Publicat la: 
25/06/2019

Uneori, persoanele care sufera de epilepsie decedeaza subit. Oamenilor li se opreste respiratia fara un motiv aparent. Acum, un grup de neurologi de la UConn incearca sa descopere cauza. Specialistii sustin ca o criza severa de epilepsie poate ”calatori” prin creier, provocand difunctii ale respiratiei sau batailor inimii, iar acest lucru duce la deces.

 Totusi, epilepticii pot deceda si fara sa aiba o criza evidenta. Exista dovezi conform carora o mutatie genetica care provoaca convulsii perturba si celulele care controleaza respiratia.

Persoanele cu epilepsie au o rata ridicata a mortalitatii, dar este misterioasa.

Mai mult de o persoana din 1000 cu epilepsie moare subit in fiecare an si nimeni nu stie de ce. Explicatia comuna este ca pacientul a avut o criza care l-a ucis. Totusi, convulsiile au loc in cortex, partea superioara a creierului, pe cand procesele care sustin viata, cum ar fi respiratia, sunt controlate in intregime in partea de jos a creierului, care este conectata la maduva spinarii. Cele doua parti ale creierului sunt destul de indepartate.

Multi neurologi sustin ca o criza deosebit de severa se poate deplasa in jos, prin creier, provocand disfunctii ale respiratiei si batailor inimii si, ulterior, deces. Pacientii cu epilepsie pot deceda si fara sa existe o criza evidenta de epilepsie, fenomen cunoscut sub numele SUDEP. De asemenea, epilepticii pot avea probleme de respiratie si in absenta convulsiilor.

Oamenii de stiinta s-au intrebat daca exista o baza genetica pentru SUDEP. Poate ca aceeasi mutatie genetica care provoaca convulsii perturba si celulele din trunchiul cerebral care controleaza respiratia.

Epilepsia si sindromul Dravet

Cercetatorii au crescut soareci cu mutatia umana astfel incat sa dezvolte o forma severa de epilepsie, numita sindromul Dravet. Acest sindrom este cauzat de mutatiile dintr-o gena care modeleaza canalele prin care sodiul se misca in celulele din creier. Daca aceste canale de sodiu nu functioneaza corect, celulele pot deveni hiperactive. O supraexcitatie a unei celule poate ajunge la creier si se poate materializa ca o isterie, care ajunge o criza.

Gena modificata din sindromul Dravet se numeste gena de canal de sodiu, sau Scn1a. In cazurile de epilepsie, sunt identificate peste 1200 de mutatii Scn1a diferite. Mutatia Dravet este la capatul sever al spectrului. Persoanele diagnosticate cu aceasta au crize dramatice, influentate de temperaturile ridicate, iar sindromul este greu de controlat cu medicamentele antiepileptice. Foarte multi pacienti decedeaza subit in acest caz.

Exista o parte paradoxala a sindromului Dravet. Mutatia Scn1a face canalele de sodiu mai putin active. Celulele nu sunt hiperactive, ci subactive. Cele mai afectate sunt celulele inhibitoare, adica cele responsabile de calmarea creierului.

Pentru a intelege cum se poate ajunge la SUDEP, echipa a testat doua lucruri: daca soarecii cu mutatia sindromului Dravet prezinta probleme de respiratie si mor prematur in urma unui episod SUDEP si daca celulele din creierul soarecilor, care controleaza respiratia, sunt influentate de mutatie.

Soarecii cu sindromul Dravet au avut crize critice, care au devenit mai severe cand temperaturile au crescut, exact ca si in cazul oamenilor. De asemenea, au decedat foarte repede.

De asemenea, au avut tendinta de a hipoventila (respira prea putin) fara un motiv evident. In plus, unii au dezvoltat apnee.

Atunci cand specialistii au marit partea creierului care controleaza respiratia, au observat ca celulele inhibitoare au fost mai putin active decat ar fi fost normal. Acest lucru i-a determinat pe neuroni sa actioneze anormal si sa transmita semnale creierului pentru a accelera ritmul respiratiei.

Si totusi, acest lucru nu ar trebui sa duca la o respiratie accelerata, nu la oprire?

Exista, cu siguranta, ceva in neregula in circuitul respiratiei, dar specialistii nu pot identifica inca exact problema. Acestia si-au propus sa continuie cercetarile pe soareci, scopul final fiind de a preveni descompunerea sistemului respirator pentru a salva viata persoanelor diagnosticate cu epilepsie.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 12

Articole similare

Ce simptome prezinta epilepsia la copii? Care sunt cauzele cunoscute pentru aparitia bolii? Cum se poate trata si cum evolueaza in timp? In ce consta diagnosticarea? La ce varsta poate debuta? Se poate vindeca? Dr. Cristina Motoescu, medic primar neurologie pediatrica, a discutat online cu cititorii si a raspuns acestor intrebari intr-un interviu...
Uneori, persoanele care sufera de epilepsie decedeaza subit. Oamenilor li se opreste respiratia fara un motiv aparent. Acum, un grup de neurologi de la UConn incearca sa descopere cauza. Specialistii sustin ca o criza severa de epilepsie poate ”calatori” prin creier, provocand difunctii ale respiratiei sau batailor inimii, iar acest lucru duce la...
Impactul migrenelor / Foto: Photoxpress.com "Am inceput sa am dureri de cap dese in jurul varstei de 20 de ani. Medici dupa medici nu mi-au putut spune care anume este cauza. Treptat, migrenele au devenit parte a existentei. Mai intai vine starea de ameteala si de oboseala, apoi durerile cumplite iar, intr-un final, senzatia de sfarseala, ca dupa...
Cercetatorii au demonstrat, printr intermediul unui nou studiu, ca un anumit tip de dispozitiv electronic, implantat direct in creier, ar putea detecta, opri si chiar preveni convulsiile epileptice, conform sciencedaily.com. Cercetatorii de la Universitatea Cambridge si de la Ecole Nationale Superieure des Mines, Franta, au implantat un...
Contacte neuronale / Foto: sxc.huS Suferinzii de epilepsie care nu raspund la tratamentul medicamentos ar putea fi tratati cu ajutorul stimularii cerebrale profunde, sustin cercetatorii de la Stanford University, citati de BBC. Ei au efectuat un studiu clinic in cadrul caruia au monitorizat crizele epileptice a 110 pacienti, cu ajutorul unor...