MEDICINA GENERALA

06 Septembrie 2017

Cum scapam de grasimea subcutanata. Tot ce trebuie sa stim despre acest tip de grasime

Cum scapam de grasimea subcutanata. Tot ce trebuie sa stim despre acest tip de grasime Pentru persoanele care incearca sa piarda in greutate grasimea reprezinta cel mai mare inamic, dar exista doua tipuri de grasime care pot duce la probleme: grasimea viscerala si grasimea subcutanata. Cea dintai este grasimea depozitata in jurul organelor, in timp ce grasimea subcutanata este cea inestetica, vizibila sub piele. Desi persoanele care urmaresc sa scada in greutate vor sa scape de stratul de grasime subcutanat din motive estetice, obiectivul de a elimina grasimea viscerala este indicat pentru imbunatatirea sanatatii intregului organism, aceasta fiind responsabila pentru aparitia bolilor de inima si a altor afectiuni cronice. In acest sens merita mentionat faptul ca grasimea subcutanata nu este in mod necesar un factor de risc pentru declansarea problemelor de sanatate. Cu toate acestea, iata ce trebuie sa stim despre acest tip de grasime pentru a reusi sa o eliminam in mod eficient, conform medicalnewstoday.com. Ce cauzeaza depunerea grasimii subcutanate? Cu totii avem grasime subcutanata, insa stilul de viata - dieta si activitatea fizica - precum si mostenirea genetica dicteaza cantitatea de grasime subcutanata pe ce organismul fiecarei persoane o depoziteaza de-a lungul timpului. Iata care sunt factorii care influenteaza nivelul de acumulare al grasimii subcutanate sau viscerale:

  • sedentarismul,
  • lipsa exercitiilor fizice efectuate cu regularitate,
  • lipsa masei musculare,
  • consumul unui nivel crescut de calorii in raport cu numarul de calorii necesare bunei functionari a organismului,
  • rezistenta la insulina sau prezenta diabetului
Cercetarile de specialitate efectuate de-a lungul timpului pe aceasta tema sugereaza ca grasimea subcutanata poate juca un rol de protectie a organismului, in special in cazul persoanelor obeze care au un nive crescut de grasime viscerala. Pe de alta parte, cele doua sunt conectate: persoanele care au mai multa grasime subcutanata, au si grasime viscerala. De ce ne este atat de greu sa slabim? Ambele tipuri de grasime sunt greu de eliminat din organism. Iata care sunt factorii care ne impiedica sa slabim:
  • prezenta grasimii viscerala in organism este corelata cu rezistenta la insulina, ce impiedieca eliminarea ambelor tipuri de grasime,
  • in ceea ce priveste grasimea subcutanata de la nivelul taliei, majoritatea persoanelor fac greseala de a incerca sa elimine acest strat de grasime prin efectuarea abdomenelor, insa aceasta strategie nu este la fel de eficienta ca incearcarea de a arde grasimea din intregul organism,
  • unele cercetari sugereaza ca tesutul adipos elibereaza citokine, molecule de natura proteica, ce cresc nivelul de inflamatie in organism. Acest proces este legat de cresterea in greutate in special la nivelul grasimii subcutanate.
Ce strategie este indicat sa urmarim pentru arderea grasimilor subcutanate? Cunoasterea modului in care grasimile viscerale si cele subcutanate interactioneaza este cheia eliminarii celor din urma cu succes. De asemenea, strategiile de fitness care ajuta la arderea grasimilor, precum si cele care contracareaza efectele negative ale prezentei grasimilor viscerale pot maximiza sansele de a slabi in mod eficient. Pentru a pierde in greutate trebuie sa avem in vedere un principiu simplu: sa consumam mai putine calorii decat ardem, insa acest principiul nu este suficient. Este, de asemenea, important sa crestem consumul de proteine care ne ajuta sa ne simtim satuli mai mult timp si sa scadem consumul de carbohidrati, asociati unui nivel ridicat de grasime viscerala si subcutanata. Inlocuirea carbohidratilor cu proteine stimuleaza arderea grasimilor, reduce depozitarea acestora si previne aparitia dereglarilor pe plan metabolic. Arderea grasimilor subcutanate poate fi efectuata cu succes prin intermediul metinerii rutinei de activitate fizica zilnica, ce trebuie sa includa cel putin una dintre urmatoarele programe:
  • exercitiile aerobice,
  • exercitiile cardio,
  • activitatea fizica pe intervale de mare intensitate,
  • antrenamentul de forta.
Alte strategii de formare a stilului de viata sanatos include si sanatatea pe plan psihic. In acest sens, cercetarile de specialitate au aratat ca stresul cronic declanseaza eliberarea cortizolului, un hormon inofensiv care, daca este eliberat in exces, poate submina eforturile de pierdere in greutate. In acest sens, gestionarea stresului poate contribui in mod eficient la eliminarea cu succes a grasimilor subcutanate. Autor: G.T.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.