Publicat la: 
22/05/2015

De ce aleg femeile nasterea prin cezariana? Dr. Bruno Mihaela, medic specialist obstetrica-ginecologie: In cazul nasterii pe cale vaginala complicatiile sunt mai rare

Este durerea principalul motiv pentru care femeile aleg nasterea prin cezariana? Dr. Bruno Mihaela, medic specialist obstetrica-ginecologie, a explicat care sunt indicatiile unei astfel de proceduri si ce complicatii pot aparea atat in cazul nasterii prin cezariana, cat si in cazul nasterilor pe cale vaginala. "Operatia de cezariana este o interventie chirurgicala, deci include in primul rand toate complicatiile care pot aparea in urma unei astfel de interventii, fiind o operatie cu risc crescut de sangerare", a precizat Dr. Mihaela Bruno.

De ce aleg unele paciente nasterea prin cezariana?

Dr. Bruno Mihaela: Motivele pentru care pacientele aleg nasterea prin cezariana sunt multiple, probabil si din cauza informarii deficitare asupra beneficiilor si riscurilor in cazul ambelor tipuri de nastere.

De cele mai multe ori, gravidelor le este frica de durerea in travaliu. Durerea este un simptom subiectiv perceput diferit de la individ la individ, asadar durerile nasterii percepute de mama vor fi diferite fata de cele percepute de fiica. Astazi avem avantajul de a folosi analgezia epidurala, care ajuta la diminuarea intensitatii durerilor din timpul travaliului. Aceasta va fi pozitionata intr-un moment precis al travaliului si la o dilatatie de minim 3 cm.

Obstetricienii vor recomanda nasterea prin cezariana in cazul unei indicatii absolute si a unei contraindicatii de nastere pe cale vaginala.

Care sunt indicatiile operatiei de cezariana?

Dr. Bruno Mihaela: Indicatiile de cezariana inainte de inceperea travaliului, asa-zise "cezarienele la rece", sunt: anomaliile placentare, anomaliile uterine, gemelaritatea, in functie de varietatea de pozitie, macrozomia si deficitul de crestere intrauterina a fatului, preeclampsia neechilibrata, situatia transversala, pozitie pelviana si alte varietati de pozitie in timpul travaliului, precum si indicatiile oftalmologice, neurologice si nefrologice.

Nasterea prin operatie de cezariana poate fi decisa in conditii de urgenta sau emergenta obstetricala: dezlipirea de placenta, prolapsul de cordon ombilical, ruptura uterina, stresul fetal, preeclampsia grava.

Care sunt complicatiile care pot aparea in timpul unei nasteri prin cezariana si care sunt cele care pot aparea in timpul nasterii pe cale vaginala?

Dr. Bruno Mihaela: Operatia de cezariana este o interventie chirurgicala, deci include in primul rand toate complicatiile care pot aparea in urma unei astfel de interventii, fiind o operatie cu risc crescut de sangerare. Hemoragia in timpul actului medical si in post-operator este principalul parametru urmarit de catre obstetricianul specialist. Sindromul aderential este frecvent intalnit la pacientele care au suferit o cezariana; acesta variaza de la individ la individ si nu depinde de profesionalitatea sau tehnica chirurgicala a chirurgului obstetrician. Cezariana limiteaza numarul de nasteri si uneori se poate induce o patologie in sarcinile urmatoare. Este binecunoscut ca o sarcina dupa doua cezariene creste riscul de ruptura uterina, placenta previa si implantare anormala a sarcinii.

In cazul nasterii pe cale vaginala complicatiile sunt mai rare. Nasterea in sine presupune o pierdere de sange, care trebuie sa fie sub 500 de ml. In cazul unei valori mai mari, care poate surveni intr-un timp extrem de scurt, poate complica (in cazuri rare) o nastere pe cale vaginala, dar si de aceasta data, hemoragia este un parametru atent urmarit atat de moasa, cat si de obstetrician.

Exista anumite mituri folcloristice referitoare la nasterea naturala, precum ruptura de perineu, deformarea vizibila a organelor genitale care ulterior afecteaza viata sexuala. In acest moment nu mai exista o nastere pe cale vaginala intru totul naturala, este un travaliu urmarit si o nastere asistata cu obstetricieni si moase din ce in ce mai experimentati.

