Publicat la: 
11/04/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Finlanda de Est au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in proteine animale si in carne, in mod special, nu este buna pentru sanatate, potrivit sciencedaily.com.

Au existat doua grupuri de barbati care au fost monitorizati timp de 20 de ani. Un grup a avut o dieta bazata pe proteine animale, iar celalalt grup a avut o dieta bazata pe proteine provenite din plante. Cei din primul grup au avut un risc mai mare de deces, potrivit rezultatelor publicate in ”American Journal of Clinical Nutrition”.

Barbatii ale caror surse principale de proteine au fost pe baza de animale au avut un risc cu 23% mai mare de deces, comparativ cu cei care aveau un raport echilibrat intre proteinele animale si cele vegetale. Mai exact, barbatii care au avut o dieta bogata in carne, adica mai mult de 200 de grame pe zi, au avut un risc de deces cu 23% mai mare decat cei care consumau mai putin de 100 de grame de carne pe zi. Carnea consumata a fost, in mare parte, rosie.

Majoritatea recomandarilor nutritionale limiteaza consumul de carne rosie si prelucrata.

In Finlanda, de exemplu, cantitatea maxima de carne recomandata pe saptamana este de 500 de grame.

Mai mult, aportul ridicat de proteine a fost asociat cu un risc mai mare de deces in special in cazul barbatilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare sau cancer. Constatarile subliniaza necesitatea investigarii efectelor asupra sanatatii ale aportului de proteine, mai ales la persoanele care au o afectiune cronica.

Varsta medie a barbatilor care au participat la studiu a fost de 53 de ani la inceputul studiului.

”Cu toate acestea, constatarile nu trebuie sa fie generalizate si pentru persoanele mai in varsta, care au un risc mai mare de malnutritie si al caror aport de proteine este, de multe ori, sub valoarea recomandata”, spune Heli Virtanen, de la Universitatea din Finlanda de Est.

Studiile anterioare sugereaza ca un aport ridicat de proteine animale si de carne prelucrata este asociat cu un risc crescut de deces. Totusi, imaginea de ansamblu referitoare la efectele proteinelor, din surse diferite, asupra sanatatii ramane neclara.

Cum a decurs studiul?

Specialistii au analizat datele studiului ”Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor”, care a analizat obiceiurile alimentare a 2600 de barbati finlandezi, cu varstele cuprinse intre 42 si 60 de ani, in intervalul 1989-1989.

Cercetatorii s-au axat pe mortalitatea acestei populatii printr-o urmarire de 20 de ani. Au observat asocierea surselor de proteine cu mortalitatea, fiind luati in considerare si alti factori de stil de viata.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190410095951.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Articole similare

Aspirina reduce riscul aparitiei cancerului/ Foto: captura Youtube O aspirina pe zi ar putea reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului, potrivit celui mai amplu studiu referitor la capacitatea medicamentului de a stopa boala. Astfel, mai mult de 130.000 de decese ar putea fi evitate pe o perioada de 20 de ani, in cazul in care persoanele...
Bebelusii vor putea fi creati, peste cel mult doi ani, din celule prelevate de la doi adulti de acelasi sex, permitand astfel cuplurilor homosexuale sa aiba proprii lor copii biologici, informeaza slate.fr. Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au demonstrat pentru prima data ca este posibil sa se obtina celule de ovocite si spermatice...
Cercetatorii au descoperit mecanismul prin care un somn bun imbunatateste invatarea si memoria, relateaza BBC. O echipa de cercetatori din China si din Statele Unite a folosit tehnici microscopice avansate pentru a observa noile sinapse formate in timpul somnului. Potrivit studiului publicat in revista Science, nici antrenamentele intense nu...
Oamenii de stiinta sustin ca pacientii care au suferit un atac de cord se pot intoarce la munca daca isi doresc, fara sa le fie viata pusa in pericol, potrivit escardio.org. ”Dupa un atac de cord, se intampla foarte rar ca pacientul sa nu isi mai poata indeplini sarcinile anterioare, chiar si cand vine vorba de munca grea”, spune Rona Reibis, de...
O dieta adecvata si exercitiile fizice regulate sunt cei doi piloni ai unui stil de viata sanatos. Dar, asta nu inseamna ca ambele sunt la fel de importante atunci cand vine vorba de greutatea dumneavoastra, de riscul aparitiei anumitor boli sau de speranta de viata. Cine iese castigator din lupta dintre dieta si exercitiile fizice? Intr-o lupta...