MEDICINA GENERALA

12 Februarie 2014

De ce apare dependenta de zahar si cum putem scapa de ea

De ce apare dependenta de zahar si cum putem scapa de ea

Metoda clasica a unei detoxifieri pentru persoanele dependente de zahar este o dieta de trei saptamani, care promite sa va scape de pofta de dulciuri. De obicei, scopul este pierderea kilogramelor in plus. Dar este, intr-adevar, util sa consumati cantitati mari de legume pentru a scapa de dependenta de zahar? Ce puteti face pentru a va reduce pofta de dulciuri intr-o maniera sanatoasa?

Este dependenta de zahar o afectiune reala?

Raspunsul la aceasta intrebare este complex. Modelul prin care unele persoane evita, iar apoi mananca necontrolat- acest lucru nu este valabil doar pentru zahar- poate duce la efecte asemanatoaere ca cele produse de dependenta. Zaharul afecteaza si hormonii creierului care va fac sa va simtiti bine, ceea ce il face si mai asemanator cu drogurile si va poate afecta creierul si corpul.

Simptomele unui dependent de zahar

Este posibil ca in cazul persoanelor care simt ca sunt dependente de zahar sa fie vorba de o tulburare de alimentatie sau pur si simplu de un obicei prost. Oricine poate folosi produsele cu un continut mare de zahar in moduri nesanatoase.

Posibilele semne includ:

  • Va pierdeti controlul si mancati mai mult decat ati planuit.
  • Va simtiti rau cand nu apucati sa mancati prajitura zilnica.
  • Sunteti nervos
  • Tremurati

Creierul si zaharul

Zaharul alimenteaza fiecare celula din creier. Atunci cand va supraalimentati cu alimente dulci, puteti afecta parti ale creierului, care controleaza cantitatea de mancare pe care o consumati. In cadrul testelor de laborator, sobolanii care au mancat necontrolat zahar au aratat schimbari la nivelul creierului asemanatoare cu cele ce apar in cazul dependentilor de droguri. In cazul oamenilor, doar pozele cu milkshake-uri au declansat efecte ale creierului asemanatoare cu cele vazute la dependentii de droguri. Aceste reactii au fost mai puternice in cazul femeilor.

De ce sunteti atat de incantat cand mancati o bomboana de ciocolata? Pentru ca zaharul din aceasta-numit un carbohidrat simplu- este transformat rapid in glucoza in sange. Carbohidratii simpli se regasesc si in fructe, legume si produse lactate. Dar acestea au fibre si proteine care reusesc sa incetineasca procesul.

Pe de cealalta parte, organismul are nevoie sa mute glucoza din sange in celule, pentru energie. Pentru a face acest lucru, pancreasul produce insulina. Ca urmare, nivelul de zahar din sange poate avea o scadere brusca, ceea ce poate provoca ameteli.

Dietele de detoxifiere

Unele diete de detoxifiere pentru persoanele dependente de zahar indeamna la renuntarea completa la dulciuri. Asta inseamna toate fructele, produsele lactate si cerealele rafinate. Ideea este de curata sistemul. Schimbarile de dieta de acest gen sunt prea drastice si sunt imposibil de urmat. Schimbarile pe care le faceti doar pe termen scurt va vor duce, intr-un final, la aceleasi obiceiuri proaste.

Reeducarea papilelor gustative

Deoarece nu aveti nevoie de zahar atat de mult precum credeti, va puteti reeduca papilele gustative in asa maniera incat sa se bucure de alimente care nu sunt la fel de dulci. Incercati sa renuntati la un aliment dulce in fiecare saptamana. De exemplu, taiati desertul de dupa cina. Reduceti, incetul cu incetul, zaharul din cafea. Pe masura ce va trece timpul, nu veti mai simti nevoia pregnanta de "ceva dulce".

Alegeti dulciurile sanatoase

Nu trebuie sa renuntati complet la dulciuri, dar puteti sa va satisfaceti nevoia din alte surse. Incercati fructele de padure proaspete, fulgii de ovaz facuti piure, fructele uscate, congelate, laptele degresat sau un iaurt cu un continut scazut de zahar.

Renuntati la acest obicei in pasi mici

Nu este nevoie sa luati masuri drastice. Daca faceti modificati mici, simple la dieta, va deveni usor sa tineti pasul. Incepeti sa consumati mai multe fructe si legume. Beti mai multa apa. Consumati mai putine produse procesate, care contin mult zahar.

Proteinele

Cand va este foame, fiecare prajitura pare irezistibila. Foamea va priveaza de vointa de a rezista poftei de zahar, Consumul de proteine este o modalitate usoara de a reduce pofta. Alimentele bogate in proteine sunt digerate mai lent, mentinandu-va sentimentul de satietate pentru o perioada mai lunga de timp.

Fibrele Fibrele va mentin satul, iar alimentele bogate in fibre va ofera mai multa energie. Pentru ca acestea nu ridica nivelul zaharului din sange, nu exista riscul aparitiei unei senzatii pregnante de foame.

Exercitiile fizice

Exercitiile fizice nu pot "vindeca" dependenta de zahar. Cu toate acestea, activitatea fizica modifica modul in care mancati. Oamenii care alearga in aer liber incep sa se simta mai bine, ceea ce declanseaza, de multe ori, dorinta de a manca sanatos.

Indulcitorii artificiali

Indulcitorul artificial nu este o solutie buna. Acesta va poate provoca o pofta si mai mare de zahar. Problema este ca indulcitorii artificiali nu va ajuta sa va controlati pofta de dulciuri.

Renuntati la "zaharul sanatos"

Mierea si zaharul bun pot parea alternative mai sanatoase, dar acest lucru nu a fost probat. Zaharul este zahar fie ca vine de la albine sau de la trestia de zahar.

Cand stim ca am consumat prea mult zahar?

Expertii spun ca femeile nu ar trebui sa consume mai mult de sase lingurite de zahar pe zi (100 de calorii), iar barbatii sa se limiteze la cel mult noua lingurite. (150 de calorii).

Zaharul pe etichetele produselor

Nu trebuie sa vedeti intotdeauna cuvantul "zahar" pe eticheta produselor alimentare. Acesta se poate ascunde in interiorul ambalajului sub un alt nume. Alte nume pentru zahar, asa cum sunt ele trecute pe eticheta includ:

  • Nectar de agave
  • Sirop de orez brun
  • Sirop de porumb bogat in fructoza
  • Dextroza
  • Suc de trestie evaporat
  • Glucoza
  • Lactoza
  • Sirop de malt
  • Melasa
  • Zaharoza

Zaharul "ascuns"

zaharul se poate ascunde in alimentele care la prima vedere nu par periculoase. Desi nu par dulci, ketchup-ul, sosul de barbaque si cel de paste, sosurile pentru salate, painea si cafelele aromate pot contine cantitati mari de zahar. Zaharul si diabetul

Zaharul in sine nu provoaca diabet. Dar consumul unei cantitati exagerate de zahar va poate indrepta spre acest punct.

Cum puteti rezista fara zahar

Cand renuntati pentru prima oara la cantitati semnificative de zahar, este posibil sa va simtiti rau. Va puteti simti obosit, apatic si nervos. Din fericire, aceste senzatii dispar destul de repede. Setati-va obiective pentru a face trecerea mai usoara.

Sursa: WebMd A.C.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.