Publicat la: 
5/04/2018

reducerea riscului de dementa

O populatie imbatranita duce, in mod inevitabil, la cresterea numarului de persoane ce sufera de dementa. Dementa este un concept medical ce include o serie de simptome, inclusiv tulburari de memorie, confuzie, precum si pierderea capacitatii de a desfasura activitatile cotidiene. Boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa si determina degradarea progresiva a sanatatii creierului si este cauza principala pentru decesul prematur, in special in randul femeilor. 

Principalul factor de risc pentru dementa este varsta inaintata. In acest sens, aproximativ 30% dintre persoanele cu varste de peste 85 de ani sufera de dementa. Cu toate acestea, influenta genetica are un rol central in debutul bolii. 

Desi nu putem sa stopam inaintarea in varsta,  si nici nu putem modifica profilul nostru genetic, exista cateva schimbari pe care le putem face cu privire la stilul de viata pentru a reduce riscul declansarii dementei. Iata care sunt acestea, conform theconversation.com.

Activitatile ce stimuleaza mintea reduce riscul de dementa

Nivelul de educatie este un factor important ce determina riscul declansarii dementei. Astfel, studiile arata ca persoanele ce au mai putin de 10 ani de educatie formala au un risc crescut de dezvoltare a dementei, in timp ce indivizii care nu au absolvit clasele primare prezinta cel mai mare grad de risc.

Vestea buna este ca putem actiona pentru a ne stimula activitatea cerebrala la orice varsta, atat prin realizarile pe care le intreprindem la locul de munca, cat si prin activitatile efectuate in timpul liber, precum lectura, jocurile sau deprinderea noilor abilitati. 

Studiile de specialitate arata ca strategiile de imbunatatire a memoriei, precum si a abilitatilor de rezolvare a problemelor ar putea imbunatati functiile cognitive pe termen lung. De asemenea, activitatile de stimulare mentala ce au loc intr-un cadru social pot contribui la succesul stimularii cognitive a adultilor.

Relatiile sociale, ca factor de reducere a riscului de dementa

Contactul social efectuat frecvent este asociat unui risc scazut de declansare a dementei, in timp ce izolarea si singuratatea poate creste riscul declansarii acesteia.

Prin urmare, implicarea in activitatile de grup si in comunitate este asociata cu un risc scazut de dezvoltare a bolilor mintale. Merita mentionat, de asemenea, ca numarul de prieteni este mai putin important decat frecventa socializarii cu acestia.

Greutatea corporala si sanatatea inimii influenteaza riscul de dementa

Sanatatea inimii si sanatatea creierului sunt puternic conectate. Tensiunea arteriala ridicata si obezitatea, in special la varsta maturitatii, cresc riscul declansarii dementei si reprezinta cauzele principale pentru cel putin 12% din cazurile existente de dementa. 

O analiza a datelor medicale a 40 de mii de persoane arata ca persoanele ce sufera de diabet zaharat de tip II sunt mai predispuse declansarii dementei. 

De aceea, gestionarea greutatii corporale si managementul acestor conditii medicale prin tratament medicamentos, dieta si activitate fizica au o importanta cruciala in reducerea riscului declansarii dementei.

Riscul de dementa, corelat cu activitatea fizica

Asa cum am mentionat si mai sus, activitatea fizica protejeaza organismul uman impotriva declinului pe plan cognitiv. Analizele de specialitate efectuate in randul a 33 de mii de persoane arata ca indivizii ce obisnuiau sa aiba un stil activ de viata, pe plan fizic, au avut un risc cu 38% mai mic pentru debutul declinului cognitiv, prin comparatie cu persoanele inactive.

Cand vine vorba despre gradul de dificultate, frecventa si durata programului de exercitii fizice, specialistii sunt inca in dezbatere, insa o revizuire recenta a studiilor efectuate in ultimii ani pe aceasta tema arata ca 150 de minute de activitate fizica la intensitate moderata efectuate cu o frecventa saptamanala sunt suficiente pentru scaderea riscului declansarii dementei.

