MEDICINA GENERALA

27 Septembrie 2019

De ce boala Parkinson afecteaza diferit barbatii, comparativ cu femeile?

Exista numeroase dovezi potrivit carora boala Parkinson afecteaza in mod diferit femeile si barbatii. Pentru a testa aceasta teorie, oamenii de stiinta au analizat toate informatiile existente, referitoare la diferentele asociate cu genul. Astfel, au evidentiat importanta estrogenilor, care joaca un rol foarte important in dezvoltarea afectiunii. 

Boala Parkinson este o tulburare ce progreseaza lent, afecteazamiscarea, controlul muscular si echilibrul. Este a doua cea mai comuna tulburare neurodegenerativa asociata cu varsta, care afecteaza aproximativ 3% din oamenii sub 65 de ani si 5% dintre indivizii care au peste 85 de ani. Riscul de a dezvolta Parkinson este de doua ori mai mare pentru barbati decatpentru femei, dar femeile au o evolutie mai rapida a bolii si o rata de supravietuire mai mica. 

”Este din ce in ce mai evident ca boala Parkinson difera in functie de gen. Rezultatele sugereaza ca sexul are un impact si asupra factorilor de risc ai bolii si asupra mecanismelor moleculare implicate in patogeneza bolii Parkinson”, declara Fabio Blandini, autorul principal al studiului. 

Noua cercetare examineaza meticulos cele mai recente date cu privire la diferentele dintre barbati si femei in raport cu boala Parkinson, inclusiv:

  • Simptome motorii si non motorii
  • Calitatea vietii
  • Factorii de risc genetic si de mediu
  • Terapia farmacologica a simptomelor motorii si non motorii
  • Proceduri chirurgicale pentru boala Parkinson si terapia cu steroizi
  • Impactul genului asupra fiziopatologiei

Se pare ca femeile si barbatii au simptome diferite, atatmotorii cat si non motorii, pe masura ce boala Parkinson inainteaza. Simptomele motorii apar mai tarziu la femei.Tremuratul este un simptom frecvent, care apare adesea chiar primul, asociat cu cazaturi recurente. Pot sa apara si diverse sindroame care sa provoace dureri severe, asociate cu caracteristici speciale, cum ar fi rigiditate redusa, instabilitatea posturii si un risc crescut de complicatii motorii. 

In cazul barbatilor, problemele asociate cu postura sunt mai grave si pot ajunge la incapacitatea de a merge, aceasta fiind cea mai grava complicatie care se dezvolta ulterior in cazul barbatilor. De asemenea, acestia au un risc mare de a dezvolta camptocormie (flexarea anormala a trunchiului atunci candstai in picioare sau cand mergi). 

Simptomele non motorii au facut obiectul unui studiu care a inclus 950 de pacienti diagnosticati cu boala Parkinson. Simptomele precum oboseala, depresia, constipatia, durerea, pierderea gustului sau a mirosului, modificarile greutatii si transpiratia excesiva sunt mai frecvente si mai severe in cazul femeilor, comparativ cu barbatii. 

Barbatii, in schimb, dezvolta deficienta cognitiva usoara, care progreseaza apoi rapid in stadiul sever al bolii Parkinson. Totusi, un diagnostic de Parkinson cu dementa are un impact mai mare asupra sperantei de viata a femeilor decat a barbatilor. Femeile au simptome distinctive, dar si raspunsuridiferite la terapiile farmacologice si la stimularea profunda a creierului. 

Estrogenii joaca un rol important in diferentele dintre barbatii si femeile diagnosticati cu boala Parkinson. 

”Neuroinflamatia este o componenta importanta a puzzle-ului patogen al bolii Parkinson. Dovezile actuale sugereaza ca rolul fiziologic exercitat de celulele microgliale si astrocitice ar putea fi compromise pe masura ce imbatranim, contribuind astfel la debutul si progresia bolii Parkinson. Estrogenii au proprietati antiinflamatorii si exista in cantitati diferite la barbati si la femei, astfel ca ar putea explica partialfenomenul”, concluzioneaza Fabio. 

Sursa: www.eurekalert.orgEchipa MedLife de Neurologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.