Preocuparea obstetricienilor din intreaga lume este de a impune protocoale, atat in conducerea travaliului, cat si in asistenta la nastere, pentru a reduce pe cat este posibil complicatiile in acel moment si pe termen lung.

Deformarea organelor genitale, care ulterior poate afecta viata sexuala a pacientei dupa o nastere pe cale vaginala este un fenomen care apartine trecutului. Se refera la nasterile efectuate la domiciliu de catre vechile moase, iar pacientele atat in timpul nasterii, cat si dupa, nu se bucurau de o asistenta activa.

Din interviurile efectuate cu pacientele care au nascut pe cale vaginala primul copil, iar a doua sarcina a necesitat o operatie cezariana din motive medicale, reiese ca recuperarea dupa nastere, controlul durerii, autonomia si starea de bine au fost net superioare in cazul nasterii pe cale vaginala. Cele care au nascut primul copil prin nastere cezariana, iar la a doua sarcina a fost posibila nasterea naturala sustin ca s-au simtit mai bine in cazul nasterii pe cale vaginala, care le-a permis intru-totul sa se dedice ingrijirii nou-nascutului, a lor insasi si a familiei.

Niciodata nu vom pleda sau recomanda o nastere pe cale vaginala, in conditiile in care exista o indicatie clinica sau medicala pentru nasterea prin operatia cezariana.

Autor: Alexandra Ciordas

Specialitate: 
Comentarii

Un aspect care trebuie mentionat este si acela ca nu toate caderele medicale ofera ingrijirea de care pacienta are nevoie. Desi exista persoane extrem de competente si dedicate, nu sunt putine cazurile in care gravidele sunt bruscate. Sotul nu e lasat in sala de nasteri. Nu mai amintim de conditiile nu tocmai iginienice din spitalele publice. Cred ca nu puteti sa recomandati nastererea vaginala, fara sa discutati si aceste aspecte de risc, care cu siguranta nu le fac pe femei sa se simta confortabil si in siguranta.
Acest articol este binevenit - dar as dori si unul in care sa se vorbeasca despre imperfectiunile sistemului si nevoia de schimbare de atitudine a personalului medical ( nu numai a pacientelor).

MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ....PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Voluson, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Medic Primar,...
Olari Diana Georgeta,Medic Primar
Medic Primar,...
Medic Primar
  •  
  • 1 of 63

Articole similare

Care sunt principalele simptome ale depresiei? Cum se diagnosticheaza corect si cum se diferentiaza de alte afectiuni? Cum tratam corect depresia? Dr. Ana-Maria Iordache, medic specialist psihiatru si psihoterapeut la Centrul de Psihiatrie si Psihoterapie MindCare, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns intrebarilor intr-un...
Stefan Mazare, pres. Asociatia tinerilor cu diabet si Maria Mezaros, pres. Asociatia Speranta Diabeticilor / Foto: Evolution Media “Am aflat ca am diabet de la varsta de cinci ani, adica acum aproape 22 de ani. La varsta respectiva am acceptat foarte usor diagnosticul. Doamna doctor mi-a spus tu ai diabet. De acum va trebui sa faci injectii. Mi-...
Cerealele stimuleaza productia de serotonina/ Foto: Sxc.hu Carbohidratii sunt, in mod eronat, asociati cu cresterea in greutate si cu numarul crescut de calorii, dar de fapt acestia sunt o parte esentiala a unei diete echilibrate, in special daca sunteti o persoana activa din punct de vedere fizic. Bineinteles, carbohidratii sunt diferiti: cei...
Bolile de ochi si pierderea vederii sunt din ce in ce mai frecvente odata cu cresterea ratelor de diabet zaharat si imbatranirea populatiei. Multe afectiuni oculare se agraveaza foarte incet si nu au simptome notabile intr-un stadiu incipient. Din acest motiv, controlul anual la oftalmolog este extrem de important. Dar ce putem face pentru a...
Problemele aparute in relatia cu partenerul sunt printre primele cauze ale lipsei dorintei sexuale. Pentru femei, sentimentul de apropiere este o parte importanta a dorintei. Pentru ambele sexe certurile, comunicarea proasta, senzatie de tradare sau alte probleme legate de incredere pot duce la lipsa dorintei sexuale. Daca iti este tot mai...