Publicat la: 
25/01/2012
Romania nu este singura tara care a trecut printr-o dezbatere aprinsa pe tema reformei sistemuluiCum se cearta englezii pe tema reformei sistemului medicalmedical. Politicienii britanici cu apetenta reformista sunt in aceste zile greu incercati de criticile aduse proiectului de reformare a sistemului britanic de sanatate. Directia reformei este similara cu cea care s-a dorit a fi introdusa in Romania, o deschidere a pietei medicale competitiei private. Dar desi dezbaterea pare a curge spre acelasi rezultat, diferentele fata de Romania sunt semnificative.

Reforma va implica o reorganizare radicala a sistemului public de sanatate din Anglia, incepand cu aprilie 2013. Se doreste reducerea costurilor de management prin transferarea responsabilitatilor administrative asupra medicilor, micsorand astfel implicarea politicului in sistemul de sanatate. Principala modificare va fi inlocuirea trusturilor NHS care controleaza astazi un buget de 60 miliarde de lire cu grupuri de medici generalisti, care vor putea decide cum sunt cheltuiti banii cetatenilor pentru medicamente sau aparatura medicala. De asemenea sistemul englez de sanatate se va deschide sectorului privat si competitiei. Conform documentelor oficiale, pacientii vor simti beneficiile reformei astfel:

  • posibilitatea de a-si alege liber medicul;
  • posibilitatea de a acorda note spitalelor si clinicilor in care sunt tratati;
  • sistemul va economisi 20 miliarde de lire pana in 2014, bani care vor fi reinvestiti, prin eficientizarea cheltuielilor si reducerea cu 45%, in urmatorii patru ani, a costurile administrative prin reducerea radicala a aparatului birocratic

Ultimul obiectiv pare a fi cel mai dezirabil data fiind eficienta limitatat a cheltuielilor din sistemul medical britanic. De altfel, organismul care supravegheaza si controleaza sistemul medical de sanatate (Care Quality Commission) a fost acuzat in nenumarate randuri de ineficienta si incapacitatea de a-si indeplini misiunea, chiar de catre membri din interiorul consiliului director.

CE SPUN ORGANIZATIILE PROFESIONALE

Dar in ciuda repetatelor asigurari ale premierului David Cameron ca accesul universal si gratuitatea asistentei medicale vor fi pastrate, reforma este foarte nepopulara. Principala temere a populatiei este lungirea timpului de asteptare, un numar de 20.000 de pacienti englezi asteptand peste un an pentru o operatie. Criticii sustin ca aceasta reforma va transforma sistemul de sanatate englez intr-un preferential, care-i va favoriza pe pacientii cu mai multi bani. O petitie electronica impotriva reformei sistemului medical a fost semnata deja de 35.000 persoane, printre care se numara personalitati precum Jamie Oliver.

Printre cei mai redutabili adversari ai reformei se numara organizatiile profesionale care sunt ingrijorate ca noul sistem va genera o birocratie stufoasa ale carei costuri vor fi suportate direct de catre medici. British Medical Association si Colegiul Regal al Asistentelor Medicale au solicitat deja abandonarea proiectului de lege. Academia Colegiilor Medicale Regale a anuntat miercuri ca nu poate sustine reforma deoarece in forma actuala aceasta "ar putea mai degraba sa creasca inechitatea sistemului, in timp ce introducerea inutila a competitie pe piata serviciilor medicale va submina calitatea asistentei acordate pacientilor".

O pozitie mai nuantata si mai putin radicala a fost adoptata de Colegiul Regal al Chirurgilor, in special datorita propunerii din proiectul de lege care va permite spitalelor sa obtina 49% din venituri din tratamentul pacientilor privati, efectul direct fiind cresterea veniturilor chirurgilor.

