Publicat la: 
11/04/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Finlanda de Est au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in proteine animale si in carne, in mod special, nu este buna pentru sanatate, potrivit sciencedaily.com.

Au existat doua grupuri de barbati care au fost monitorizati timp de 20 de ani. Un grup a avut o dieta bazata pe proteine animale, iar celalalt grup a avut o dieta bazata pe proteine provenite din plante. Cei din primul grup au avut un risc mai mare de deces, potrivit rezultatelor publicate in ”American Journal of Clinical Nutrition”.

Barbatii ale caror surse principale de proteine au fost pe baza de animale au avut un risc cu 23% mai mare de deces, comparativ cu cei care aveau un raport echilibrat intre proteinele animale si cele vegetale. Mai exact, barbatii care au avut o dieta bogata in carne, adica mai mult de 200 de grame pe zi, au avut un risc de deces cu 23% mai mare decat cei care consumau mai putin de 100 de grame de carne pe zi. Carnea consumata a fost, in mare parte, rosie.

Majoritatea recomandarilor nutritionale limiteaza consumul de carne rosie si prelucrata.

In Finlanda, de exemplu, cantitatea maxima de carne recomandata pe saptamana este de 500 de grame.

Mai mult, aportul ridicat de proteine a fost asociat cu un risc mai mare de deces in special in cazul barbatilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare sau cancer. Constatarile subliniaza necesitatea investigarii efectelor asupra sanatatii ale aportului de proteine, mai ales la persoanele care au o afectiune cronica.

Varsta medie a barbatilor care au participat la studiu a fost de 53 de ani la inceputul studiului.

”Cu toate acestea, constatarile nu trebuie sa fie generalizate si pentru persoanele mai in varsta, care au un risc mai mare de malnutritie si al caror aport de proteine este, de multe ori, sub valoarea recomandata”, spune Heli Virtanen, de la Universitatea din Finlanda de Est.

Studiile anterioare sugereaza ca un aport ridicat de proteine animale si de carne prelucrata este asociat cu un risc crescut de deces. Totusi, imaginea de ansamblu referitoare la efectele proteinelor, din surse diferite, asupra sanatatii ramane neclara.

Cum a decurs studiul?

Specialistii au analizat datele studiului ”Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor”, care a analizat obiceiurile alimentare a 2600 de barbati finlandezi, cu varstele cuprinse intre 42 si 60 de ani, in intervalul 1989-1989.

Cercetatorii s-au axat pe mortalitatea acestei populatii printr-o urmarire de 20 de ani. Au observat asocierea surselor de proteine cu mortalitatea, fiind luati in considerare si alti factori de stil de viata.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190410095951.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Persoanele cinice si agresive fata de oamenii din jur prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC) la o varsta mijlocie sau la varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in revista Stroke, editata de American Heart Association. Studiul a fost realizat pe 6.700 de adulti cu varste cuprinse intre 45 si...
Corpul are nevoie de o cantitate mica de colesterol / Foto: Photoxpress.com Medicul v-a spus ca aveti colesterolul crescut (hipercolesterolemie)? Inseamna ca este necesara o schimbare a dietei si a stilului dumneavoastra de viata. Desi exista medicamente pentru tratarea acestei probleme de sanatate, este important sa tineti cont si de o serie de...
Un test de sange ar putea determina, in viitor, inclinatia unei persoane de a se sinucide. Cercetatorii au descoperit un indicator de vulnerabilitate genetica a creierului la efectele stresulului si anxietatii. Oamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins au studiat modul in care anumite susbtante chimice actioneaza asupra genei SKA2,...
Eficienta exercitiilor fizice/ Foto: captura Youtube Toata lumea stie ca miscarea fizica ajuta la formarea si modelarea masei musculare, dezvolta capacitatea plamanilor si imbunatateste circulatia sangelui. Recent cercetatorii au descoperit care este hormonul responsabil pentru aceste beneficii. Acesta poarta numele de "irisin", hormonul care...
Dieta vegetariana poate inlocui cu succes tratamentul medicamentos utilizat la scara larga de catre persoanele ce sufera de boala de reflux gastroesofagian, arata un studiu publicat recent in jurnalul JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery, informeaza chicagotribune.com. Studiul a analizat 200 de pacienti diagnosticati cu boala de reflux...