Publicat la: 
16/08/2013

Dieta mediteraneana poate contracara riscul de accident vascular cerebral

Dietele mediteraneene sunt bogate in doua alimente: ulei de masline si nuci. Ambele sunt asociate cu un risc mai scazut de accident vascular cerebral in cazul persoanelor in varsta al caror cod genetic le creste riscul de diabet zaharat, conform unui nou studiu.

Studiul sugereaza ca acest tip de dieta scade sau chiar elimina riscul suplimentar de accident vascular cerebral, cel mai probabil din cauza reducerii frecventei diabetului zaharat.

"Munca noastra reprezinta un pas solid pe scara nutritiei personalizate", a declarat Jose Ordovas, co-autor al studiului.

Asa numita dieta mediteraneana este gandita pentru a ajuta cetatenii din Grecia, Spania si sudul Italiei sa isi reduca riscul dezvoltarii cancerului sau al bolilor de inima.

Dieta mediteraneana este cunoscuta pentru continutul sau de nuci, ulei de masline, peste, cereale integrale, seminte si tipuri sanatoase de grasime. In cadrul dietei nu este pus accentul pe produsele lactate sau cele din carne.

In noul studiu, cercetatorii au pus 7.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 55 si 80 de ani sa manance o dieta saraca in grasimi sau o dieta mediteraneana bogata in nuci si ulei de masline extra-virgin si i-au urmarit pe o perioada de 5 ani.

Unii participanti au avut o trasatura genetica comuna: o mutatie intr-o gena care creste riscul dezvoltarii de diabet zaharat de tip 2 cu mai mult de 50% comparat cu o alta forma a genei.

Cei care aveau mutatia si si-au schimbat dieta la una saraca in grasimi au prezentat de trei ori mai multe sanse de a avea accident vascular cerebral, potrivit cercetatorilor. Dar, persoanele care au schimbat dieta cu una mediteraneana au prezentat un risc asemanator cu cei care nu aveau mutatia genetica.

"Trecerea la o dieta mediteraneana nu are cum sa faca rau, ci ii va ajuta pe cei care sunt predispusi, din punct de vedere genetic, la anumite boli[...] Daca nu puteti schimba complet dieta, incercati sa incorporati in cea actuala uleiul de masline extra-virgin, nucile, legumele si fructele", a explicat Ordovas.

Sursa: WebMd

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Vesa Damaris
Medic Primar...
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor primar
  •  
  • 1 of 16

Articole similare

Dieta mediteraneea este recomandata pentru prevenirea bolii Alzheimer / Foto: Photoxpress.com Alimentele pe care le consumam astazi ne pot ajuta sa anticipam riscul de aparitie a bolii Alzheimer in viitor, potrivit unor studii, care demonstreaza ca declansarea acestei boli poate fi influentata inclusiv de dieta. De ce favorizeaza un anumit tip...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu facut pe soareci, ca o dieta bogata in grasimi urmata de femele a influentat obezitatea, rezistenta la insulilna si dependenta urmatoarelor trei generatii de soareci, potrivit sciencedaily.com. Cercetatorii de la ”ETH Zurich”, Elvetia, au descoperit ca nepotii soarecilor (a doua generatie) care au...
Alimente bogate in potasiu / Foto: bigstockphoto.com Consumul de alimente bogate in potasiu, precum salata verde, bananele sau cartofii, reduce riscul de accident vascular cerebral sau de boli coronariene, sustin cercetatorii italieni de la Universitatea din Napoli. Ei au efectuat o noua analiza, bazata pe rezultatele a zece studii publicate in...
Oamenii care aleg sa urmeze o dieta cu continut scazut de gluten si cu continut ridict de fibre raporteaza un disconfort mai mic intestinal si o senzatie scazuta de balonare, lucru datorat de modificarea compozitiei si functiilor bacteriilor intestinale. Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga si-au propus sa descopere, printr-un nou...
Oamenii de stiinta au identificat cateva infectii care pot declansa accidente vasculare cerebrale, cea mai puternica asociere fiind intre infectiile tractului urinar si accidental vascular cerebral. Studiile anterioare s-au axat pe infectii, incercand sa descopere daca pot declansa accidentul vascular cerebral, dar s-au limitat la corelarea...