De ce ne pierdem auzul temporar in urma sunetelor puternice?

Sănătate
11 Martie 2019
Autor: Echipa medicală MedLife
de ce ne pierdem auzul temporar in urma sunetelor puternice

Cand ascultam sunete foarte puternice, auzul nostru poate fi o afectat pentru o perioada scurta de timp. Cercetatorii de la Universitatea Linkoping, din Suedia, au descoperit mecanismul prin care se intampla acest lucru.

”Majoritatea oamenilor au avut aceasta senzatie. Au simtit ca auzul le este afectat si ca urechea este amortita in urma ascultarii unui sunet puternic. Dupa ce auzul revine la normal, am descoperit ca o mica structura din cohlee, cunoscuta ca membrala tectoriala, joaca un rol important in acest proces. Actioneaza ca un depozit pentru ionii de calciu, care contribuie la reglarea functionarii celulelor senzoriale”, spune Anders Fridberger, care a condus studiul.

Ionii de calciu sunt atomi de calciu cu incarcatura pozitiva si joaca un rol cheie in procesele care fac posibil auzul. Transformarea undelor sonore in impulsuri nervoase are loc la nivelul urechii interioare, cunoscuta si sub numele de cohlee, deoarece arata precum cochilia melcilor. Cohleea contine multe celule senzoriale, care detecteaza sunete si genereaza semnale, care sunt, mai apoi, transmise creierului.

Studiile anterioare au demonstrat ca fluidul care inconjoara celulele senzoriale din cohlee are o concentratie scazuta de ioni de calciu. Au existat, totusi, nelamuriri deoarece celulele senzoriale care sunt plasate in lichide cu calciu nu mai functioneaza normal.

Oamenii de stiinta au analizat concentratia ionilor de calciu din urechea interna a porcilor de guineea, deoarece urechea lor este foarte asemanatoare cu cea umana. Prin marcarea fluorescenta a ionilor de calciu, specialistii au descoperit ca o membrana, care se afla pe partea superioara a celulelor senzoriale, numita membrana tectoriala, are o concentratie mult mai mare de ioni de calciu decat fluidul din jur.

Membrana pare sa functioneze ca un depozit, astfel incat celulele senzoriale sa fie inconjurate de niveluri mai ridicate de ioni de calciu decat se credea anterior.

Cand cercetatorii au folosit o substanta care sparge ionii de calciu, celulele senzoriale nu au mai functionat. In urmatoarea etapa, au expus urechea interioara unor zgomote foarte puternice, similare cu cele de la concertele rock.

”Cand expunem urechea interna la un zgomot puternic in laborator, nivelul calciului din membrana tectoriala scade, iar celulele senzoriale nu mai functioneaza. Totusi, dupa un timp, concentratia de calciu revine la nivelul anterior, iar celulele senzoriale incep sa functioneze din nou”, spune Anders Fridberger.

Pana acum, oamenii de stiinta au crezut ca membrana tectoriala are o functie mecanica, dar noile descoperiri sugereaza ca este importanta pentru reglarea auzului prin stocarea calciului.

”Stiam ca membrana tectoriala este necesara pentru auz, ca trebuie sa fie intacta si corect pozitionata, dar nu stiam de ce deteriorarea ei afecteaza auzul”, spune Pierre Hakizimana, cercetator.

Specialistii intentioneaza sa descopere daca mecanismul coincide si in tulburarile de auz legate de varsta inaintata.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării