Publicat la: 
29/01/2016

De ce se agraveaza migrenele in perioada premergatoare menopauzei?

Frecventa durerilor de cap este mai mare la femeile care sunt in perioada trazitiei spre menopauza, iar acest lucru este adesea mentionat de medici, insa nu a fost niciodata cercetat in mod direct, declara Dr. Vincent T. Martin, autorul unui studiu efectuat recent si publicat in revista de specialitate "The Journal of Head and Face Pain".

Simptome precum bufeurile, iritabilitatea, insomnia si depresia pot aparea in timpul schimbarilor hormonale din perioada ce preceda menopauza, cand ciclul lunar devine neregulat, insa menopauza incepe abia in momentul in care menstruatia nu a mai avut loc de un an de zile, spun cercetatorii.

"Avand in vedere ca varsta medie a aparitiei menopauzei este de 51-52 de ani si ca tranzitia catre aceasta perioada are loc pe o durata de timp de la 5 la 10 ani, femeile se pot confrunta cu o agravare a migrenelor intre varsta de 42 si cea de 47 de ani," sustine Dr. JoAnn V. Pinkerton, director al institutului "North American Menopause Society".

Migrenele se agraveaza in perioada de dinaintea menopauzei deoarece atunci au loc modificari la nivelul compozitiei chimice ale creierului, care determina vasele de sange sa se dilate, punand presiune asupra nervilor si structurilor neuronale din aproprierea acestora, provocand migrena, a declarat Dr. JoAnn V. Pinkerton pentru reuters.com.

"Fluctuatiile hormonale par sa actioneze ca factori declansatori ai migrenelor, desi mecanismul nu este cunoscut in totalitate," a adaugat acesta.

Cercetatorii au analizat datele colectate printr-un sondaj de opinie efectuat in anul 2006 pe circa 3000 de femei cu varste cuprinse intre 35 si 65 de ani care sufereau de migrene, atat inainte, cat si in perioada menopauzei, si care au raportat simptomele durerilor de cap pe perioada menstruatiei.

Aproximat 8% dintre femeile care aveau ciclul regulat au declarat ca aveau dureri de cap mai mult de 10 zile pe luna. Aceasta rata a crescut la circa 12% la femeile care erau in perioada premergatoare menopauzei, dar si la cele care erau la menopauza. Cercetatorii au observat ca riscul aparitiei durerilor de cap era mai mare la finalul perioadei premergatoare menopauzei datorita nivelului scazut de estrogen din organism.

Femeile care au simptome premenstruale inca din tinere sunt predispuse la o sensibilitate hormonala care le face suceptibile pentru aparitia migrenelor mai tarziu in viata, a declarat autorul studiului.

Rata declansarii depresiei creste in perioada menopauzei, iar femeile care sufera de depresie declara ca au parte de migrene mai severe. In perioada premergatoare menopauzei nivelul hormonilor creste sau scade imprevizibil, in functie de rata cu care ovarele intra in repaus.

Fiecare eveniment care are loc in viata unei femei influenteaza riscul aparitiei migrenelor in perioada de dinaintea menopauzei, de la primul ciclu, la sarcina, insa durerile de cap pot fi tinute sub control prin intermediul administrarii pilulelor contraceptive si a folosirii plasturilor cu estrogen, sustine Dr. Vincent T. Martin.

Sursa: Reuters

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13