Anticorpii anti SARS-CoV‑2: cum se produc și cum pot fi detectați în sânge

Coronavirus
11 Martie 2021
Autor: Echipa medicală MedLife

Pornind de la structura coronavirusului, organismul produce anticorpi pentru anumite proteine ale virusului. Noi avem mai multe tipuri de anticorpi, iar în cazul infectării cu SARS-CoV-2, anticorpii IgM și Igg apar și persistă aproape simultan.

Genomul coronavirusului codifică 4 proteine structurale principale:

  • proteina N (nucleocapsida) care reprezintă practic nucleul virusului ce cuprinde ARN-ul viral,
  • proteina M (membranara),
  • proteina E (anvelopa virală) și
  • proteina S (spike), proteina de suprafață care dă aspectul de “corona” datorită structurii trimerice.
cum se produc anticorpii anti sarscov2 si cum sunt detectati in sange prin teste

Răspunsul imun al organismului și apariția anticorpilor

Odată pătruns în celula gazdă, SARS CoV-2 declanșează un răspuns imun extrem de complex din partea organismului infectat. O componentă importantă a acestui răspuns imun este producerea de anticorpi anti-virus, respectiv anticorpi îndreptați specific asupra proteinelor structurale (dar nu numai) ale virusului. Apariția acestor anticorpi este determinată de capacitatea imunogenică a acestor proteine. Ce sunt acești anticorpi? Ca structură, sunt imunoglobuline aparținând claselor A, M, G, D, E, iar ca țintă, sunt îndreptați asupra proteinelor N, M, E si S.
 

Există 3 clase de anticorpi. În infecția cu SARS CoV-2, IgM și IgG apar și persistă aproape simultan

Până în prezent, doar trei clase de anticorpi sunt studiate în dinamica raspunsului imun indus în general de virusuri: anticorpi de tip A, M și G. Pentru coronavirusuri și în special pentru SARS CoV-2, rolul anticorpilor de tipul IgA este puțin înțeles. De la apariția pandemiei și odată cu punerea la punct a testelor de laborator au fost studiați anticorpii de tip IgM și IgG. La ora actuală se știe că există o diferență semnificativă atât a nivelurilor, cât și a cronologiei apariției acestor anticorpi. Dacă pentru majoritatea virusurilor, primii anticorpi care apar sunt cei de tip IgM, pentru SARS CoV-2 sunt mult mai frecvente situațiile în care cele două clase de anticorpi (IgM și IgG) apar și persistă aproape simultan.

În egală măsură, există frecvent situații în care, în ciuda dovezilor infecției cu SARS CoV-2, răspunsul în anticorpi al organismului nu este pus în evidență prin niciun test comercial disponibil, adică sunt persoane care “nu dezvoltă anticorpi”.
 

Testele detectează în sânge anticorpi anti proteină N (nucleocapsida) și S (spike)

Testele detectează în sânge anticorpi anti proteină N (nucleocapsida) și S (spike), pentru că acestea au un rol important în infecția cu SARS CoV-2 și determină o producție importantă de anticorpi. De asemenea, sunt studii care au arătat că anticorpii anti-N pot fi detectați mai devreme și anticorpii anti-S persistă ceva mai mult.

Este de așteptat ca după infecția cu SARS CoV-2 să fie detectați atât anticorpi anti-N cât și anticorpi anti-S. Cu alte cuvinte, punerea în evidență prin teste de laborator a anticorpilor de legare anti-N și anti-S este un marker specific al “întâlnirii” dintre virus si organismul gazdă. Informația oferită de prezența oricăruia din cei doi anticorpi, fie anti-N, fie anti-S, fie ca sunt de clasă IgG, fie IgM este că a existat infectare cu SARS CoV-2, chiar dacă aceasta a fost asimptomatică sau au existat simptome banale, trecute cu vederea la momentul respectiv.

Există o varietate de kituri comerciale ce pun în evidență anticorpi de legare anti-S, ele diferind (uneori major) în structura determinantilor antigeni ce sunt conținuți de reactiv, deci și în tipul de anticorpi detectați (anti-S1/S2, anti-RBD, anti-S trimeric, anti-S1, anti-S, etc) ceea ce poate duce la diferențe de specificitate între kituri, respectiv în rezultatele obținute.

Testele comerciale pun în evidență anticorpi de legare anti-N, anti-S, IgM, IgG sau totali, în funcție de producător și metoda utilizata (ELISA, chemiluminiscenta, fluorescenta, etc).

Unele teste sunt calitative – rezultatul acestora confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să precizeze concentrația acestora (se exprimă în Index, Ratio sau S/CO), altele sunt cantitative, determinând concentrația anticorpilor exprimată însă prin unități arbitrare (AU sau U), specifice fiecărui producător, sau, în viitor prin BAU/ml. Aceste valori, însă, nu sunt intercomparabile de la un producător la celălalt.
 

În laboratoarele MedLife se pot efectua 3 tipuri de teste pentru detecția anticorpilor anti-SARS-CoV-2, toate prin metoda chemiluminiscentei:

  1. Ac IgM anti-S – test calitativ pe sistem Alinity-Abbott;
  2. Ac IgG anti-N – test calitativ pe sistem Alinity-Abbott;
  3. Ac IgG anti-S – test cantitativ pe sistem LIAISON-DiaSorin cu echivalare aproximativă în titru de neutralizare.

Mai multe informații despre testele si pachetele de anticorpi SARS-COV-2 pot fi accesate aici.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării