Publicat la: 
20/02/2015

Despre chirurgia obezitatii la adulti

Obezitatea este definita ca un IMC mai mare de= cu 30 kg/m2 . Aceasta este o boala cronica care necesita o evaluare cuprinzatoare, pe termen lung, si multidisciplinara. La pacientii selectati, interventiile chirurgicale pentru obezitate (sau chirurgia bariatrica) asociate cu o schimbare a obiceiurilor alimentare si activitatea fizicaa sustinuta, sunt eficiente pentru a pierde in greutate. De asemenea interventiile bariatrice permit controlul anumitor comorbiditati , totul pentru a imbunatati calitatea vietii si a reduce mortalitatea legata de obezitate .

Sase conditii sunt necesare pentru a beneficia de chirurgia bariatrica

 1. IMC mai mare de=¥ 40 kg/m2 sau IMC mai mare de= 35 kg/m2, cu cel putin o comorbiditate ameliorate dupa o interventie chirurgicala (hipertensiune arteriala,
 2. sindromul de apnee in somn ( SAS ), diabet de tip 2 , maladii osteoarticulare invalidante , steatoze hepatice etc .
 3. esecul unui tratament medical, nutritional, dietetic si psihoterapeutic, pentru o perioada de 6 pana la 12 luni (pierdere in greutate, insuficienta sau absenta pierderii in greutate)
 4. pacient bine informat in prealabil (prospect de informare pentru pacienti disponibil)
 5. evaluarea si managementul multidisciplinar preoperator pentru mai multe luni .
 6. intelegerea si acceptarea de catre pacient a monitorizarii chirurgicale si medicale pentru toata viata .
 7. risc operator acceptabil .

Exista contraindicatii, unele pot fi doar temporare:

 • tulburarile cognitive sau psihice severe;
 • tulburari severe de comportament alimentar;
 • dependenta de alcool si substante psihoactive licite si ilicite;
 • boli care implica vital prognosticul pe termen scurt si mediu;
 • contraindicatiile anesteziei generale;
 • absenta si incapacitatea pacientului, identificate in prealabil de a participa la o urmarire medicala pe parcursul intregii vieti

O evaluare preoperatorie medicala psihologica si educative este necesara in chirurgia obezitatii la adulti

 • cercetare si evaluare de comorbiditati (hipertensiune arteriala, sindrom apnee in somn, diabet etc.)
 • evaluarea comportamentului alimentar si managementul oricarei tulburari,
 • bilant nutritional si vitaminic ,
 • endoscopie digestiva superioara cu cercetarea existentei Helicobacter pylori.
 • evaluare psihologica/psihiatrica: pentru toti pacientii supusi unei interventii chirurgicale bariatrice.
 • educatia terapeutica : activitate fizica si dieta .

Decizia interventiei

Acesta este luata dupa o discutie medico-chirurgicala multidisciplinara(sedinta fizica sau alte forme de consultare) , care pot implica inclusiv medicul de familie .

Tehnicile chirurgicale sunt restrictive sau de malabsorbative.

Tehnici bazate exclusiv pe restrictia gastrica permit reducerea consumului de alimente prin reducerea capacitatii gastrice, fara sindrom de malabsorbtie :

 • banding gastric reglabil;
 • gastrectomie longitudinala, gastrectomie in manson, sau sleeve gastrectomy

Tehnici mixte care combina restrictia gastrica cu principiul de malabsorbtie intestinala prin crearea unui scurt-circuit sau derivatii:

 • bypass gastric
 • diversiune biliopancreatica .

Laparoscopia este primul traseul recomandat .

Raportul risc / beneficiu al diferitelor tehnici nu confirma superioritatea unei tehnici fata de alta tehnica .

Cu cat interventiile sunt mai eficiente in pierdere in greutate (40-80 % exces de greutate) cu atat ele sunt mai complicate si implica riscuri mai mari: complicatii postoperatorii risc de carente nutritionale si mortalitate operatorie ( 0-1 % ). Inelul gastric este o interventie mai putin riscanta, dar mai putin eficace. In schimb, derivatia biliopancreatica este mai riscanta, dar cea mai eficienta in scaderea ponderala .

Morbiditate

Morbiditate precoce s-a datorat in principal perforatiilor si fistulelor digestive, ocluziilor, complicatiilor hemoragice, tromboembolice si respiratorii.

Morbiditatea pe termen lung ar putea fi de cauza chirurgicala (alunecarea inelului gastric, dilatatia rezervorului gastric, stenoza anastomotica, ocluzie, migratia a inelului ), nutritionala (mai ales dupa o interventie chirurgicala de malabsorbtie ) sau psihologica.

Monitorizarea pacientului trebuie sa fie realizata pe tot parcursul vietii

Acest lucru este asigurat de o echipa multidisciplinara care a pus indicatia chirurgicala si de catre medicul de familie.

 • se evalueaza pierderea in greutate si cinetica pierderii in greutate
 • se evalueaza pentru complicatiile montajului chirurgical: unele simptome pot conduce catre un consult chirurgical de urgenta

1. Simptome survenite precoce: tahicardie, dispnee, dureri abdominale, confuzie sau hipertermie, chiar si in absenta de aparare sau contractura .

