Publicat la: 
31/07/2012

Cum tratam parodontoza? Dr. Ana Maria Raducu, medic specialist stomatologie, a discutat online cu cititorii

Dr. Ana Maria Raducu/ Foto: HotNews.ro

Care sunt primele simptome ale parodontozei? Cat de grave pot fi urmarile? Cum o prevenim si cum o tratam? Dr. Ana Maria Raducu, medic stomatolog, a discutat despre toate acestea cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Ana-Maria Raducu este medic specialist stomatolog la Centrul Medical MedLife Iride.

Nota redactiei:

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului;
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Specialitate: 
Comentarii

Cum s-ar putea evita parodontoza din copilarie si de la ce virsta?.
va multumesc dna doctor

Prin mentinerea unei igiene orale foarte bune si controale periodice la 6 luni, instaurate cat mai devreme posibil pentru a corecta intr-un stadiu incipient diversele probleme aparute.

Felicitari pentru intiativa
Dna doctor, am o lucrare in partea dreapta sus facuta cu ani in urma. Intre timp dintii incisivi s-au deplasat spre stinga. E parodontoza sau e datorita lucrarii?
Va multumesc

Diagnosticul de afectiune parodontala se pune in urma unei examinari clinice si unui bilant radiologic. In boala parodontala , pot apare migrari patologice ale dintilor dar fara a va examina nu pot pune acest diagnostic.

Buna ziua,
Am o paradentoza avansata.Am pierdut un dinte, iar pentru ca si ati dinti se misca, medicul m-a sfatuit sa -i extraga pe toti si sa pun proteza. M-a sperit acest lucru si nu am mai calcat progul cabinetului. Totusi trebuie sa fac ceva.
In Ploiesti am ocazia sa fac totusi alceva decit aceasta solutie radicala.
Multumesc

Buna ziua, Va rog sa imi recomandati cel mai bun loc unde pot merge pentru tratamentul acestei afectiuni in Cluj?

Va rugam sa lasati o adresa de e-mail pentru a va putea trimite informatiile dorite.

va rog sa-mi spuneti daca in cazul parodontozei tratamentul gingiilor cu baneocin unguent este indicat. M-au cam speriat informatiile din prospect.
va multumesc mult !

Buna ziua, Gabriel te rog sa-mi spui si mie locul unde se trateaza aceasta afectiune in Cluj , dupa recomandarea dnei doctor ?

Am inteles ca unul din factorii care duc la pierderea dintilor este retragerea gingiei.
In ce masura este reversibila retragerea gingiei? Si daca este, ce trebuie facut pentru asta?

Dintii se pierd in cazul unei retrageri a osului ce-i inconjoara, fenomen numit resorbtie osoasa. Retragerea gingiei este datorata in principal acestei resorbtii dar poate apare si in urma actiunii unor factori traumatici cum ar fi leziuni chimice,fizice sau termice fara a exista o modificare initiala a osului.
Retragerea gingiei nu este reversibila in mod spontan, existand modalitati nonchirurgicale dar in special chirurgicale de a stopa si de a o corecta , in functie de factorul cauzal.

buna am niste intrebari in legatura cu paradontoza, sunt bonlav de diabet de 17 ani cred k am si paradontoza ca deja mi-au cazut 3 dinti din cauza situatiei nam ajuns la dentist mai din timp dar acum vreu sa ami pun dinti si am mers la un medic dentist lam intrebat daca trebuie sa fac tratament pentru paradontoza anainte sa ancep lucrarea si mia spus ca nu trebuie sa fac nici un tratament k de la diabet am problemele care le am si orice tratament as face nu da rezultate k cica trebuie sa ami pastrez igena foarte bine si sa nu fac niciun tratamen dar ami este frica sa nu ami pun dinti si din cauza paradontozei sa ami cada iar deja mia anceput lucrarea ce trebuie sa fac dati-mi un safat urgent va rog

care ar fi cele mai simple metode de evitare a paradaontozei sau macar de incetinire a ritmului de avansare?

Control periodic de specialitate la 6 luni cu igienizare profesionala constand in detartraj supra si sub gingival, periaj ( sau mai des de 6 luni in functie de ritmul de depunere a tartrului), insusirea unei metode de periaj adecvate si eficiente, apa de gura , folosirea mijloacelor adjuvante de igienizare cum ar fi ata dentara , periutele interdentare unde sunt indicate , dusul bucal.

Care este cauza aparitiei parodontozei?

