Publicat la: 
27/09/2019

Exista numeroase dovezi potrivit carora boala Parkinson afecteaza in mod diferit femeile si barbatii. Pentru a testa aceasta teorie, oamenii de stiinta au analizat toate informatiile existente, referitoare la diferentele asociate cu genul. Astfel, au evidentiat importanta estrogenilor, care joaca un rol foarte important in dezvoltarea afectiunii. 

Boala Parkinson este o tulburare ce progreseaza lent, afecteazamiscarea, controlul muscular si echilibrul. Este a doua cea mai comuna tulburare neurodegenerativa asociata cu varsta, care afecteaza aproximativ 3% din oamenii sub 65 de ani si 5% dintre indivizii care au peste 85 de ani. Riscul de a dezvolta Parkinson este de doua ori mai mare pentru barbati decatpentru femei, dar femeile au o evolutie mai rapida a bolii si o rata de supravietuire mai mica. 

”Este din ce in ce mai evident ca boala Parkinson difera in functie de gen. Rezultatele sugereaza ca sexul are un impact si asupra factorilor de risc ai bolii si asupra mecanismelor moleculare implicate in patogeneza bolii Parkinson”, declara Fabio Blandini, autorul principal al studiului. 

Noua cercetare examineaza meticulos cele mai recente date cu privire la diferentele dintre barbati si femei in raport cu boala Parkinson, inclusiv:

  • Simptome motorii si non motorii
  • Calitatea vietii
  • Factorii de risc genetic si de mediu
  • Terapia farmacologica a simptomelor motorii si non motorii
  • Proceduri chirurgicale pentru boala Parkinson si terapia cu steroizi
  • Impactul genului asupra fiziopatologiei

Se pare ca femeile si barbatii au simptome diferite, atatmotorii cat si non motorii, pe masura ce boala Parkinson inainteaza. Simptomele motorii apar mai tarziu la femei.Tremuratul este un simptom frecvent, care apare adesea chiar primul, asociat cu cazaturi recurente. Pot sa apara si diverse sindroame care sa provoace dureri severe, asociate cu caracteristici speciale, cum ar fi rigiditate redusa, instabilitatea posturii si un risc crescut de complicatii motorii. 

In cazul barbatilor, problemele asociate cu postura sunt mai grave si pot ajunge la incapacitatea de a merge, aceasta fiind cea mai grava complicatie care se dezvolta ulterior in cazul barbatilor. De asemenea, acestia au un risc mare de a dezvolta camptocormie (flexarea anormala a trunchiului atunci candstai in picioare sau cand mergi). 

Simptomele non motorii au facut obiectul unui studiu care a inclus 950 de pacienti diagnosticati cu boala Parkinson. Simptomele precum oboseala, depresia, constipatia, durerea, pierderea gustului sau a mirosului, modificarile greutatii si transpiratia excesiva sunt mai frecvente si mai severe in cazul femeilor, comparativ cu barbatii. 

Barbatii, in schimb, dezvolta deficienta cognitiva usoara, care progreseaza apoi rapid in stadiul sever al bolii Parkinson. Totusi, un diagnostic de Parkinson cu dementa are un impact mai mare asupra sperantei de viata a femeilor decat a barbatilor. Femeile au simptome distinctive, dar si raspunsuridiferite la terapiile farmacologice si la stimularea profunda a creierului. 

Estrogenii joaca un rol important in diferentele dintre barbatii si femeile diagnosticati cu boala Parkinson. 

”Neuroinflamatia este o componenta importanta a puzzle-ului patogen al bolii Parkinson. Dovezile actuale sugereaza ca rolul fiziologic exercitat de celulele microgliale si astrocitice ar putea fi compromise pe masura ce imbatranim, contribuind astfel la debutul si progresia bolii Parkinson. Estrogenii au proprietati antiinflamatorii si exista in cantitati diferite la barbati si la femei, astfel ca ar putea explica partialfenomenul”, concluzioneaza Fabio. 

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 12

Articole similare

Organismul produce vitamina D prin expunere la razele soarelui / Foto: PhotoXpress Insuficienta vitaminei D in organism creste riscul de imbolnavire de Parkinson, sustin cercetatorii finlandezi citati de Agerpres. Studiul lor, la care au participat 3.000 de oameni si care s-a intins pe o perioada de aproape 30 de ani, a aratat ca riscul este de...
Oamenii de stiinta de la Montreal au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Nature”, ca o infectie intestinala poate duce la o patologie asemanatoare bolii Parkinson. Aceasta descoperire sugereaza ca boala Parkinson are o componenta imuna importanta, iar daca acest fir este urmarit, specialistii pot elabora strategii terapeutice noi....
Exista numeroase dovezi potrivit carora boala Parkinson afecteaza in mod diferit femeile si barbatii. Pentru a testa aceasta teorie, oamenii de stiinta au analizat toate informatiile existente, referitoare la diferentele asociate cu genul. Astfel, au evidentiat importanta estrogenilor, care joaca un rol foarte important in dezvoltarea afectiunii...
Oamenii de stiinta sustin ca au identificat primele semne ale bolii Parkinson la nivelul creierului, iar acestea apar chiar cu 15-20 de ani inaintea declansarii simptomelor. Boala Parkinson este o afectiune degenerativa a creierului, cauzata de pierderea celulelor nervoase care produc dopamina chimica, aceasta fiind responsabila de transmiterea...
Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului de un numar de boli degenerative, sustin oamenii de stiinta chinezi, scrie Agerpres. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Lanzhou a constatat ca xanthohumol-ul, un tip de flavonoid (o clasa de metaboliti secundari ai plantelor, cu proprietati antioxidante, n...