Impactul diabetului de tip 1 asupra dezvoltarii creierului copiilor

Pediatrie
11 Iunie 2019
Autor: Echipa medicală MedLife

Copiii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 inregistreaza o crestere mai lenta a zonelor creierului asociate cu deficitele cognitive usoare, comparativ cu cei care nu sufera de aceasta boala. Exista diferente semnificative in cresterea totala a creierului si a regiunilor de materie alba si cenusie. Aceasta este concluzia unui studiu a fost bazat pe o serie formata din trei cercetari, fiind folosita rezonanta magnetica structurala (RMN).

Intelegerea efectelor timpurii ale nivelului de zahar din sange asupra dezvoltarii creierului reprezinta un pas necesar pentru elaborarea strategiilor de reducere a riscurilor si implicatiilor asociate cu sanatatea si cu disfunctiile cognitive.

Specialistii si-au propus sa determine gradul in care expunerea glicemica afecteaza in mod negativ creierul in curs de dezvoltare al copiilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1. La studiu au participat 138 de copii diagnosticati cu aceasta boala, varsta medie fiind de sapte ani. De asemenea, boala debutase cu aproximativ doi ani si jumatate inainte de inceperea studiului.

Totul despre diabetul zaharat de tip 1:
Ce este diabetul zaharat de tip 1 ● Care sunt cauzele diabetului mellitus de tip 1 ● Care sunt simptomele diabetului zaharat insulino-dependent ● Care este tratamentul pentru diabet cu debut juvenil ▶

Copiilor li s-au facut RMN-uri la inceputul studiului, 18 luni mai tarziu si alti trei ani mai tarziu. A fost masurat volumul de materiei cenusii si albe din regiunile cheie ale creierului. Expunerea totala hiperglicemica cumulativa a fost determinata prin analize de sange, utilizand valorile hemoglobinei A1c din momentul diagnosticarii.

Rezultatele au fost comparate cu RMN-urile a 66 de copii, de aceeasi varsta, dar care nu aveau diabet zaharat de tip 1.

Copiii diagnosticati cu diabet de tip 1 au avut o crestere mai lenta a zonelor creierului de materie cenusie si alba. In mod special, un set de regiuni ale creierului metabolic activ, asociate cu alte tulburari cerebrale, a avut o crestere mai mica in grupul copiilor cu diabet. Aceste regiuni au fost asociate cu zaharul din sange.

Sursa: www.eurekalert.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării