constructia folosita de tine nu are inteles semantic in limba romana. Asa recunosti de obicei credinciosii, sunt certati tare cu gramatica, matematica si cultura in general.

Nu ateii sustin ca a crede in prieteni invizibili este o boala mintala, este intelegerea actuala pe care o are specia noastra, rodul studiilor psihologilor, psihiatrilor etc.

Ateisti ultraortodocsi? CIne zice ca le stie pe toate? Tu stii sigur ca nu ai un inorog in baie? Daca da, ai aceeasi certitudine pe care o am eu ca nu exista creatorul din imaginatiile voastre.

Ok, atunci bănuiesc că Jung nu era psiholog. Pentru el religia nu era o nevroză, cum a considerat-o Freud, care a asimilat-o sentimentului oceanic.

Boala psihica inseamna deznadejde iar credinta inseamna o ultima speranta.

nu stiu de unde sa dedus ca este un articol pentru ortodoxi ,nu scrie in articol de vreo religie anume,binenteles ca daca crezi in D-zeu atunci te vindeci mai repede, cu toate astea totusi D-zeu e suveran si face ce vrea si ce crede mai bine ca de asta e D-zeu,momentan noi doar ne dam cu parerea pentru ca nu putem schimba prea multe,dar ne putem ruga pentru cei care au nevoie de ajutor,e usor sa vorbesti despre reguli , mult mai greu sa le aplici si e usor sa distrugi ,mai greu sa cladesti,D-zeu sa va binecuvinteze

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Stroescu Vlad,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar,...
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Credinta în Dumnezeu poate imbunatati in mod semnificativ rezultatele celor care primesc tratament pe termen scurt pentru boli psihice, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Spitalul McLean. In cadrul studiului, publicat in numarul curent al Journal of Affective Disorders, David H. Rosmarin de la Harvard Medical School a...