Publicat la: 
11/04/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Finlanda de Est au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in proteine animale si in carne, in mod special, nu este buna pentru sanatate, potrivit sciencedaily.com.

Au existat doua grupuri de barbati care au fost monitorizati timp de 20 de ani. Un grup a avut o dieta bazata pe proteine animale, iar celalalt grup a avut o dieta bazata pe proteine provenite din plante. Cei din primul grup au avut un risc mai mare de deces, potrivit rezultatelor publicate in ”American Journal of Clinical Nutrition”.

Barbatii ale caror surse principale de proteine au fost pe baza de animale au avut un risc cu 23% mai mare de deces, comparativ cu cei care aveau un raport echilibrat intre proteinele animale si cele vegetale. Mai exact, barbatii care au avut o dieta bogata in carne, adica mai mult de 200 de grame pe zi, au avut un risc de deces cu 23% mai mare decat cei care consumau mai putin de 100 de grame de carne pe zi. Carnea consumata a fost, in mare parte, rosie.

Majoritatea recomandarilor nutritionale limiteaza consumul de carne rosie si prelucrata.

In Finlanda, de exemplu, cantitatea maxima de carne recomandata pe saptamana este de 500 de grame.

Mai mult, aportul ridicat de proteine a fost asociat cu un risc mai mare de deces in special in cazul barbatilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare sau cancer. Constatarile subliniaza necesitatea investigarii efectelor asupra sanatatii ale aportului de proteine, mai ales la persoanele care au o afectiune cronica.

Varsta medie a barbatilor care au participat la studiu a fost de 53 de ani la inceputul studiului.

”Cu toate acestea, constatarile nu trebuie sa fie generalizate si pentru persoanele mai in varsta, care au un risc mai mare de malnutritie si al caror aport de proteine este, de multe ori, sub valoarea recomandata”, spune Heli Virtanen, de la Universitatea din Finlanda de Est.

Studiile anterioare sugereaza ca un aport ridicat de proteine animale si de carne prelucrata este asociat cu un risc crescut de deces. Totusi, imaginea de ansamblu referitoare la efectele proteinelor, din surse diferite, asupra sanatatii ramane neclara.

Cum a decurs studiul?

Specialistii au analizat datele studiului ”Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor”, care a analizat obiceiurile alimentare a 2600 de barbati finlandezi, cu varstele cuprinse intre 42 si 60 de ani, in intervalul 1989-1989.

Cercetatorii s-au axat pe mortalitatea acestei populatii printr-o urmarire de 20 de ani. Au observat asocierea surselor de proteine cu mortalitatea, fiind luati in considerare si alti factori de stil de viata.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190410095951.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Vitamina C in stare naturala / Foto: Photoxpress Vitamina C este cel mai puternic antioxidant iar faptul ca se gaseste la indemana oricui o transforma in unul dintre cele mai simple moduri de a lupta impotriva radicalilor liberi care cauzeaza imbatranirea prematura. Care fruct ofera cel mai mare aport? Si la ce altceva mai ajuta vitamina C?...
Dr. Rodica Cibea "Trecerea de la regimul de post la cel obisnuit se face treptat. Chiar daca avem pe masa toate bunatatile, avem timp pana la postul urmator sa gustam cate putin din toate. […] O masa copioasa, indiferent daca este dupa un post sau nu, eventual bogata in grasimi si bauturi alcoolice, poate cauza oricand o criza biliara, o...
Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice / Foto: MedLife Postul Pastelui se apropie de final si odata cu acesta se vad si efectele modificarii dietei asupra organismului. Cum ajuta postul organismul? Pentru cine este acesta recomandat? Cum trecem de la un regim alimentar de post la unul de dulce? Ce probleme pot...
Oamenii de stiinta de la ”National Eye Institute” au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in calciu, sau suplimentele de calciu, nu par sa creasca riscul degenerescentei maculare (AMD). Degenerescenta maculara este cauza principala a pierderii vederii, in cazul persoanelor de peste 65 de ani, in Statele Unite ale Americii, potrivit...
Ce ne influenteaza greutatea? Foto: MorgueFile Auzim din ce in ce mai des ca pierderea kilogramelor in plus se realizeaza prin numararea caloriilor. Dar, de multe ori acest lucru nu este adevarat. Este foarte posibil ca stresul sau lipsa somnului sa va afecteze silueta. Noile cercetari arata ca mult mai multi factori referitori la mediu sau la...