Publicat la: 
3/05/2016

Depresia cronica poate fi un semn ce anunta aparitia dementei-studiu

Persoanele in varsta de peste 54 de ani care sufera de forme cronice de depresie, care se agraveaza progresiv, se confrunta cu un risc crescut de imbolnavire de dementa, conform unui studiu publicat sambata in revista de specialitate The Lancet Psychiatry, care sugereaza ca aceasta evolutie a depresiei poate fi un semn precoce al unei maladii neurodegenerative, informeaza AFP, citat de Agerpres.

Alte tipuri de depresie, asa cum sunt episoadele punctuale sau cele recurente, nu constituie amenintari similare. "Doar oamenii ale caror simptome de depresie se agraveaza in timp se confrunta cu un risc mai ridicat de imbolnavire de dementa", conform studiului.

Acest nou studiu este prezentat drept primul care a urmarit evolutia simptomelor depresiei si aparitia dementei, cele mai frecvente cazuri fiind cele de dementa de origine vasculara si cele de Alzheimer.

Pentru unii oameni simptomele de depresie trec cu timpul, in timp ce pentru altii se agraveaza. Anumite persoane pot trece printr-un singur episod depresiv in timp ce altele pot trece prin episoade recurente sau pot ajunge sa sufere de depresie cronica.

In cadrul acestui studiu oamenii de stiinta au analizat datele adunate de la 3.325 de persoane cu varsta de cel putin 55 de ani din Olanda, pe o perioada de 11 ani (1993-2004) si apoi le-au monitorizat timp de 10 ani.

La inceputul studiului, toti subiectii prezentau simptome depresive, insa niciunul de dementa. La sfarsitul perioadei de studiu, 434 de persoane erau atinse de dementa, dintre care 348 de cazuri de Alzheimer.

Participantii la studiu au fost repartizati in cinci categorii, in functie de forma de depresie de care sufereau.

In cadrul grupului de 255 de persoane a caror depresie s-a agravat cu timpul, 55 de subiecti s-au imbolnavit de dementa (22%), inregistrandu-se un risc relativ de dementa "mult ridicat" "de aproape 1,5 ori mai mare" decat riscul de dementa inregistrat de subiectii din celelalte grupuri.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intre 5% si 8% dintre persoanele de peste 60 de ani sufera de dementa.

Rezultatele acestui studiu indica faptul ca un episod sever dar singular de depresie sau episoade depresive recurente nu maresc riscul de dementa. In schimb, intensificarea progresiva a simptomelor de depresie la persoanele in varsta poate anunta un stadiu precoce al dementei, conform studiului. Acest lucru implica faptul ca dementa si anumite forme de depresie pot avea o cauza comuna. Acest studiu nu a tinut insa cont de variabile precum izolarea sociala sau lipsa de activitate fizica care sunt factori ai depresiei.

A.C.