Publicat la: 
9/09/2015

Cum ne putem imbunatati memoria?

Memoria, la fel ca forma fizica a unei persoane, se intretine cu exercitiu. Site-ul passionsante.be ofera cateva sfaturi pentru optimizarea performantelor memoriei, recomandari simple si accesibile tuturor, relateaza Agerpres.

1. Somnul suficient consolideaza memorarea informatiilor asimilate in timpul zilei. Chiar si o siesta scurta actioneaza in mod benefic. Ocuparea mintii - cel mai aprig dusman al memoriei este inactivitatea cerebrala, pasivitatea. Astfel sporturile cerebrale intaresc memoria semantica, care permite stocarea informatiilor generale, precum si amintirea lor rapida si fara efort.

2. Miscarea si aerisirea - Practicarea unei activitati fizice, ridicarea regulata de pe scaunul de la birou pentru a face cativa pasi, iesirea la pranz pentru o scurta plimbare, urcatul mai degraba pe scari decat cu liftul sunt tot atatea metode prin care corpul poate fi facut sa respire, aerisind in acelasi timp si mintea, indeosebi memoria. In plus, miscarea stimuleaza producerea de substante benefice pentru facultatile mentale (cognitive).

3. Gestionarea stresului -Daca un nivel crescut de adrenalina poate fi util in cazul unui examen sau al participarii la o conferinta importanta, acumularea de stres si anxietate produce perturbari ale memoriei si concentrarii.

4. Concentrarea pe lucruri importante - Din cauza inmultirii sarcinilor, de la cele mai banale la cele mai importante, oamenii se pierd, asa incat este necesara o buna organizare, in functie de prioritati.

5. Curiozitatea mentine facultatile mentale active, fiind una dintre cele mai bune stimulente pentru memorie.

6. Obiectele care aduc aminte de ceva nu pun la lucru memoria, dar cel putin o debaraseaza de unele lucruri, daca sunt incredintate unor aide-memoire.

7. Ascultarea cu atentie - Pentru a memoriza bine si a inregistra informatiile, un om trebuie sa fie in masura sa le primeasca, asa ca ascultarea neatenta unui interlocutor nu ajuta memoria.

8. O alimentatie corecta, incepand cu micul dejun - Pentru ca ceea ce se afla in farfurie nu merge doar in stomac, ci hraneste si creierul.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Așa este !

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog
Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist
Negut Laura,Doctor
Doctor
Psiholog...

Articole similare

Persoanele care nu dorm suficient au un risc mai mare de a crea amintiri false, potrivit unui nou studiu. In cadrul cercetarii, atunci cand oamenii de stiinta au comparat memoria persoanelor care dormeau bine cu memoria celor care nu dormeau deloc, au descoperit ca, in anumite conditii, "insomniacii" amesteca faptele cu imaginatia, infrumuseteaza...
Memoria, la fel ca forma fizica a unei persoane, se intretine cu exercitiu. Site-ul passionsante.be ofera cateva sfaturi pentru optimizarea performantelor memoriei, recomandari simple si accesibile tuturor, relateaza Agerpres. 1. Somnul suficient consolideaza memorarea informatiilor asimilate in timpul zilei. Chiar si o siesta scurta...
Conform unui studiu facut recent de compania Kaspersky, increderea pe care o acordam tehnologiei in ceea ce priveste salvarea informatiilor necesare, precum numerele de telefon ale persoanelor apropiate, ne afecteaza memoria, dand nastere unei tulburari numite amnezie digitala, scrie The Telegraph. In urma studiului, facut in Marea Britanie,...
Cercetatorii au facut un nou studiu, numit ”The Baycrest”, publicat in revista ”Neuropsychologia”, prin care au descoperit ca in cazul varstnicilor exista o relatie mult mai slaba intre ceea ce vad ochii si activitatea creierului, potrivit eurekalert.org. Uitarea si pierderea memoriei sunt comune printre vartnici, dar nu se stie inca ce provoaca...
Memoria, la fel ca forma fizica a unei persoane, se intretine cu exercitiu. Site-ul passionsante.be ofera cateva sfaturi pentru optimizarea performantelor memoriei, recomandari simple si accesibile tuturor, relateaza Agerpres. 1. Somnul suficient consolideaza memorarea informatiilor asimilate in timpul zilei. Chiar si o siesta scurta...