MEDICINA GENERALA

08 Ianuarie 2016

Cum ne ferim de boala parodontala

scris de

Raducu Ana Maria

Cum ne ferim de boala parodontala

Incepe cu sangerarea gingiilor, dar poate duce la pierderea dintilor. Cum ne ferim de boala parodontala aflam de la dr. Ana Maria Raducu, medic specialist stomatologie, competente in parodontologie la clinica Dentalife.

Boala parodontala este o afectiune de cauza bacteriana, iar factorul determinant este placa bacteriana: depozitele moi de placa situate pe suprafata dentara, colonizate bacterian. Unele bacterii sunt mai agresive, altele mai putin, in functie de agresivitatea lor boala se manifesta mai extrem sau mai putin sever. Cea mai usoara forma este simpla inflamare a gingiilor, dar boala paradontala avansata vine la pachet cu mobilitate dentara, pierdere osoasa, si duce in final la pierderea dintilor.

Pe langa factorul determinant, placa bacteriana, exista factori favorizanti, elemente care fac pacientii mai susceptibili la dezvoltarea bolii parodontale: tartrul, afectiunile cronice - precum diabetul, anomaliile dentare (inghesuiri dentare care impiedica realizarea unei igiene orale suficient de eficiente), lucrarile dentare mari, largi. Niciunul insa nu poate genera boala in absenta bacteriei.

Cum se manifesta boala parodontala

  • In cele mai simple forme, gingia este rosie, are volumul marit si sangereaza usor. Gingivita este forma reversibila a bolii parodontale, cu conditia sa fie instituit tratamentul corect, sa se faca igienizarea adecvata.
  • In gingivita nu este afectat osul in care stau dintii, inflamatia este superficiala. Daca se mentine starea de inflamatie, boala avanseaza intr-o forma mai severa.
  • Pe masura ce boala avanseaza, sangerarea se mentine si, in acelasi timp, creste mobilitatea dintilor, din cauza pierderii substratului osos. Acest lucru se intampla deoarece osul are tendinta de a se retrage din fata inflamatiei.

Cum ne ferim de boala parodontala

  • Preventia bolii parodontale se face prin controale regulate la medicul stomatolog si igienizari periodice: detartraj, periaj, tehnica airflow, in cabinetul stomatologic. De asemenea, acasa fiecare dintre noi trebuie sa foloseasca periuta, pasta de dinti, apa de gura, ata dentara si dedusul bucal.
  • Daca nu exista alta indicatie de la medicul stomatolog, cel mai bine este sa se foloseasca o periuta medie, cu o tehnica de periaj adecvata. Pasta de dinti nu reprezinta un factor determinant, tehnica este cea care trebuie sa fie eficienta.
  • Cea mai frecventa greseala pe care o fac pacientii, in momentul in care exista deja inflamatie gingivala si sangerare a gingiilor, este ca isi spun "eu am gingiile sensibile" si isi aleg o periuta moale. Dar acest tip de periuta nu realizeaza igienizarea corespunzatoare. Periuta moala are o tehnica de periaj adaptata si e indicata de cele mai multe ori post-interventii chirurgicala.
  • Putem verifica daca periajul a fost eficient folosind tabletele revelatoare de placa bacteriana. Sunt tablete ce contin coloranti si n e arata pe unde nu ne-am spalat bine: se coloreaza depozitele de pe dinti in zonele in care periajul lasa de dorit.
  • Cei mai multi pacienti neglijeaza partea dinspre limba. Majoritatea se periaza pe exteriorul dintilor, dar neglijeaza interiorul.
  • Nu uitati de folosirea corespunzatoare a atei dentare.
  • Dedusul bucal este un dispozitiv care pulverizeaza jet de apa combinat cu apa de gura. El nu inlocuieste ata dentara, dar se foloseste in dreptul fiecarui spatiu interdentar. Este foarte util in cazul pacientilor cu aparate dentare, cu lucrari protetice fixe si obligatoriu in cazul pacientilor cu implanturi dentare.

A. N.Echipa MedLife de Stomatologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.