Publicat la: 
18/01/2019

mama si bebelus

Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au condus un nou studiu in cadrul caruia au utilizat patru factori pentru a prezice cu precizie severitatea si durata depresiei postnatale, potrivit eurekalert.org.

Specialistii au fost capabili sa prevada cu succes daca unei mame i se pot agrava simptomele depresive in primul an de la nastere prin identificarea a patru caracteristici materne ce o pot pune in pericol.

Identificarea acestor factori imediat dupa nastere le ofera mamelor sansa de a cere ajutor in timp util, iar astfel sansele de a se recupera complet sunt mult mai mari.

Cele patru caracteristici sunt:

  • Numarul de copii pe care ii are mama.
  • Capacitatea ei de a functiona in general in viata, la locul de munca si in relatii.
  • Nivelul de educatie, ce poate determina accesul la resurse.
  • Cat de severa este depresia in primele opt saptamani.

Predictiile studiului au fost corecte in proportie de 72,8%.

Studiul a fost publicat in revista ”Depression & Anxiety”.

”In acest fel putem prezice gravitatea depresiei inainte ca mama sa vina la controlul de sase saptamani. Putem incuraja interventia timpurie, iar tratamentul are mai mult succes daca este administrat mai devreme”, spune Sheehan Fisher, autorul principal al studiului.

Exista trei traiectorii ale depresiei:

  • Remiterea treptata (cu timpul incepe sa se imbunatateasca).
  • Imbunatatirea partiala (dureaza un an de la nastere, se indreapta in directia pozitiva, dar nu dispar toate simptomele).
  • Severitate cronica (simptomele se agraveaza in timp).

Intrebarea principala nu este ”mama se simte deprimata?”, ci ”in ce directie se indreapta depresia?”. Daca simptomele se agraveaza in timp tratamentul trebuie ajustat. Nivelul de ingrijire trebuie sa fie adaptat in functie de fiecare femeie.

Mamele diagnosticate cu depresie postnatala nu au un somn calitativ, au sentimente exagerate de vinovatie, intampina dificultati in a face fata emotiilor negative, nu se pot concentra si simt foarte multa suferinta emotionala.

Depresia nu afecteaza doar mama, poate afecta negativ si functionarea si sanatatea copilului. Influenteaza dezvoltarea emotionala a copilului, capacitatea de a-si controla propriile emotii si ridica riscul anxietatii si depresiei.

”Cu cat depresia ramane mai mult nediagnosticata, cu atat mai dificil este sa o tratam. In plus, dureaza mult timp pana gasim medicamentele potrivite, ceea ce complica si mai mult lucrurile”, adauga Fisher.

Tratamentul pentru femeile din grupul cronic sever difera si poate include atat psihoterapie, cat si medicamentatie.

Specialistii au analizat datele colectate intre anii 2006 si 2011 la centrul medical universitar din Pittsburgh. Femeile cu tulburare depresiva postnatala au participat la studiu si au fost supuse unor teste pentru a le fi evaluata severitatea simptomelor la patru saptamani, opt saptamani, trei luni, sase si 12 luni dupa nastere. Specialistii le-au luat interviuri, axandu-se pe severitatea simptomelor depresive, pe istoricul medical si psihiatric, pe functionare, pe experienta obstretica si pe starea copiilor.

Oamenii de stiinta au calculat un scor pentru fiecare femeie, bazat pe cele patru caracteristici, folosind un algoritm ce poate prezice traiectoria depresiei.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Nivelurile scazute de omega-3 pot fi cauza depresiei postnatale, in conformitate cu un studiu realizat de Gabriel Shapiro de la Universitatea din Montreal. Femeile au cel mai mare risc de depresie in timpul anilor fertili si nasterea unui copil poate declansa un episod depresiv la femeile vulnerabile. Depresia postpartum este asociata cu o...
Tati si fii / Foto: Reuters Si taticii sufera de depresie postnatala, insa in cele mai multe cazuri boala ramane nediagnosticata si netratata. Oameni de stiinta americani sustin ca unul din zece tatici trece prin stari depresive generate de lipsa somnului si de noile responsabilitati care apar dupa nasterea copilului, relateaza BBC. Echipa de...
Barbatii pot suferi de depresie postnatala si acest lucru poate avea un impact pe termen lung asupra copiilor. Aceasta a fost tema centrala a unei cercetari si a unei conferinte de la Universitatea din Huddersfield, in conditiile in care un studiu arata ca unul din 10 tati sufera de depresie postanatala moderata sau severa. Mark Williams,...
Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au condus un nou studiu in cadrul caruia au utilizat patru factori pentru a prezice cu precizie severitatea si durata depresiei postnatale, potrivit eurekalert.org. Specialistii au fost capabili sa prevada cu succes daca unei mame i se pot agrava simptomele depresive in primul an de la nastere prin...