Publicat la: 
18/01/2018

Dermatita atopica

Eczema severa, cunoscuta si sub numele de dermatita atopica, este o afectiune inflamatorie cronica a pielii, care apare pe fondul unei reactii alergice.

Un studiu realizat de cercetatorii organizatiei americane La Jolla Institute dezvaluie care este cauza principala a aparitiei inflamatiei la nivelul pielii, specifica dermatitei atopice, scrie lji.org.

Actiunea citokinei LIGHT

Observatiile oamenilor de stiinta, publicate in "The Journal of Experimental Medicine", sugereaza ca LIGHT - un membru al factorului de necroza tumorala - controleaza in mod direct hiperproliferarea keratinocitelor, precum si expresia periostinei, o proteina ce contribuie la aparitia dermatitei atopice si a altor boli inflamatorii ale pielii, precum scleroderma.

Proteina periostin reprezinta un indicator al prezentei bolilor alergice, precum este astmul si dermatita atopica. Faptul ca LIGHT controleaza productia proteinei periostin in organism demonstreaza ca aceasta ar trebui sa fie tinta tratamentelor in vindecarea dermatitei atopice si a altor boli inflamatorii ale pielii.

Mai mult, studiile de specialitate au aratat ca un anticorp ce neutralizeaza activitatea proteinei LIGHT poate stopa cu succes manifestarea simptomelor dermatitei atopice, reprezentand o metoda eficienta de tratare a eczemelor servere.

LIGHT, citokina produsa de celulele T, isi exercita functiile in organism prin intermediul a doi receptori, HVEM si LTpR. 

Studiile efectuate anterior pe aceasta tema au aratat ca aceasta proteina are un rol central in declansarea inflamatiilor la nivelul pielii si a aparitiei sclerodermiei, o boala autoimuna ce se manifesta prin supraproductia de colagen, ce determina ingrosarea si cicatrizarea tesuturilor pielii. 

Pana de curand, insa, nu era clara actiunea LIGHT in declansarea altor tipuri de inflamatii de la nivelul pielii.

Ce rol are proteina LIGHT in aparitia dermatitei atopice

Pentru a afla daca LIGHT contribuie la inflamatia pielii specifica dermatitei atopice, oamenii de stiinta au realizat un experiment in cadrul caruia au reprodus manifestarea bolii la soareci de laborator. 

Rezultatele experimentelor au aratat ca subiectii care aveau o deficienta de proteina LIGHT in organism au prezentat mai putine simptomele clinice ale aparitiei bolii, prin comparatie cu grupul de control.

Aceleasi rezultate au fost valabile si in cazul subiectilor studiului carora le lipsea receptorul HVEM al acestei proteine, ce se regaseste la nivelul stratului exterior al pielii.

"Acesta este aspectul central al descoperirii noastre, si anume faptul ca absenta receptorului HVEM este o conditie suficienta pentru suprimarea bolii," declara Dr. Rana Herro, autoarea principala a studiului. 

De asemenea, investigatia arata ca LIGHT stimuleaza proliferarea keratinocitelor - celulele epidermice responsabile pentru productia keratinei - si contribuie la remodelarea structurii pielii. Astfel, LIGHT incurajeaza expresia periostinei, o proteina secretata in exces in randul pacientilor care sufera de dermatita atopica. 

Desi studiile efectuate anterior au aratat ca LIGHT actioneaza ca o molecula ce accentueaza inflamatia, studiul de fata este primul care arata actiunea acestei proteine asupra celulelor structurale ale pielii. Astfel, LIGHT influenteaza in mod direct procesul de acumulare in exces a celulelor epidermice, ce duce la ingrosarea si intarirea stratului exterior al pielii.

"Aceasta este vestea cea buna pentru pacientii ce sufera de eczeme. Descoperirile noastre sugereaza ca terapiile care blocheaza actiunea proteinei LIGHT sunt capabile sa stopeze avansul dermatitei atopice si sa elimine simptomele bolii," conchid cercetatorii.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Florea Laura Georgeta,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Nemtisor Elena,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 18

Articole similare

Eczema severa, cunoscuta si sub numele de dermatita atopica, este o afectiune inflamatorie cronica a pielii, care apare pe fondul unei reactii alergice. Un studiu realizat de cercetatorii organizatiei americane La Jolla Institute dezvaluie care este cauza principala a aparitiei inflamatiei la nivelul pielii, specifica dermatitei atopice, scrie...
Dermatita atopica este o boala dificila si complexa. Mai mult decat o boala este, cum spun americanii, "a condition", o stare a pielii uscate, dezechilibrate imunologic, parte a unui complex de afectiuni multiorgan, de multe ori cu determinism genetic. Sa explicam un pic: Pielea este uscata, ii lipseste (este deficitar) stratul lipidic...
Imunologii de la Universitatea din Zurich au demonstrat, printr-un nou studiu, ca sistemul nostru imunitar este responsabil pentru mentinerea echilibrului la nivelul pielii noastre si au gasit o abordare noua pentru tratarea dermatitei atopice. Pielea oamenilor si a animalelor este adesea populata de ciuperci. Se suspecteaza ca o mica specie,...
Dr. Gilia Oprea / Foto: MedLive.ro Una dintre cele mai frecvente boli de piele intalnite la copii este dermatita atopica, insa nu este singura. Vitiligo, scabia, impetigo sau dermatita seboreica afecteaza pielea si viata copiilor. Cum ar trebui sa reactioneze parintii in asemenea cazuri, la ce evolutie a bolii ar trebui sa se astepte, ce se...