Pediatrie

24 Ianuarie 2011

Diagnostic: autism. Cititor MedLive.ro: “La psiholog, ne-a fost servita o expresie de neuitat: Dar ce, dvs. nu recunoasteti un calculator cand il vedeti? Ba da, doar ca nu stiu daca ruleaza Windows sau QNX”

Diagnostic: autism. Cititor MedLive.ro:

O evaluare corecta nu poate fi facuta cu ochii pe ceas si cu copilul in afara mediului familiar / Foto: MedLive.ro

Am un vis: ca atunci cand un parinte va merge cu copilul sau la un cabinet de pediatrie sa fie indrumat corect. Iar daca va ajunge la cabinetul unui psihiatru sau psiholog sa nu fie tratat ca un infractor si sa nu i se spuna ca "exista clase speciale pentru autisti". Un diagnostic de o asemenea gravitate nu poate fi pus dupa ochi, intr-o consultatie de zece minute in care a vorbit mai mult doctorul. Cand ne-am exprimat nedumerirea, ne-a fost servita o expresie de neuitat: Dar ce, dvs. nu recunoasteti un calculator cand il vedeti? Ba da, doar ca nu stiu daca ruleaza Windows sau QNX. Pentru asta trebuie sa-l bag in priza, sa-l pornesc. Ori, o evaluare corecta nu poate fi facuta cu ochii pe ceas si cu copilul in afara mediului familiar. Noroc ca sistemul privat a functionat in cazul nostru, scrie Oleg, cititor MedLive.ro.

Daca stiu un caz de copil cu autism? O, da Cunosc un caz. Si il cunosc mai bine decat mi-as fi putut dori vreodata.

Intrebati-ma cand am strans ultima oara de pe jos resturile obiectelor sau jucariilor distruse. Nu, nu in ce zi La ce ora. Intrebati-ma cam cate markere cumpar. Pe zi. Sau intrebati-ma de aventurile de la masa si de ce ne-a mai aruncat in mancare. Sau la cate teste de cadere de la inaltime au fost supuse telefoanele (mobile, fixe) ale familiei si cate zgarieturi are panoul frontal al televizorului de la impactul cu alte diferite obiecte.

Pe de alta parte intrebati-ma cum rade, cum canta (da, i-am auzit vocea!), cum ti se arunca in brate cand il certi, cum zambeste pe sub mustata, malitios, atunci cand tocmai i-a mai trecut prin cap o noua pozna, dar mai ales cum ne uimeste in fiecare zi cu cunostintele sau cu glumele sale. Andrei avea retard sever la 2 ani si 11 luni cand a inceput terapia, iar acum, dupa aproape doi ani, se afla in zona de granita, fiind tras in jos de abilitatile de socializare si de cele de autoservire.

Nu pot decat sa salut astfel de proiecte, pentru ca niciun pediatru din toti cei pe care i-am vazut nu a fost capabil sa ne ridice vreun stegulet rosu. A fost nevoie ca o profesoara din familie sa ne agite un astfel de stegulet (mai mult ne-a dat cu el in cap) ca sa descarcam de pe net un test Portage ale carui concluzii ne-au trezit la realitate sau mai bine zis ne-au zgaltait serios. Restul e istorie, iar cateva (multe) zeci de mii de lei mai tarziu, nu pot decat sa multumesc lui Dumnezeu ca am reusit sa sustinem terapia si tot ce ne dorim e sa reusim si in continuare la fel.

Ca sa parafrazez un mare om, am un vis: ca atunci cand un parinte va merge cu copilul sau la un cabinet de pediatrie sa fie indrumat corect. Iar daca va ajunge la cabinetul unui psihiatru sau psiholog, sa nu fie tratat ca un infractor si sa nu i se spuna ca exista clase speciale pentru autisti (da, ni s-a intamplat). Nu in ultimul rand sa i se dea copilului ceva mai multa atentie, pentru ca nu cred ca un diagnostic de o asemenea gravitate poate fi pus dupa ochi, intr-o consultatie de zece minute in care a vorbit mai mult doctorul. Cand ne-am exprimat nedumerirea, ne-a fost servita o expresie de neuitat: Dar ce, dvs. nu recunoasteti un calculator cand il vedeti? Ba da, doar ca nu stiu daca ruleaza Windows sau QNX. Pentru asta trebuie sa-l pornesc cel putin, iar pentru asta trebuie sa-l bag in priza. Ori, o evaluare corecta nu poate fi facuta cu ochii pe ceas si cu copilul in afara mediului familiar. Noroc ca sistemul privat a functionat in cazul nostru.

Ii doresc sistemului care se va crea sa fie cat mai eficient, cu rezultate care sa insemne ca acesti copii speciali nu vor putea fi deosebiti de cei obisnuiti decat cu mare dificultate.

Vezi aici articolul care a generat acest comentariu.

Autor: Oleg, cititor MedLive.ro

Ghidul de Interventie Timpurie Portage (scribd.com)Echipa MedLife de Psihologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.