Publicat la: 
2/07/2014

Diagnosticarea precoce a maladiei Alzheimer este posibila, dar costisitoare

Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com

Maladia Alzheimer va putea fi diagnosticata mai devreme si mai sigur cu ajutorul markerilor biologici, potrivit unui studiu realizat de un grup international de neurologi, publicat in revista medicala britanica Lancet Neurologie, informeaza AFP, citat de Agerpres.

Dupa noua ani de lucru, cercetatorii au definit si validat noi criterii pentru diagnosticarea acestei boli neurodegenerative aflate in expansiune. Aceasta afecteaza aproximativ 40 de milioane de oameni din intreaga lume, insa numarul pacientilor s-ar putea tripla pana in anul 2050.

Boala incepe de obicei cu tulburari de memorie, urmate de dificultati de orientare in spatiu si timp, tulburari de comportament si pierderea autonomiei, relateaza AFP.

Dar aceste simptome nu sunt specifice numai bolii Alzheimer si, pana acum, nu a putut fi diagnosticat in mod sigur un stadiu timpuriu al maladiei, a spus profesorul francez de neurologie Bruno Dubois, care a coordonat studiul.

Ceea ce se stia pana acum era ca maladia evolueaza spre dementa si abia dupa decesul pacientului puteau fi examinate leziunile prezente in creierul sau.

Analizand studiile publicate anterior, cercetatorii au ajuns la un consens in ceea ce priveste diagnosticarea maladiei Alzheimer, plecand de la doua profile clinice specifice. Cazurile tipice (80% - 85% din total) sunt caracterizate de tulburari episodice ale memoriei, pe termen lung (retragerea voluntara din amintiri), in timp ce in cazurile atipice (15% - 20% din total), fie este alterata memoria verbala, fie se manifesta tulburari de comportament.

Potrivit cercetatorilor, fiecare dintre aceste profile trebuie sa fie confirmat de cel putin un biomarker. Aceasta se poate face fie printr-o punctie lombara care arata nivelurile anormale de proteine in lichidul cefalorahidian, fie printr-o tomografie cu emisie de pozitroni (PET), examinare imagistica a creierului care permite vizualizarea activitatii tesuturilor.

Chiar daca nu exista inca tratamente eficiente impotriva bolii Alzheimer, depistarea sigura si precoce ar trebui sa faciliteze in mod notabil cercetarea in continuare a acestei maladii, a spus profesorul Dubois.

Aceasta cercetare a permis neurologilor sa inteleaga ca multe diagnostice date conform vechilor criterii au fost gresite, de exemplu 36% dintre pacientii cu "fals Alzheimer" fiind inclusi, in trecut, intr-un studiu clinic.

In afara activitatii de cercetare, utilizarea markerilor biologici este in prezent limitata numai pentru pacientii mai tineri sau pentru cazurile dificile, deoarece ramane costisitoare si invaziva.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie, Neurologie pediatrica

Medic Primar
Medic specialist...
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13

Articole similare

Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Maladia Alzheimer va putea fi diagnosticata mai devreme si mai sigur cu ajutorul markerilor biologici, potrivit unui studiu realizat de un grup international de neurologi, publicat in revista medicala britanica Lancet Neurologie, informeaza AFP, citat de Agerpres. Dupa noua ani de lucru, cercetatorii...