ÎN DIRECT CU MEDICUL

26 Noiembrie 2013

Dermatita atopica la copil si adult

Dermatita atopica este o boala dificila si complexa. Mai mult decat o boala este, cum spun americanii, "a condition", o stare a pielii uscate, dezechilibrate imunologic, parte a unui complex de afectiuni multiorgan, de multe ori cu determinism genetic.

Sa explicam un pic:

Pielea este uscata, ii lipseste (este deficitar) stratul lipidic care formeaza interfata si bariera de protectie fata de mediul ambiant ostil. Permeabilitatea epidermului la alergenii din mediu si la microbi este mult crescuta. Cum acest zid defensiv lipseste, organismul predispus dezvolta o a doua linie de aparare in derm, unde circulatia sangvina aduce catre suprafata expusa celule ale sistemului imunitar, inarmate pana in dinti si gata de lupta.

Predispozitia la atopie semnifica o capacitate crescuta de a produce aceste celule si de a trata chiar si intrusi nepericulosi, ca pe agresori potentiali, astfel declansandu-se un raspuns exagerat al pielii la aproape orice substanta cu care vine in contact. Aceasta "setare" presupune si posibilitatea de a face o reactie alergica inflamatorie la nivelul pielii, atunci cand se inghite sau se inspira alergeni.

Dermatita face parte dintr-un sindrom atopic care mai cuprinde si rinita alergica, conjunctivita alergica si astmul bronsic. Aceleasi fenomene de reactivitate exagerata apar la nivelul cailor respiratorii superioare (mucoasa nazala), ochilor si bronsiilor. Nasul si ochii "curg"  (au secretie apoasa abundenta, usturimi si mancarimi), iar caile respiratorii inferioare se contracta spastic, dand senzatie de sufocare.

Tratamentul este unul complex si nu face subiectul acestui articol. Mesajul se refera la ingrijirea pielii, in scopul reducerii gravitatii si frecventei puseelor.

Ca principiu, trebuie sa intelegem ca atunci cand nu avem o piele perfecta (si cine are?), trebuie sa avem produse si ritualuri adecvate problemei. Da, daca ai dermatita atopica nu poti doar sa te speli rapid, cu orice fel de sapun si sa pleci pur si simplu la scoala sau la munca. Ingrijirea e mai complexa si poate parea obositoare, dar totul se invata si devine mai usor daca intra in reflex.

Curatarea pielii (spalarea) trebuie sa o facem cu produse tip "surgras" care lasa un strat lipidic pe piele, chiar dupa spalare, reducand astfel necesitatea de a aplica obligatoriu o crema. "Surgras" poate fi un gel de dus de tip Cold Cream sau un ulei de baie/dus, care emulsioneaza praful si secretiile pielii si le indeparteaza cu blandete. Un alt termen de care va veti lovi este cel de "syndet', adica nu contine detergenti si degresanti (cei doi termeni nu sunt similari, ci cumva complementari ). Absenta parfumurilor si colorantilor reduce riscul alergiilor de contact. Dusul trebuie sa fie cat mai scurt, cu apa apropiata de temperatura pielii (nu foarte fierbinte).

Dupa baie, pielea trebuie unsa, pentru ca trebuie refacuta bariera de protectie. Uneori, in formele minimale, folosirea doar a produsului de spalare "surgras" este permisa ocazional, dar regula de baza este completarea hidratarii pielii prin emoliere (folosirea cremei).

Cremele pentru dermatita atopica pot fi mai degraba inerte, de tip vaselina, cold cream, cerat Galien sau pot fi emolienti activi, care contin in afara substantelor restructurante lipidice si substante antiinflamatoare si anti pruriginoase care contribuie, alaturi de tratamente, la reducerea reactiei alergice din piele. Le veti recunoaste, caci fiecare brand dermatocosmetic a dezvoltat cel putin un produs.

Din ingrijire nu pot lipsi substantele adresate puseelor. Din experienta mea, aici merg foarte bine, in completarea tratamentelor medicamentoase, substantele care au rol cicatrizant. Acestea inchid micile fisuri de la suprafata pielii, care compun placa de eczema si limiteaza astfel expunerea la alergeni a populatiei de celule inflamatorii. Pielea are astfel o sansa de a se repara in mod natural.

Nu uitati, de asemenea, de apa termala. In puseele de eczema, cateva pufuri de apa termala din gamele cu proprietati anti alergice vor reduce senzatia de mancarime si roseata.

Desigur, un plan de tratament optim presupune personalizarea si imbinarea armonioasa a ritualului cotidian cu medicatia. Aici doar medicul dermatolog sau pediatru poate realiza o evaluare completa si poate indica schema adecvata.

Autor:  Dr. Diana Placintescu, medic primar dermato-venerolog, clinica Dermalife

 Echipa MedLife de Dermatovenerologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.