2. Simptome survenite tarziu: dureri abdominale, varsaturi, disfagie, reflux gastroesofagian invalidant.

 • prevenirea si depistarea carentelor vitaminice si de nutritie, unele putand duce la atingeri neurologice serioase:

a. Dupa operatiile de malabsorbtie, suplimentarea este sistematica (multivitamine, calciu, vitamina D , fier si vitamina B12 , in cele mai multe cazuri ).

b. Dupa operatie restrictiva, se discuta in functie de termenii de evaluare clinica si biologica

 • adaptarea oricarui tratament si dozaj

1. Chirurgia bariatrica poate corecta anumite comorbiditati, uneori la numai cateva saptamani dupa interventie ( inclusiv diabetul zaharat ). Aceste comorbiditati ar trebui sa fie reevaluate precoce si tratamentul trebuie readaptat.

2. Operatiile de malabsorbtie pot provoca sindrom de malabsorbtie pentru diferite medicamente ( anticoagulante, hormoni tiroidieni , anticonvulsivante , etc .), in consecinta dozele trebuie modificate.

3. Medicamentele gastrotoxice ( aspirina , AINS , corticosteroizi , etc.) trebuie evitate in masura in care este posibil .

 • educatia continua a pacientului (dieta si activitatea fizica) inceputa in preoperator, verificand daca se adapteaza bine la noile sale obiceiuri alimentare.
 • evaluarea necesitatii unei urmariri psihologice sau psihiatrice

1. Monitorizare recomandata pentru pacientii cu tulburari preoperatorii ale comportamentului alimentar sau cu alte tulburari psihice .

2. Pierderea in greutate poate duce la schimbari psihologice mai mult sau mai putin usor de gestionat . O perioada de adaptare la schimbare este adesea necesara pentru pacient si pentru mediul care il inconjoara ( cuplu , familie , mediul social si profesional ) .

 • pot fi luate in discutie interventiile de chirurgie plastica si reconstructiva

Este posibila la 12 - 18 luni dupa interventia chirurgicala bariatrica, odata ce pierderea in greutate s-a stabilizat si in absenta malnutritiei - se recomanda metode contraceptive atunci cand o interventie chirurgicala este stabilita, apoi 12 - 18 luni dupa interventia chirurgicala.

1. Eficacitatea contraceptivelor orale poate fi scazuta dupa o interventie chirurgicala de malabsorbtie. O alta metoda de contraceptie trebuie discutata.

2. Cand o pacienta isi doreste o sarcina dupa chirurgia bariatrica, se recomanda un program nutritional, recomandat de echipa multidisciplinara inainte de conceptie, la inceputul sarcinii, in timpul sarcinii si postpartum .

3. Chirurgia bariatrica este contraindicata la femeile gravide

Autor: Dr. Stefan Tuca, Medic specialist chirurgie generala

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Chirurgia obezitatii, Chirurgie generala

Medic Specialist
Medic Specialist
Vasile Serban,Medic Primar Chirurgie Generala
Medic Primar...

Articole similare

Ideea conform careia avem o multime de parti ale corpului care sunt inutile este si adevarata si falsa. Asta pentru ca unele sunt intr-adevar inutile, in timp ce altele sunt utile, dar nu esentiale. Inca mai aveti apendicele? Dar amigdalele? Operatiile care elimina anumite parti ale corpului sunt comune. Intrebarea ramane: nu este un motiv pentru...
Ce ecografii trebuie sa faca o viitoare mama in timpul sarcinii? Dr. Mihaela Steriu a explicat in ce saptamani de sarcina sunt recomandate ecografiile, care sunt indicatiile lor si ce aflam in urma acestora? "Este recomandat sa respectam protocolul si sa nu exageram cu ecografiile", spune Dr. Mihaela Steriu. Dr. Mihaela Steriu: In trimestrul 1...
Administratia Obama este zguduita, in preajma alegerilor prezidentiale, de un scandal urias in care sunt implicati marii producatori de medicamente si firme de lobby de la Washington. In centrul scandalului: reforma sanatatii. Pe 8 iunie 2012, republicanii din Congresul american au publicat mai multe documente care demonstrau ca administratia...
Una dintre neplacerile care insotesc de obicei sarcina sunt vergeturile, acele crapaturi care apar sub suprafata pielii atunci cand aceasta este intinsa prea mult o perioada indelungata. De regula, ele sunt vizibile in a doua parte a sarcinii si sunt cauzate de modificarile hormonale, in special de cresterea in volum a anumitor regiuni ale...
Cum ne influenteaza ceea ce mancam / Foto: Agerpres Foarte putini adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani obisnuiesc sa acorde importanta prevenirii bolilor cardiovasculare, insa acestea reprezinta cauza principala de mortalitate in Romania. Mai mult decat atat, medicii sustin ca varsta pacientilor care fac infarct sau accident vascular...