PRINCIPALA DIFERENTA FATA DE CE S-A INTAMPLAT IN ROMANIA

Principalul promotor al legii este detinatorul portofoliului sanatatii in guvernul Cameron, Andrew Lansely. Dezbaterea pe proiectul reformei in sanatate a inceput cu un an in urma si va fi prezentata ultimei instante decizionale, Camera Lorzilor, in februarie 2012. Dar la inceputul anului, o comisie parlamentara condusa chiar de catre un coleg de partid al conservatorului Andrew Lansley, a concluzionat critic ca proiectul de reforma propus va obstructiona eforturile de a eficientiza sistemul de sanatate. Asta dupa ce procedura legislativa a fost in mod neobisnuit suspendata pentru doua luni, in 2011, pentru a permite amendarea suplimentara a proiectului. In lipsa unui suport politic suficient de consistent, proiectul ar putea fi anulat in Camera Lorzilor, desi astfel de actiuni sunt atipice. In plus, criticii considera suspecte eforturile guvernului Cameron de a intarzia publicarea unui studiu de evaluare a riscurilor reformei.

Adoptarea proiectului de reforma ar putea aduce costuri politice importante pentru premierul David Cameron, care a promis inainte de alegerea sa ca nimeni nu se va atinge de sistemul medical britanic. O reforma nu este binevenita, spun specialistii, in contextul celor mai drastice taieri de buget din istoria sistemului medical britanic. Proiectul va duce la "cresterea inegalitatii accesului la servicii medicale", se precizeaza intr-un articol publicat in prestigioasa revista medicala The Lancet. "Drepturile cetatenilor intr-o democratie sunt sustinute nu doar prin limitarea puterilor guvernamentale dar si prin impunerea unor datorii legale asupra guvernelor, cum ar fi cele care garanteaza accesul la ingrijire medicala", sustine unul dintre autorii articolului, profesorul Allyson Pollock de la University of London.

Reforma britanica are la baza aceleasi principii precum proiectul de lege a sanatatii retras de presedintele Traian Basescu in urma cu doua saptamani: deschiderea pietei serviciilor medicale la competitia privata si eficientizarea cheltuielilor. Dar diferenta enorma intre cele doua procese de reforma este ca, in timp ce in Marea Britanie dezbaterea continua de un an de zile bazandu-se pe argumente, in Romania aceasta dezbatere nici nu a avut timp sa inceapa.

SISTEMUL MEDICAL BRITANIC IN PREZENT

Asigurarea medicala ii include pe toti rezidentii legali, asigurarile suplimentare nefiind frecvente. Sistemul privat este aproape absent, aproximativ 11% din populatie avand o asigurare privata. Serviciul National de Sanatate este finantat in special din impozitare generala (95%), restul realizandu-se din alte contributii. Serviciile primare sunt asigurate de medicii de familie care desfasoara activitati independente, avand rolul unui filtru de acces si fiind responsabili pentru circa 1.800 de membri din comunitatea locala. Spitalele primesc finantare bazata pe activitate si contracte. Listele de asteptare pentru accesul la asistenta medicala ajung insa si la 12 luni. (Aici puteti gasi o harta a sistemelor de asigurari de sanatate din Europa)

Comentarii

"Sa compari ceva din romania cu vreo tara normala (adica cu restul lumii) e un semn ca se impune un control medical! "

Zau asa!! Ai locuit cumva o perioada mai lunga de timp in alta tara sa ai un termen de comparatie?
Cat despre faptul ca n-a fost dezbatere, perfect de acord!

Da, mai multi ani, in mai multe tari, cu diferite sisteme si mentalitati. Dar tu?

Englezii sunt englezi..... noi inca mai plangem dupa Ceausescu!!

In romania nu a fost nici o dezbatere!. A fost unu (un subinginer) care a tipat isteric la un medic, iar cand lumea i-a explicat ca trebuie sa vorbesti frumos cu domnul doctor, ala subinginerul, a zis ca isi i-a jucaria (legea) si pleaca sa se joace singur cu ea. Sa compari ceva din romania cu vreo tara normala (adica cu restul lumii) e un semn ca se impune un control medical! De preferinta oriunde altundeva in afara de romania.

De ce nu specificati si faptul ca numai cei care au multi bani vor mai putea folosii servicii medicale?
Vor sa aduca sistemul medical din State in UK. asa ca nu este foarte bun.