Boala parodontala cuprinde o serie de afectiuni ale tesuturilor din jurul dintelui , afectiuni de natura inflamatorie cauzate de bacterii organizate in ceea ce denumim placa bacteriana. Compozitia acestei placi bacteriene difera in functie de individ generand si raspunsuri diferite din partea organismului afectat. Exista si o serie de factori favorizanti cum ar fi fumatul, afectiuni generale (ex : alterari ale sistemului endocrin, diabet, afectiuni ale sangelui etc), administrarea unor medicamente de tipul ciclosporinelor sau inhibitori ale canalelor de calciu, malformatii genetice precum si factori favorizanti locali cum ar fi lucrari protetice iritante, prezenta concomitenta a unor leziuni ale pulpei dentar. Nu trebuie uitat stress-ul ca factor favorizant , in ultima vreme exista studii tot mai ample care se axeaza si pe aceasta interactiune.

Pana in urma cu aproximativ un an se gasea Insadol si in Romania (din cate stiu eu la un singur depozit de medicamente din Cluj). De atunci nu se mai importa deloc Insadol in Romania. Exista un inlocuitor pentru Insadol?

Insadol-ul face parte din categoria substantelor imunostimulante de tipul cantastim, imudon. El se foloseste in timpul fazei finale a tratamentului , aceea de mentinere a rezultatului obtinut dupa finalizarea terapiei initiale nechirurgicale si a interventiilor chirurgicale in zonele unde au fost este necesare.

Cazurile grave de paradentoza au posibilitatea de a contacta medici specialisti in Romania? Puteti sa ne dati niste nume si date de contact?

Este Romania una din tarile in care cercetarea medicala a produs medicamente sau scheme de tratatment deosebite pe plan mondial, in domeniul paradentozei?

Multumesc

Specializarea « Parodontologie » a fost introdusa la rezidentiat in Romania in urma cu trei ani si exista deja medici specialisti. De curand, Medlife a introdus in oferta de servicii si manevrele terapeutice ce se adreseaza afectiunilor gingivo-parodontale, structurate in functie de gradul de afectare. Exista studii si teze de doctorat in lucru in cadrul facultatii de medicina dentare si a Societatii Romane de Parodontologie. Societatea Romana de Parodontologie a aderat anul acesta la Federatia Europeana de Parodontologie si astfel se pun premisele aparitiei unor studii multicentrice mai ample.

buna ziua ! stiu ca exista posibilitatea de a interveni chirurgical pentru stoparea paradontozei. intrebarea mea ar fi : in cazul in care nu exista posibilitatea financiara pentru aceasta interventie ce este de facut pentru tratarea paradontozei ? m-ar ajuta daca mi-ati sputea spune cum se poate trata si fara costuri foarte mari. multumesc

Terapia chirurgicala este a faza a doua a tratametului si se face strict in zonele unde mai sunt pungi parodontale restante mai mari de 5 mm. Intr-o prima faza este terapia non-chirurgicala constand in curatirea initiala a suprafetelor radiculare a dintilor si aplicarea unor substante antimicrobiene , avand costuri mai reduse.

Saru'mana
Exista vaccin anti paradontoza? Ce puteti sa imi spuneti despre acest lucru?

In acest moment nu exista un vaccin impotriva bolii parodontale datorita complexitatii placii bacteriene (numar variat de bacterii si diferit de la individ la individ). Exista studii in lucru in aceasta privinta dar deocamdata nu s-a publicat nimic concret. Exista produsul numit vaccin stafilococic dar actioneaza doar prin imunostimulare dupa finalizarea primelor doua faze ale tratametului, fara a avea proprietatile propriu zise ale unui vaccin.

Exista un program national de prevenire a parodontozei?
Casa de asigurari nu suporta nici partial costurile, macar pentru cazuri sociale?
Exista la Facultatea de stomatologie programe sociale, adica tratament cu preturi reduse ?

Din pacate, nu exista deocamdata un astfel de program. Casa de asigurari suporta costurile manevrelor dedicate bolii parodontale in limita plafonului stabilit pentru medicii specialisti ce au contract cu aceasta institutie. In cadrul Facultatii de Medicina Dentara, fiind mediu didactic, o serie de manevre sunt efectuate de studenti si au un cost mai redus.

Cum se evalueaza mobilitatea dentara (scala mobilitate 1,2,3) ?
Ce durata de viata are un implant in conditiile in care pacientul sufera de parodontoza ?

Exista mai multe clasificari acceptate. General acceptat este : scor 0- mobilitatea fiziologica normala dentara, scor 1- mobilitatea coroanei dentare in sens orizontal mai putin de 1mm, scor 2- mobiltatea coroanei dentare in sens orizontal mai mare de 1 mm, scor 3- mobilitatea coroanei si in sens vertical. Apar variatii de la aceasta clasificare : mobilitate dentara nedetectabila, redusa , moderata, accentuata .
Implantul nu este contraindicat in cazul pacientilor ce au suferit de boala parodontala. Este necesar intai tratamentul afectiunii gingivo-parodontale astfel incat sa nu mai existe leziuni active. Exsita studii in care se observa o rata de supravietuire a implantului in cavitatea bucala de 5 pana la 10 -15 ani, in functie de gradul initial de afectare parodontala si de indepartarea periodica a placii bacteriene prin igienizare profesionala si control.

