Publicat la: 
11/03/2019

zgomote puternice auz

Cand ascultam sunete foarte puternice, auzul nostru poate fi o afectat pentru o perioada scurta de timp. Cercetatorii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au descoperit mecanismul prin care se intampla acest lucru.

”Majoritatea oamenilor au avut aceasta senzatie. Au simtit ca auzul le este afectat si ca urechea este amortita in urma ascultarii unui sunet puternic. Dupa ce auzul revine la normal, am descoperit ca o mica structura din cohlee, cunoscuta ca membrala tectoriala, joaca un rol important in acest proces. Actioneaza ca un depozit pentru ionii de calciu, care contribuie la reglarea functionarii celulelor senzoriale”, spune Anders Fridberger, care a condus studiul.

Ionii de calciu sunt atomi de calciu cu incarcatura pozitiva si joaca un rol cheie in procesele care fac posibil auzul. Transformarea undelor sonore in impulsuri nervoase are loc la nivelul urechii interioare, cunoscuta si sub numele de cohlee, deoarece arata precum cochilia melcilor. Cohleea contine multe celule senzoriale, care detecteaza sunete si genereaza semnale, care sunt, mai apoi, transmise creierului.

Studiile anterioare au demonstrat ca fluidul care inconjoara celulele senzoriale din cohlee are o concentratie scazuta de ioni de calciu. Au existat, totusi, nelamuriri deoarece celulele senzoriale care sunt plasate in lichide cu calciu nu mai functioneaza normal.

Oamenii de stiinta au analizat concentratia ionilor de calciu din urechea interna a porcilor de guineea, deoarece urechea lor este foarte asemanatoare cu cea umana. Prin marcarea fluorescenta a ionilor de calciu, specialistii au descoperit ca o membrana, care se afla pe partea superioara a celulelor senzoriale, numita membrana tectoriala, are o concentratie mult mai mare de ioni de calciu decat fluidul din jur.

Membrana pare sa functioneze ca un depozit, astfel incat celulele senzoriale sa fie inconjurate de niveluri mai ridicate de ioni de calciu decat se credea anterior.

Cand cercetatorii au folosit o substanta care sparge ionii de calciu, celulele senzoriale nu au mai functionat. In urmatoarea etapa, au expus urechea interioara unor zgomote foarte puternice, similare cu cele de la concertele rock.

”Cand expunem urechea interna la un zgomot puternic in laborator, nivelul calciului din membrana tectoriala scade, iar celulele senzoriale nu mai functioneaza. Totusi, dupa un timp, concentratia de calciu revine la nivelul anterior, iar celulele senzoriale incep sa functioneze din nou”, spune Anders Fridberger.

Pana acum, oamenii de stiinta au crezut ca membrana tectoriala are o functie mecanica, dar noile descoperiri sugereaza ca este importanta pentru reglarea auzului prin stocarea calciului.

”Stiam ca membrana tectoriala este necesara pentru auz, ca trebuie sa fie intacta si corect pozitionata, dar nu stiam de ce deteriorarea ei afecteaza auzul”, spune Pierre Hakizimana, cercetator.

Specialistii intentioneaza sa descopere daca mecanismul coincide si in tulburarile de auz legate de varsta inaintata.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - ORL, ORL pediatrie

Apostol Ana Maria,Medic Primar ORL
Medic Primar ORL
Medic Specialist
Opincaru Maia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 22

Articole similare

Ochii si urechile lucreaza impreuna pentru a transmite creierului informatii despre mediul inconjurator. Chiar si cea mai simpla miscare oculara declanseaza miscari ale timpanului, conform unui nou studiu efectuat de cercetatorii in neurostiinte de la Universitatea Duke din Carolina de Nord. Studiul a fost publicat recent in "Proceedings of the...
Protejarea urechilor / Foto: Reuters Auzul este unul din simturile care ne tin in contact cu lumea inconjuratoare, inca din viata intrauterina. La bebelusi, auzul este esential pentru invatarea limbii materne, dar si la stimularea creierului. Oamenii se bazeaza pe el pentru a putea comunica, pentru a se feri de pericole, pentru a interactiona...
Cand ascultam sunete foarte puternice, auzul nostru poate fi o afectat pentru o perioada scurta de timp. Cercetatorii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au descoperit mecanismul prin care se intampla acest lucru. ”Majoritatea oamenilor au avut aceasta senzatie. Au simtit ca auzul le este afectat si ca urechea este amortita in urma...
Vocile familiare sunt mai usor de inteles, chiar daca nu putem identifica a cui este vocea, potrivit unui studiu publicat in ”Psychological Science”. Cercetatorii de la ”Western University's BrainsCAN” au demonstrat ca participantii la studiu au inteles mai usor ce au spus prietenii lor, cu toate ca vocea le-a fost modificata, decat ce au spus...
Un nou studiu asociaza pierderea auzului cu un risc crescut de mortalitate inainte de varsta de 75 de ani din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit sciencedaily.com. Cercetatorii au descoperit ca mortalitatea printre cei care si-au pierdut auzul este ridicata, in special in randul barbatilor si femeilor mai mici de 75 de ani si in cazul celor...