Comparatia dintre situatia din Romania si cea din Marea Britanie mi se pare nelalocul ei. Sistemul medical din Romania este, in prezent, intr-o situatie mult mai proasta decit cea din UK, asa ca la noi orice reforma este mult mai urgenta decit acolo. Daca in Marea Britanie se discuta de 1 an si este posibil sa se renunte la legea aflata in discutie, situatia pacientilor nu este, oricum, prea grava. In timp ce in Romania, daca mai discutam mult, o sa raminem cu discutiile, cu bolnavi morti in spitale din lipsa echipamentelor, a materialelor si a doctorilor. Nu cred ca urgenta este la fel de mare in cele doua cazuri. Ei vor sa schimbe ceva de merge cu ceva ce ar putea merge mai bine (dupa parerea unora), dar noi trebuie sa schimbam ceva ce nu merge mai deloc cu ceva ce ar putea merge mai bine (chiar daca nu perfect).

ce nu spune articolul este faptul ca britanii au in spate aproape 20 de ani de parteneriat stat-private (PPP) si au invatat multe lucruri bune de acolo de la viteza unei noperatii pana la programari, modele operationale cu doctori angajati per operatie si nu angajat permanent, etc. abia dupa o perioada relativ lunga au inceput sa-si puna problema de privatizare sau nu. ca sa nu mai zicem ca principalii furnizori privati medicali sunt sud-africani si nicidecum britanici, dar asta e cumva alt 'issue'.
cred ca trebuie sa experimentam si noi cumva modelul privat inainte si apoi sa ne mai gandim, e aiurea sa nu intelegem sau sa consideram experienta altora.

stima

nu ar trebui sa existe oameni in lume care mor pentru ca nu au bani de medicamente si ca sa fie bagati in seama de medici! la fel cum castigurile din negotul cu vietile noastre nu ar tebui sa fie exagerate! salariu cat cinci salarii medii pe economie e mult prea mare pentru un medic!

La un buget de 60 miliarde lire la 60 milioane englezi ( ar veni 20 miliarde pentru
cei 2o milioane romani) orice comparatie nu-si are locul ! La noi e vorba de 4,5 miliarde euro, adica vre-o 3,5 liliarde lire !

Poate ar trebui spus si reversul medaliei: daca ai bani, in Romania exista policlinica privata unde faci o programare pentru aceeasi zi, esti consultat de un medic competent si esti tratat omeneste, in timp ce in minunatul NHS (ca alternativa nu exista decit daca locuiesti in marile orase si numai daca ai sute de lire de dat), esti programat pentru saptamina viitoare daca ai noroc sau in trei saptamini daca ai ghinion, esti consultat in maximum cinci minute de un doctor care trebuie sa caute prin carti in fata ta ca sa fie in stare sa-ti prescrie un tratament si esti scuipat indarat in lumea larga cu o reteta de cele mai multe ori ineficienta, nepotrivita (ex. medicamente interzise in timpul alaptarii desi ai specificat clar ca alaptezi, etc, etc, etc.). Daca nu as fi locuit in cinci orasein UK si nu as fi schimbat pina acum cinci doctori de familie toti o apa si un pamint, poate as fi dispusa sa accept ca sint o persoana ghinionista....
Mai mult, noul meu loc de munca m-a facut fericita detinatoare a unei polite de asigurare privata care nu imi acopera tratamentul in sistem privat al nici unei boli cronice existente sau contactate ulterior incheierii politei decit in primul an de suferinta, nu acopera tratamentul dentar, nu acopera tratamentul de urgenta insa in cazul unor interventii chirurgicale programate, imi garanteaza accesul in rezerve private ale spitalelor NHS (nu am avut ghinionul sa aflu cum sint dar imi inchipui ca au flori pe noptiera si in loc de un cirnat la micul dejun, poate capeti doi sau o alternativa "sanatoasa", trei frunze de salata).
Din competitie se naste calitatea. Asigurati minimum de servicii celor in nevoie dar lasati-le si celorlalti dreptul sa aleaga sa plateasca daca pot si vor (ca in Romania). In felul asta sistemul se degreveaza de cei care isi permit si ramin mai multi bani pentru imbunatatirea serviciilor si deservirea celor care nu isi permit.

