Publicat la: 
23/05/2018

utilizare telefon mobil

Verificarea telefonului de zeci de ori pe zi indica un comportament inconstient, care este "extrem de repetitiv", spun psihologii.

Un studiu realizat de Universitatea Lancaster si de Universitatea Lincoln este unic prin faptul ca este unul dintre putinele studii care au examinat utilizarea smartphone-urilor in functie de ceea ce fac oamenii, mai degraba decat de ceea ce isi pot aminti, scrie alphagalileo.org.

Cercetarile existente inca nu au ajuns la concluzia clara ca oamenii sunt intr-adevar "dependenti" de smartphone-urile lor datorita faptului ca au prea multa incredere in estimarile sau credintele proprii.

Dar noile cercetari privind comportamentul pe telefon au aratat ca, in timp ce oamenii subestimeaza timpul petrecut pe smartphone-urile lor, comportamentul lor este remarcabil de consistent, permitand astfel o abordare mai riguroasa a studiului comportamentelor legate de utilizarea smartphone-urilor.

Cercetatorii au analizat utilizarea in decurs de 13 zile folosind o aplicatie simpla, care a monitorizat timpul petrecut pe telefon.

Pornind de la aceste date, au reusit sa calculeze numarul total de ore de utilizare si numarul de verificari pentru fiecare zi, o verificare insemna orice utilizare care dureaza mai putin de 15 secunde.

Ei au descoperit ca:

  • Utilizarea smartphone-ului este repetitiva si consecventa pentru fiecare persoana.
  • Viitoarele frecvente de verificare a telefonului pot fi prezise cu foarte putine date.
  • Un studiu standard nu a putut prezice aceste comportamente.

De exemplu, cercetatorii au descoperit ca, daca verificati telefonul de 80 de ori astazi, este posibil sa repetati acest comportament in fiecare zi.

"Cateva verificari ar putea indica o utilizare fara scop a telefoanelor mobile, care devine obisnuinita si inconstienta," explica Dr. Tom Wilcockson, de la Universitatea Lancaster.

Cele mai multe utilizari ale smartphone-urilor au fost evaluate pana acum prin utilizarea instrumentelor de auto-raportare, inclusiv anchete si chestionare, insa acestea nu s-au dovedit a fi de incredere.

"Acest lucru se poate intampla deoarece utilizarea smartphone-urilor este automata si este dificil pentru oameni sa-si aminteasca," spune Heather Shaw de la Universitatea Lincoln.

"Pentru a intelege pe deplin efectul timpului petrecut pe telefon asupra sanatatii si bunastarii, probabil ca trebuie sa luam in considerare ata masurarea comportamentului pe smartphone, cat si modul in care oamenii raporteaza utilizarea'', adauga Dr. Ellis.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist
Psiholog
Psihoterapeut
Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...