Publicat la: 
29/05/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au descoperit un mecanism nou prin care boala Parkinson se raspandeste in celulele nervoase prin niste canale mici. Rezultatele demonstreaza ca proteinele daunatoare depozitate se pot lega de canalele de formare ale proteinelor, iar astfel ajung la celulele sanatoase.

Bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, sau Huntington, afecteaza diferite regiuni ale creierului uman. In ciuda acestor diferente in privinta regiunii afectate, procesele care au loc in interiorul celulelor afectate de aceste boli au multe in comun. O caracteristica a acestor boli este faptul ca proteinele specifice incep sa formeze agregate, care dauneaza si, in cele din urma, distrug celula. In cazul bolii Parkinson, este vorba despre forme gresite ale proteinei cunoscute sub numele de ”a-synuclein”. Aceste agregate recruteaza forme normale de a-synuclein, determinand formarea mai multor agregate de proteine.

”In ultimele decenii, am realizat ca depunerile de proteine din creier se pot raspandi intre celule, actionand ca niste seminte care incep un nou ciclu de agregare in celula urmatoare. Aceasta boala se raspandeste astfel in creier intr-un mod similar infectiilor. Ne-am propus sa intelegem modul in care proteina se raspandeste si sa folosim aceste date pentru a inhiba raspandirea bolii in creier”, spune Martin Hallbeck, cercetator la Spitalul Universitar Linkoping.

Celulele care se afla aproape una de cealalta pot crea canale mici (cunoscute drept canale de decalaj) intre ele. Aceste canale mici sunt construite dintr-o familie de proteine, cunoscuta sub numele de ”conexine”. Studiile anterioare sugereaza ca conexinele joaca un rol important si in alte boli, cum ar fi HIV/SIDA.

”Am dovedit ca agregatele proteice daunatoare din boala Parkinson se pot lega de conexinele Cx32, care sunt apoi absorbite de o celula. Suntem primii cercetatori care arata ca conexinele joaca un rol in absorbtia si transferul proteinelor de la o celula la alta in boala Parkinson, dar si in atrofia de sistem multipla (o boala asociata)”, spune Juan Reyes, autorul principal al studiului.

Creierul nostru contine mai mult de 10 conexine, dar studiul sugereaza ca depozitele de proteine din boala Parkinson interactioneaza doar cu Cx32. Detaliile procesului prin care proteinele daunatoare se transfera dintr-o celula in alta raman neclare. Canalul creat de conexine este prea ingust ca agregatele de proteine sa treaca. Se pare ca agregatele se lipesc de proteina Cx32, care formeaza canalul, si se strecoara in celula impreuna cu aceasta.

Cand cercetatorii au inhibat formarea canalelor, a fost prevenita absorbia de a-synuclein. Acestia au facut experimente cu ajutorul tesutului cerebral obtinut de la patru pacienti decedati, care au avut boala Parkinson. Au observat ca exista o legatura directa intre a-synuclein si conexine in doua dintre cazuri, ceea ce sugereaza ca ele interactioneaza cand un om are Parkinson, dar nu si cand nu are.

”Scopul nostru este ca, in viitor, sa tintim conexinele 32 cu ajutorul tratamentelor”, spune Martin Hallbeck.

Boala Parkinson este a doua boala neurodegenerativa comuna, dupa Alzheimer. Este caracterizata prin tremurat, muschi rigizi si dificultati in desfasurarea activitatilor fizice. De asemenea, simptomele cognitive sunt frecvente in stadiile ulterioare ale bolii. Cand simptomele devin evidente, o mare parte din celulele nervoase din regiunea afectata a creierului au fost deja distruse. In prezent nu exista tratament pentru a stopa progresia bolii.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Excesul de calciu regasit la nivelul celulelor neuronale poate duce la formarea de clustere toxice, o caracteristica a bolii Parkinson, arata un studiu efectuat de o echipa internationala de cercetatori de la Universitatea din Cambridge. Constatarile, publicate recent in jurnalul de specialitate "Nature Communications", reprezinta un pas...
Testarea nivelului de cafeina din sange poate fi o modalitate mai simpla de diagnosticare a bolii Parkinson, potrivit unui studiu publicat luna aceasta in revista medicala "The American Academy of Neurology", conform aan.com. Cercetatorii japonezi au constatat ca persoanele care sufera de Parkinson au un nivel semnificativ scazut de cafeina in...
Oamenii de stiinta de la Montreal au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Nature”, ca o infectie intestinala poate duce la o patologie asemanatoare bolii Parkinson. Aceasta descoperire sugereaza ca boala Parkinson are o componenta imuna importanta, iar daca acest fir este urmarit, specialistii pot elabora strategii terapeutice noi....
Conexiuni nervoase / Foto: Captura Vimeo Oamenii de stiinta au descoperit un set de proteine care joaca un rol important in dezvoltarea a nu mai putin de 130 de afectiuni cerebrale. Cercetarea a scos la iveala si o legatura surprinzatoare intre aceste afectiuni, inclusiv Alzheimer si Parkinson, si evolutia comportamentului uman. Creierul uman...
Exista numeroase dovezi potrivit carora boala Parkinson afecteaza in mod diferit femeile si barbatii. Pentru a testa aceasta teorie, oamenii de stiinta au analizat toate informatiile existente, referitoare la diferentele asociate cu genul. Astfel, au evidentiat importanta estrogenilor, care joaca un rol foarte important in dezvoltarea afectiunii...