Publicat la: 
18/02/2019

tratament boala Crohn

Oamenii de stiinta din Columbia au descoperit de ce anumite cazuri de glioblastom, cel mai frecvent tip de cancer cerebral, raspund la imunoterapie. Constatarile ar putea ajuta la identificarea pacientilor care au cele mai multe sanse sa beneficieze de acest tratament.

Studiul a fost condus de Raul Rabadan, doctor si profesor de biologie la Universitatea Columbia si a fost publicat in revista ”Nature Medicine”.

Mai putin de 1 din 10 pacienti diagnosticati cu glioblastom raspund imunoterapiei, tehnica ce a demonstrat un succes remarcabil in ultimii ani in tratarea mai multor tipuri agresive de cancer. Totusi, nu a existat un mod prin care medicii sa fie capabili sa prevada daca pacientii cu glioblastom vor raspunde la tratament sau nu.

Acestia sunt tratati, de obicei, printr-o interventie chirurgicala ce are ca scop aliminarea tumorii, urmand chimioterapia si radiatiile. Chiar si in cazul terapiei agresive, sansele nu sunt mari, supravietuirea medie fiind de 14 luni.

Ca multe alte tipuri de cancer, glioblastomul impiedica sistemul imunitar sa atace celulele canceroase. Acestea acapareaza sistemul imunitar, actionand asupra proteinei PD-1. Medicamentele folosite in imunoterapie, numite inhibitori PD-1, sunt concepute pentru a ajuta sistemul imunitar sa functioneze din nou. Avand in vedere succesul inhibitorilor PD-1 in alte tipuri de cancer, medicii au presupus ca efectul ar putea fi acelasi si in cazul glioblastomului.

Pentru a intelege de ce doar anumite tipuri de tumori raspund la imunoterapie, echipa de specialisti a analizat micomediul tumorii, care include tumorile in sine si toate celulele care o sprijina. Astfel, au participat la studiu 66 de pacienti cu glioblastom, inainte si dupa tratamentul cu inhibitori PD-1. Le-au fost administrate medicamentele timp de sase luni sau mai mult, iar din numarul total de 66, doar 17 au raspuns la tratament.

Care au fost rezultatele?

Tumorile care nu au raspuns la imunoterapie au avut mai multe mutatii in gena PTEN, lucru ce a condus la niveluri mai ridicate de macrofage, adica celule imune care ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor. Totusi, cand un om sufera de glioblastom, macrofagii elibereaza factorii de crestere, care ajuta celulele canceroase sa supravietuiasca si sa se raspandeasca.

Celulele canceroase din tumorile cu mutatii PTEN s-au grupat, lucru ce impiedica celulele imune sa penetreze tumora si micromediul acesteia.

Pe de alta parte, tumorile care au raspuns la imunoterapie au avut mai multe mutatii intr-o cale de semnalizare numita MAPK, care ajuta la reglarea functiilor celulare esentiale.

”Aceste mutatii au avut loc inainte ca pacientii sa fie tratati cu inhibitori PD-1, astfel ca realizarea unor teste pentru a descoperi existenta mutatiilor poate fi un mod eficient de a prezice ce pacienti au sanse mari de a raspunde imunoterapiei”, explica Fabio M. Iwamoto, neuro-oncolog.

De asemenea, specialistii sugereaza ca pacientii cu glioblastom, care au mutatii MAPK, pot avea mai multe beneficii prin imunoterapie daca inhibitorii PD-1 sunt combinati cu terapia tinta cu MAPK, desi combinatia necesita teste clinice suplimentare. Terapiile tinta MAPK au fost aprobate pentru melanom metastatic si sunt, in prezent, testate si pentru alte tipuri de cancer.

”Inca suntem la inceputul intelegerii imunoterapiei pentru cancer, in special in cazul glioblastomului. Totusi, rezultatele noastre sugereaza ca am putea fi in masura sa prezicem ce pacienti cu glioblastom ar putea raspunde imunoterapiei. De asemenea, am identificat noi obiective pentru imbunatatirea imunoterapiei in general”, concluzioneaza Rabadan.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Oamenii de stiinta din Columbia au descoperit de ce anumite cazuri de glioblastom, cel mai frecvent tip de cancer cerebral, raspund la imunoterapie. Constatarile ar putea ajuta la identificarea pacientilor care au cele mai multe sanse sa beneficieze de acest tratament. Studiul a fost condus de Raul Rabadan, doctor si profesor de biologie la...
Laptele matern, arma impotriva cancerului / Foto: Captura YouTube O substanta, care se gaseste in laptele matern are capacitatea de a distruge celulele canceroase, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Lund si Universitatea Gothenburg din Suedia si publicat recent in revista PLoS One. Desi substanta, cunoscuta sun numele...
Persoanele care utilizeaza telefonul mobil mai mult de 15 ore pe luna au un risc crescut de a dezvolta anumite tumori cerebrale, potrivit unui studiu epidemologic francez, care redeschide dezbaterea referitoare la pericolele utilizarii telefoanelor mobile, relateaza AFP. "Concluzia principala a studiului nostru din Franta merge in aceeasi...
Cancerul se intalneste extrem de rar la copii / Foto: PhotoXpress Cancerul la copii se intalneste rar. Depistarea poate fi foarte dificila, intrucat simptomele specifice cancerului sunt aceleasi ca simptomele unor boli mai putin grave. Un medic de familie poate intalni in activitatea de o viata doar cateva cazuri de cancer la copil. Exista...
Tumora era dezvoltata in trunchiul cerebral si extinsa in canalul medular. Foto: MedLife La inceputul acestei luni, in cadrul Life Memorial Hospital din Bucuresti, medicii au reusit sa indeparteze complet o tumoare cu diametrul de 7 cm, la un copil de 2 ani si cinci luni. Indepartarea in totalitate a tumorii de ventricul 4 a durat 16 ore, din...