Publicat la: 
9/09/2015

Cum ne putem imbunatati memoria?

Memoria, la fel ca forma fizica a unei persoane, se intretine cu exercitiu. Site-ul passionsante.be ofera cateva sfaturi pentru optimizarea performantelor memoriei, recomandari simple si accesibile tuturor, relateaza Agerpres.

1. Somnul suficient consolideaza memorarea informatiilor asimilate in timpul zilei. Chiar si o siesta scurta actioneaza in mod benefic. Ocuparea mintii - cel mai aprig dusman al memoriei este inactivitatea cerebrala, pasivitatea. Astfel sporturile cerebrale intaresc memoria semantica, care permite stocarea informatiilor generale, precum si amintirea lor rapida si fara efort.

2. Miscarea si aerisirea - Practicarea unei activitati fizice, ridicarea regulata de pe scaunul de la birou pentru a face cativa pasi, iesirea la pranz pentru o scurta plimbare, urcatul mai degraba pe scari decat cu liftul sunt tot atatea metode prin care corpul poate fi facut sa respire, aerisind in acelasi timp si mintea, indeosebi memoria. In plus, miscarea stimuleaza producerea de substante benefice pentru facultatile mentale (cognitive).

3. Gestionarea stresului -Daca un nivel crescut de adrenalina poate fi util in cazul unui examen sau al participarii la o conferinta importanta, acumularea de stres si anxietate produce perturbari ale memoriei si concentrarii.

4. Concentrarea pe lucruri importante - Din cauza inmultirii sarcinilor, de la cele mai banale la cele mai importante, oamenii se pierd, asa incat este necesara o buna organizare, in functie de prioritati.

5. Curiozitatea mentine facultatile mentale active, fiind una dintre cele mai bune stimulente pentru memorie.

6. Obiectele care aduc aminte de ceva nu pun la lucru memoria, dar cel putin o debaraseaza de unele lucruri, daca sunt incredintate unor aide-memoire.

7. Ascultarea cu atentie - Pentru a memoriza bine si a inregistra informatiile, un om trebuie sa fie in masura sa le primeasca, asa ca ascultarea neatenta unui interlocutor nu ajuta memoria.

8. O alimentatie corecta, incepand cu micul dejun - Pentru ca ceea ce se afla in farfurie nu merge doar in stomac, ci hraneste si creierul.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Așa este !

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...
Psiholog
Psiholog...
Chitescu Adriana,Psiholog
Psiholog

Articole similare

Seturi de neuroni de la nivelul hipocampului se activeaza pentru fiecare memorie episodica. Amintirile episodice sunt codificate la nivelul hipocampului prin seturi distincte de neuroni, conform unui grup de oameni de stiinta de la Universitatea California si Universitatea San Diego. Constatarile, deosebit de importante pentru intelegerea modului...
Memoria, la fel ca forma fizica a unei persoane, se intretine cu exercitiu. Site-ul passionsante.be ofera cateva sfaturi pentru optimizarea performantelor memoriei, recomandari simple si accesibile tuturor, relateaza Agerpres. 1. Somnul suficient consolideaza memorarea informatiilor asimilate in timpul zilei. Chiar si o siesta scurta...
Cercetatorii au descoperit mecanismul prin care un somn bun imbunatateste invatarea si memoria, relateaza BBC. O echipa de cercetatori din China si din Statele Unite a folosit tehnici microscopice avansate pentru a observa noile sinapse formate in timpul somnului. Potrivit studiului publicat in revista Science, nici antrenamentele intense nu...
Somnul ajuta memoria / Foto: FreeDigitalPhoto Este binecunoscut faptul ca somnul are un rol semnificativ, cand vorbim de memorie si abilitatile de invatare. Un nou studiu, publicat de BBC News, demonstreaza insa importanta viselor in procesul de memorare. Studiul, coordonat de oamenii de stiinta de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC...
Memoria, la fel ca forma fizica a unei persoane, se intretine cu exercitiu. Site-ul passionsante.be ofera cateva sfaturi pentru optimizarea performantelor memoriei, recomandari simple si accesibile tuturor, relateaza Agerpres. 1. Somnul suficient consolideaza memorarea informatiilor asimilate in timpul zilei. Chiar si o siesta scurta...