Am inteles ca uleiul de susan sau floarea soarelui are un efect similar cu apa de gura in tratarea si prevenirea paradontozei prin minimizarea florei bacteriene care cauzeaza gingivita.

(surse: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18408265,

http://www.jaim.in/article.asp?issn=0975-9476;year=2011;volume=2;issue=2...

si http://www.jisppd.com/article.asp?issn=0970-4388;year=2011;volume=29;iss... )

cu mentiunea ca nu ingalbeneste dintii precum chlorhexidina si nu diminueaza capacitarea de a percepe gusturi. Sunteti de acord cu aceasta practica? Ati avut pacienti care folosesc acest procedeu?

Studiile mentionate de dvs sunt utile dar sunt mult mai reduse ca numar al pacientilor urmariti comparativ cu cele referitoare la clorhexidina. Majoritatea protocoalelor terapeutice la nivel mondial includ folosirea clorhexidinei ca antiseptic de electie in boala parodontala. Personal in shema de tratament folosesc doar clorhexidina in variantele solutie si gel si deocamdata nu am avut in tratament pacienti sa foloseasca aceste uleiuri.

Mi-a fost recomanadat de medicul stomatolog un tratament cu antibiotic cu durata de 30 zile pentru a trata un inceput de paradontoza. Ce sanse are de reusita si ce efecte secundare poate avea? Va multumesc anticipat pentru raspuns

Tratamentul antibiotic are indicatii clare in cazul prezentei unor anumite bacterii asociate cu afectiuni de tipul parodontitei agresive , gingivitei si parodontitei ulcero-necrotice sau in cazul pacientilor ce au si afectiuni generale ( ex : diabet) sau imunocompromisi, concomitent cu faza de curatire a suprafetei dentare radiculare. In cazul utilizarii excesive, pot apare cazuri de rezistenta bacteriana la antibiotic.

Care sunt metodele chirurgicale de tratare a paradontozei?

Metodele chirurgicale difera in functie de dinte- dinte frontal sau lateral, defectul osos restant dupa terapia non-chirurgicala, ce se urmareste prin tratamentul chirurgical, afectiunile sistemice ale pacientului si nu in ultimul rand disponibilitatea pacientului pentru tratament. Exista operatii doar realizarea unui lambou de acces pentru o mai buna vizibilitate, metode de chirurgie rezectiva, terapie chirurgicala regenerativa cu materiale de aditie osoasa, membrane-bariera( aceasta terapie include regenerarea tisulara si regenerarea osoasa ghidata) si substante active de tipul derivati ai matricei smaltului(Emdogain), chirurgie mucogingivala ce se adreseaza in special retractiilor gingivale cand nu exista pierdere de os, terapia cu implanturi.

initiativa buna, utila .
Din pacate limbajul extrem de specializat nu este pe intelesul tuturor, iar problemele ridicate au solutii extrem de generale, cev mai concret cred ca ar fi fost mult mai util. Va rog sa meditati la aceste aspecte si dvs. ca specialista si redactia ca initiator si organizator.
Multumesc !

Mai draga ''mm'' ce nu intelegi? Commentul Dansei este destul de clar si pe deasupra si in limba Romana,daca ai probleme in chestia cu intelesul lb Romane fuga la scoala , MAI DRAGA,si fa alea 4 clase, again please, si nu mai ocupa spatiul cu postarile tale ,nu simti asa ca esti penibil,boo...

Buna ziua dna doctor

e posibil ca parondontoza sa apara la virsta inaintate?

Cea mai frecventa forma de parodontita este parodontita cronica a adultului ce apare in special dupa varsta de 45-50 de ani, cu perioade de evolutie mai rapida sau mai lenta.

Buna ziua dna doctor
Va multumesc pentru intiativa dvs de a raspunde intrebarilor pe un domeniu atit de util. daca e posibil am mai multe intrebari
- deplasarea milimetrica a unor dinti la virsta a doua este parodontoza?
- cum se poate preveni?
- este ereditara?
- de la ce virsta poate sa apara?
- ce ar trebui sa faca copiii pentru a preveni aparitia parodontozei?
- se poate identifica la dentitia de lapte ce probleme urmeaza sa ai la dinti?
- lipsa de calciu are influenta?
- utilizarea de suzeta, guma de mestecat, etc, poate avea influenta asupra aparitiei parodontozei?
- care e frecvanta cazurilor si care este rata de succes in urma tratamentelor?

va multumesc din suflet pentru raspunsurile dvs.