@Ionana: tu te auzi ce spui?
"in Romania exista policlinica privata" "pe cand [in UK] alternativa nu exista decit daca locuiesti in marile orase"
Si-mi si mie te rog unde gasesc o policlinica privata la Barlad sau Falticeni, dupa care alege in UK doua orase de acceasi marime si lasa-ma sa-ti gasesc eu medic privat acolo.

"esti consultat de un doctor care trebuie sa caute prin carti in fata ta". Asta, cu siguranta, NU este un semn de slabiciune sau proasta calificare.

"prescrie medicamente interzise in timpul alaptarii desi ai specificat clar ca alaptezi" Asta e un caz clasic de malpraxis. Si pre deosebire de Ro in Uk se fac audituri clinice care sa detecteze exact probleme de genul asta si sa scoata din sistemgenul asta de medici. De cate ori au auzit tu in Romania ca un medic sa verifice pe alt medic modul cum si-a facut meseria?

Si acum platesc...
De ce cei ce trebuie sa aiba grija de banii mei nu fac asta?Cred ca armata,educatia si sanatatea trebuie sa ramana 100% de stat.Noi avem nevoie de justitie,de etica,etc. ...Scuzatica sunt idealist.

Va rog frumos, locuiesc in Anglia si sistemul medical este un dezastru. Copiii nu sunt niciodata vazuti de un pediatru. Dupa 3 sau 4 zile de febra intennsa la bebelus te trimite acasa fara nimic. Femeile insarcinate nu sunt vazute de ginecolog niciodata decat de moasa. Nu primesc un control nici dupa nastere decat din partea medicului de familie. Doctorii sunt superficiali si am citit si auzit cazuri de oameni care isi dadeau singuri diagnostic de cancer si doctorii din mareata retea NHC spuneau ca totul e in regula. Am multe sa spun despre acest sistem atroce de sanatate. Macar in Romania ai acces la cardiolog, la ginecolog, la pediatru aici e ca in jungla. Sa nu comparam.

PS. Macar in Romania doctorii se uita la tine. Mie mi se pare medicina de secolul 19, de jungla mai bine, ca un sugar sau copil sanu fie vazut niciodata de un pediatru. Nu exista aici asa ceva. Cred ca e cel mai prost sistem.

Astepti pana la 3 luni sa vezi un specialist cu NHS. Pana acuma am fost la 2 specialisti din NHS si nu am fost multumita de ei. Am fost la privat doar o data, nu prea am experienta mare cu privatul dar tot sunt ptr. privat. Privat inseamna ca, ca doctor trebuie sa-ti faci un nume ca sa ai pacienti, deci trebuie sa fi bun. Nici unul din cei 2 specialisti nu a ascultat ce am spus eu despre situatia mea medical si in final, in ambele cazuri, s-a dovedid a fi cum am spus eu, si nu sunt medic. So long.

Articole similare

Romania nu este singura tara care a trecut printr-o dezbatere aprinsa pe tema reformei sistemuluimedical. Politicienii britanici cu apetenta reformista sunt in aceste zile greu incercati de criticile aduse proiectului de reformare a sistemului britanic de sanatate. Directia reformei este similara cu cea care s-a dorit a fi introdusa in Romania, o...
Romania nu este singura tara care a trecut printr-o dezbatere aprinsa pe tema reformei sistemuluimedical. Politicienii britanici cu apetenta reformista sunt in aceste zile greu incercati de criticile aduse proiectului de reformare a sistemului britanic de sanatate. Directia reformei este similara cu cea care s-a dorit a fi introdusa in Romania, o...
Romania nu este singura tara care a trecut printr-o dezbatere aprinsa pe tema reformei sistemuluimedical. Politicienii britanici cu apetenta reformista sunt in aceste zile greu incercati de criticile aduse proiectului de reformare a sistemului britanic de sanatate. Directia reformei este similara cu cea care s-a dorit a fi introdusa in Romania, o...
Romania nu este singura tara care a trecut printr-o dezbatere aprinsa pe tema reformei sistemuluimedical. Politicienii britanici cu apetenta reformista sunt in aceste zile greu incercati de criticile aduse proiectului de reformare a sistemului britanic de sanatate. Directia reformei este similara cu cea care s-a dorit a fi introdusa in Romania, o...