Renuntarea la tigari diminueaza riscul de dementa

Fumul de tigara este daunator pentru sanatatea inimii, iar substantele chimice ce intra in alcatuirea tutunului sunt responsabile pentru cresterea nivelului de inflamatie din organism ce afecteaza vasele de sange din intregul organism.

Fumatul poate declansa, de asemenea, stresul oxidativ in organism, proces pe parcursul caruia radicalii liberi provoaca leziuni la nivel celular, iar aceste procese contribuie la declansarea dementei. 

Astfel, riscul declansarii dementei este mai mare in randul fumatorilor, prin comparatie cu gradul de risc prezentat de nefumatori, precum si de fostii fumatori.

Episoadele depresive influenteaza dramatic riscul de dementa

In cazul depresiei apar anumite modificari la nivelul creierului ce pot influenta dramatic riscul declansarii dementei. Nivelul ridicat de cortizon din organism, hormonul ce indica nivelul de stres, este puternic asociat cu contractia anumitor regiuni ale creierului ce joaca un rol central in exercitarea memoriei. 

Boala vasculara periferica ce afecteaza sanatatea vaselor de sange a fost, de asemenea, observata in randul persoanelor ce sufera de depresie sau dementa. Astfel, cercetatorii sugereaza ca expunerea organismului pe termen lung la stresul oxidativ si la un nivel ridicat de inflamatie poate contribui, de asemenea, la riscul declansarii depresiei si dementei.

Un studiu de specialitate realizat pe o perioada de 28 de ani in randul a 10 mii de persoane constata ca riscul dementei este crescut in randul celor ce au suferit de depresie 10 ani inainte de diagnosticare. Mai mult, aparitia depresiei la persoanele cu o varsta inaintata este un simptom precoce al declansarii dementei.

Cu toate acestea, reducerea factorilor de risc pentru declansarea dementei, mentionati la punctele de mai sus, nu garanteaza stoparea declansarii dementei, insa specialistii estimeaza ca acesti factori reprezinta cauza declansarii a 35% din cazurile de dementa.

In concluzie, desi dementa este o boala a batranetii, procesele ce duc la aparitia acesteia pot aparea la nivelul creierului cu decenii inainte de debutul bolii, ceea ce inseamna ca acum este momentul potrivit pentru a lua masuri de reducere a acestui risc.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Grecov Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
Stroescu Vlad,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, o noua forma de dementa, care are simptome similare cu boala Alzheimer, numita LATE (limbic – predominant Age – related TDP – 43 Encephalopathy). Numele reuneste afectiunile identificate anterior, care au legatura cu o proteina ce afecteaza regiunile creierului. Astfel, apar probleme de...
Gradinaritul, sursa de sanatate / Foto: Photoxpress Multi gradinari isi vad hobby-ul ca pe un antidot perfect pentru ce se intampla in lumea inconjuratoare, un mod prin care pot sa recupereze o parte din lucrurile pe care le-au pierdut in graba si agitatia vietii de zi cu zi. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Experienta senzoriala...
Varstnicii care sunt supusi dializei pentru insuficienta renala prezinta un risc mai mare de a fi diagnosticati cu dementa si Alzheimer. Cei care au inceput dializa si care au fost deja diagnosticati cu dementa sau Alzheimer au un risc mai ridicat de deces prematur, potrivit unui nou studiu publicat in ”Clinical Journal of the American Society of...
Promisiunea tarilor din G8 de a gasi un remediu sau tratament pentru dementa pana in 2025 poate fi imposibil de indeplinit fara stimulente pentru a investi in aceasta directie de cercetare, a declarat Dr. Dennis Gillings numit de premierul David Cameron, in urma cu sase luni, reprezentant global pentru studiul acestei maladii, informeaza BBC....
Cinismul poate favoriza aparitia dementei/ Foto: MorgueFile.com Persoanele in varsta, care au fost cinice de-a lungul vietii, sunt mai susceptibile de a dezvolta dementa, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii din Finlanda au intrebat un grup de 1449 de oameni cu varsta medie de 71 de ani daca sunt de acord sau nu cu afirmatii precum "cred ca...