Diagnosticul se pune prin examinare clinica si radiologica. Se previne printr-o igiena corespunzatoare si se depisteaza in stadii precoce prin controale de specialitate periodice. Exista un factor numit mai corect de agregare familila (adica indivizi din aceeasi familie)implicat in special in cazul parodontitei agresive . Gingivita (inflamatia tesuturilor superficiale initial fara resorbtie osoasa) poate apare la varste foarte mici . Parodontita agresiva localizata este caracterizata printr-un debut precoce in jurul varstei pubertatii, parodontita agresiva generalizata debuteaza la pacienti in general sub 30 de ani. Parodontita cronica a adultului debuteaza in special dupa 40 de ani.Copii trebuie si ei sa faca vizite regulate la medicul stomatolog. Deocamdata , doar cariile la dintii de lapte pot orienta catre o predispozitie la procese carioase si in dentitia definitiva. Nu au fost descrise deocamdata interactiuni cu suzeta si guma de mestecat. Frecventa cazurilor este foarte mare cu o varietate semnificativa a manifestarilor clinice a afectiunilor gingivo-parodontale, cu o rata de succes influentata de stadiul bolii si de disponibilitatea pacientului catre tratament.

Ce se poate face in conditiile in care dintii au o mobilitate,virsta pacientului 42 de ani(,in afara de regulile de igiena (paradontax apa de gura +pasta de dinti)?

Depinde foarte mult de diagnosticul afectiunii, gradul de mobilitate si eventuala suprapunere a unei traume ocluzale.

Daca nu tratezi, ce se intimpla?

In timp, apare o resorbtie osoasa accentuata cu mobilizarea dintilor si pierderea lor spontan sau prin extractie.

Bolile de stomac au influenta asupra dentitiei?
Multumesc

Afectiunile gastrice insotite de reflux gastroesofagian si regurgitatii acide se asociaza cu eroziuni chimice ale structurii dure dentare si cateodata cu inflamatii localizate gingivale.

Saru'mana
Cum a parut aceasta boala ? Este o boala a civilizatiei, adica E-urile ne influenteaza sau au avut-o si bunicii nostri?
Ne puteti da niste sfaturi naturiste si eventual de regim de viata si alimentar?
Care este situatia in alte tari? E o boala raspindita?

S-au descoperit cranii datand din antichitate ce prezentau o dantura afectata de boala parodontala , acum existand o constientizare si o intelegere mai aprofundata a afectiunii in sine.
Eu recomand igienizare eficienta acasa si periodic control si igienizare la medic.
Raspandirea si gradul de afectare difera in functie de tara ,cu o frecventa redusa in tarile nordice datorita programelor de prevenire( profilaxie) foarte eficiente.

Cit costa tratarea bolii si pe ce durata?

Costurile si durata de tratament variaza in functie de gradul de afectare gingivo-parodontala.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Cafadaru Mihnea,Medic Primar
Medic Primar
Medic Dentist
Taban Maria,Medic Rezident
Medic Rezident
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Dr. Anca Sibieanu / Foto: MedLife Daca in trecut imbatranirea era asociata cu respectul, intelepciunea si experienta vastei, astazi este de multe ori indezirabila. Oamenii apeleaza din ce in ce mai frecvent la operatii estetice sau la alte tipuri de proceduri pentru a-si pastra aspectul tanar si a-si recapata increderea in sine. Dr. Anca...
Daca subfinantarea este marele pacat al sistemului medical romanesc, atunci coruptia este diavolul dinauntrul sau. In proiectul noii legi a sanatatii exista chiar un capitol special dedicat transparentei si controlului in sistemul de sanatate. Dar va reusi noua lege a sanatatii sa exorcizeze diavolul coruptiei din sistemul medical? Aflati...
Cum se diagnosticheaza cancerul de san, care sunt pasii pe care pacienta trebuie sa ii urmeze si ce solutii chirurgicale exista? Echipa de medici specialisti in chirurgie generala, chirurgie mamara si ecografie interventionala a discutat online cu cititorii MedLive.
Dr. Viorica Radoi / Foto: MedLife Recent o pacienta a venit cu un copilas la mine. Copilul se nascuse cu unele malformatii. Mama mi-a povestit ca doctorul care i-a adus-o in salon la maternitate i-a spus: Poftiti doamna,v-am adus copilul plurimalformat!. Era in vocea lui parca un repros ca a adus pe lume un copil cu probleme. Ea a luat copilul,...
Care sunt principalele simptome ale coxartrozei? Ce riscuri implica? Cum se trateaza corect? Dr. Alexandru Poll, medic primar ortopedie - traumatologie, a discutat online cu cititorii Medlive si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu video. Dr. Alexandru Poll este medic primar ortopedie-traumatologie in cadrul Hyperlinicii MedLife Grivita...