Cum recunoastem boala Lyme. Cauze, simptome, tratament
Boala Lyme este o afectiune infectioasa care se transmite prin muscatura capuselor infectate de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi.
Majoritatea persoanelor care sunt muscate de capuse nu contacteaza boala Lyme. Riscul de a contacta boala de la o capusa infectata creste pe masura ce trece mai mult timp de la momentul muscaturii. Pentru a minimiza consecintele afectiunii trebuie sa stiti care sunt simptomele, cum identificati stadiile bolii si care este tratamentul adecvat.
Etapa I. Depistarea precoce a bolii Lyme (1-4 saptamani)
Boala Lyme localizata precoce se dezvolta la cateva zile dupa ce ati fost infectat. In stadiul 1, este posibil sa aveti:
⦿ O eruptie rosie extinsa, circulara
⦿ Simptome asemanatoare gripei, cu sau fara eruptii cutanate. Simptomele includ:
⦿ Lipsa de energie
⦿ Dureri de cap
⦿ Dureri musculare si articulare
In unele cazuri, persoana infectata nu observa niciun simptom al stadiului I.
Etapa II. Infectia diseminata timpuriu
In cazul in care boala Lyme nu este depistata si tratata la aparitia primelor simptome sau daca nu aveti simptome care sa necesite tratament, infectia poate afecta pielea, articulatiile, sistemul nervos si inima in cateva saptamani sau luni de la infectia initiala.
Simptomele pot include:
⦿ O eruptie cutanata extinsa, circulara. Majoritatea eruptiilor apar pe mai multe parti ale corpului pe masura ce infectia se raspandeste.
⦿ Durere, slabiciune, amorteala in brate si picioare
⦿ Incapacitatea de a folosi muschii fetei
⦿ Dureri de cap sau lesin
⦿ Memorie slaba si capacitate redusa de concentrare
⦿ Conjunctivita sau deteriorarea tesutului ochiului
⦿ Episoade scurte de durere, roseata si tumefiere ale articulatiilor mari, cel mai adesea la genunchi. Problemele cu articulatiile sunt comune in acest caz
⦿ Palpitatii sau (in cazuri rare) probleme cardiace grave.
Etapa III. Faza cronica a bolii Lyme
Daca boala Lyme nu este tratata prompt si eficient, deteriorarea articulatiilor, nervilor si a creierului poate incepe luni sau chiar ani dupa ce ati fost infectat.
Simptomele acestui stadiu includ:
⦿ Artrita, care afecteaza cel mai des genunchii. Un numar mic de persoane contacteaza artrita cronica cauzata de boala Lyme, care provoaca episoade recurente de umflare, roseata si acumulare de lichid in una sau mai multe articulatii.
⦿ Amorteala si furnicaturi in maini, picioare sau spate
⦿ Oboseala cronica
⦿ Incapacitatea de a controla muschii fetei
⦿ Probleme cu memoria, starea de spirit si probleme de vorbire.
⦿ Probleme cu inima (posibilitatea aparitiei este rara). Cele mai grave probleme cardiace se pot trata, fara niciun prejudiciu pe terment lung.
Simptomele din etapa II si etapa III pot fi primele semne ale bolii Lyme in cazul persoanelor care nu au avut o eruptie cutanata sau alte simptome ale infectiei timpurii.
Diagnosticarea bolii Lyme
Medicii pot diagnostica boala prin date fizice, cum ar fi eruptia cutanata, impreuna cu un istoric al simptomelor. Cu toate acestea, nu toata lumea are eruptii cutanate si nu toate persoanele isi amintesc ca au fost muscate.
Pentru confirmarea diagnosticului, pot fi facute teste de sange speciale la 3-4 saptamani dupa ce a avut loc un posibil contact. Alte teste pot ajuta la diagnosticarea bolii Lyme sau la excluderea altor conditii. Tratament
De cele mai multe ori, boala Lyme este tratabila cu antibiotice, in special atunci cand infectia este diagnosticata si tratata precoce. Etapele ulterioare au nevoie de tratament pe termen lung.
Sursa: WebMd, A.C.
Alte articole pe acelasi subiect:
Boala Lyme la copii - simptome si tratament
Tot ce trebuie sa stii despre Boala Lyme
Echipa MedLife de Boli Infectioase
Gontariu Alina Georgeta
Gontariu Alina Georgeta

Andriescu Mircea

Adauga un comentariu
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!
Adresa de email nu va fi publicată.