Publicat la: 
4/12/2018

somnul copiilor

Parintii urmeaza diferite ritualuri inainte de culcare pentru a asigura odihna copilului. Acestia le asigura un mediu confortabil, linistit, sau le citesc inainte de culcare. Specialistii de la ”Univeristy of British Columbia” au condus un nou studiu, prin care si-au propus sa afle cat de importanta este rutina somnului si care sunt cele mai bune tehnici pentru un somn calitativ, potrivit sciencedaily.com.

”Rutina somnului ofera copiilor cele mai bune sanse de a avea un somn adecvat si linistit in fiecare zi, somnul fiind esential pentru cresterea si dezvoltarea acestora. Cercetarile anterioare sustin ca copiii care nu dorm suficient in mod constant au un risc mai mare de a intampina dificultati la scoala si de a se dezvolta mai lent”, explica Wendy Hall, autorul studiului.

Recomandari privind orele de somn ale copiilor

Recomandarile specialistilor de la Academia Americana de Medicina a Somnului sunt urmatoarele:

 • 4-12 luni – intre 12 si 16 ore de somn
 • 1-2 ani – intre 11 si 14 ore de somn
 • 3-5 ani – intre 10 si 13 ore de somn
 • 6-12 ani – intre 9 si 12 ore de somn
 • 13-18 ani – intre 8 si 10 ore de somn

Rutina somnului a fost analizata in functie de tari si de culturi, fiind facute 44 de studii in 16 tari. Accentul a fost pus pe patru categorii de varsta:

 • Sugarii si copiii mici (4 luni – 2 ani)
 • Prescolarii (3 – 5 ani)
 • Scolarii  (6 – 12 ani)
 • Adolescentii (13 – 18 ani)

Aceste studii au inclus 300.000 de copii din America de Nord, Europa si Asia.

”Am descoperit ca rutina copiilor mici si a scolarilor este similara. Acestia au o ora de culcare stabilita, li se citeste inainte de somn, au un mediu linistit, si li se ofera posibilitatea de a se culca singuri daca se trezesc in mijlocul noptii”, spune Hall.

Chiar si in cazul copiilor mai mari, programul de somn a fost important. Oamenii de stiinta au descoperit ca adolescentii ai caror parinti mentin in continuare reguli stricte privind somnul dorm mai bine, comparativ cu adolescentii care dorm cat vor, cand vor. De asemenea, acestia sugereaza ca folosirea dispozitivelor elecronice inainte de culcare pot influenta somnul copiilor, acestia dormind mai putin.

”O mare problema a prescolarilor este ca le poate lua foarte mult sa adoarma, motiv pentru care este important sa evite jocurile video sau filmele”, adauga Hall.

Un studiu coreean a gasit o legatura intre durata insuficienta de somn, naveta intre domiciliu si scoala si cantitatea mare de teme.

In cazul adolescentilor, nu au existat dovezi care sa arate ca exista o conexiune intre calitatea somnului si consumul de cofeina inainte de culcare. Se pare ca este mai important consumul total, pe parcursul zilei.

Hall le recomanda parintilor sa stabileasca ore fixe de somn si sa gaseasca metode pentru a reduce timpul in fata ecranului inainte de somn, cum ar fi cinele in familie.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Bouda Roxana,Medic Rezident
Medic Rezident
Mateescu Gabriela Adriana,Medic Specialist
Medic Specialist
Badea Ana Maria,Medci Specialist
Medci Specialist
Zaharia Diana,Medic Rezident
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 37

Articole similare

Un sistem imunitar puternic va asigura o viata sanatoasa, ferita de suferinta / Foto: Photoxpress.com Nu il poti simti si nici nu il poti vedea. Nu ii poti lua pulsul sau temperatura. Totusi, sistemul imunitar lucreza in permanenta pentru a ne proteja de infectii, virusuri, ciuperci, paraziti care cauzeaza boala, suferinta si, in ultima instanta...
Aproape 70% dintre copiii care au decedat in somn, in Statele Unite ale Americii, intre anii 2011 – 2014, s-au sufocat din cauza lenjeriei moi, potrivit unui nou studiu. Constatarile subliniaza cat de important este ca parintii sa constientizeze ca bebelusii trebuie sa doarma doar in patutul lor, fara patura, jucarii, sau alte materiale moi, din...
In general, intr-o dimineata tipica in care trebuie sa mergeti la munca, nu va treziti in mod natural, ci apelati la ceasul cu alarma. In functie de ora la care v-ati dus la somn si de cat de profund ati dormit, este posibil sa nu intelegeti ce se intampla atunci cand auziti enervantul sunet al ceasului cu alarma. Instinctual, majoritatea...
Jumatate dintre persoanele cu varste de peste 55 de ani au raportat tulburari ale somnului, dar aceasta nu este o problema rar intalnita nici in randul celor mai tineri. Un nou studiu ofera solutia simpla pentru un somn mai linistit. Studiul, publicat in revista JAMA Journal, spune ca meditatia poate imbunatati somnul. Cercetatorii au studiat 49...
Foarte multi oameni cred ca evitarea exercitiilor fizice seara imbunatateste calitatea somnului. Cercetatorii de la Institutul de Stiinte ale Miscarii Umane si Sport au demonstrat ca este un mit, potrivit sciencedaily.com. Oamenii de stiinta au analizat alte 23 de studii care se axau pe acelasi subiect. Astfel, au concluzionat ca sportul inainte...