Publicat la: 
17/01/2019

dislexie

Specialistii au condus un nou studiu neuroimagistic care ar putea favoriza dezvoltarea testelor pentru identificarea precoce a dislexiei, o tulburare ce afecteaza 80% dintre copiii ce au dificultati in citire, scriere si ortografie, potrivit sciencedaily.com.

Chris McNorgan, profesorul de psihologie care a condus proiectul, sustine ca sarcinile care necesita prelucrare audiovizuala reprezinta o adevarata provocare pentru copiii cu dislexie.

Proiectarea unor teste axate pe problema integrarii audiovizuale ar putea detecta prezenta unei tulburari care trece de multe ori neobservata chiar si in invatamantul primar. Multi copii cu dislexie sunt considerati, initial, mai inceti, fiind plasati la limita inferioara a unui ritm normal de lectura.

Rezultatele studiului sugereaza ca dificultatile privind lectura sunt asociate cu dislexia din lipsa unei procesari coordonate in cele patru zone ale creierului cunoscute sub numele de reteaua de lectura.

”Am observat ca organizarea creierului in afara retelei de citire nu pare a fi conectata cu modul in care copiii citesc, fie ca au dislexie sau simple dificultati. Ne asteptam ca dislexia sa fie o problema legata de conectarea specifica a zonelor creierului asociate cu integrarea informatiilor auditive si vizuale, nu cu alte perturbari generale cognitive, precum memoria sau atentia”, spune McNorgan.

Spre deosebire de cercetarile anterioare, care s-au axat doar pe forta conexiunilor in reteata de lectura, specialistii s-au axat si pe modul in care aceste regiuni sunt conectate, lucru ce este esential pentru a intelege mai bine dislexia.

Oamenii de stiinta au facut o analogie pentru a se asigura ca toata lumea intelege problema. Daca se incearca optimizarea traficului dintr-un oras prin simpla construire a unei autostraxi cu mai multe benzi, metoda nu va avea succes atata timp cat toate celelalte strazi ale orasului nu sunt organizate in asa fel incat sa se poata profita de capacitatea suplimentara oferita de autostrada.

”Puterea conexiunii este un factor important, dar reprezinta doar una dintre componentele creierului, ce poate fi imbunatatita si poate ajuta la citirea fluenta prin practica”, adauga McNorgan.

Ce este dislexia?

In cazul dislexiei, nu exista o problema cu ochii sau cu urechile pentru ca cititul nu se refera doar la ce vedem, sau la ceea ce auzim. Este o sarcina multisenzoriana, care implica decodarea literelor in sunetele asociate vorbirii.

Aceasta afectiune nu inseamna ca persoanele afectate vad literele diferit fata de cum le vedem noi. Dislexia se refera la imposibilitatea de a intelege modul in care o anumita secventa de litere se grupeaza si genereaza sunete.

”Este ca si cum ati citi cuvantul Brobdingnagian pentru prima data in Calatoriile lui Gulliver. Faptul ca e un cuvant necunoscut necesita un efort suplimentar pentru a descoperi sunetele literelor. Cititorii fluenti se lovesc ocazional de aceasta problema, dar persoanele diagnosticate cu dislexie traiesc asta tot timpul, la fiecare cuvant”, spune cercetatorul.

Pentru studiul actual, specialistii au folosit fMRI, o tehnologie care masoara si cartografiaza activitatea creierului pentru a vedea cum se conecteaza si cum interactioneaza regiunile retelei de lectura.

Au fost inclusi 24 de participanti, cu varstele cuprinse intre 8 si 13 ani, care au indeplinit trei sarcini:

  • Citirea a doua cuvinte
  • Audierea a doua cuvinte
  • Audierea primului cuvant in timpul citirii celui de-al doilea

Pe masura ce si-au incheiat sarcinile, scanarile fMRI au aratat de regiuni ale creierului au fost activate si cum au comunicat intre ele.

Scopul a fost acela de a determina data configuratia retelei determina gradul in care copiii cu dislexie intampina dificultati de lectura.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie pediatrica

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Specialistii au condus un nou studiu neuroimagistic care ar putea favoriza dezvoltarea testelor pentru identificarea precoce a dislexiei, o tulburare ce afecteaza 80% dintre copiii ce au dificultati in citire, scriere si ortografie, potrivit sciencedaily.com. Chris McNorgan, profesorul de psihologie care a condus proiectul, sustine ca sarcinile...
Walt Disney, Alexander Graham Bell si Winston Churchill au intampinat dificultati de invatare / Foto: Agerpres El are capacitatea, daca doar ar incerca mai mult, ar putea sa o faca, doar ca alege sa nu incerce. Daca ar fi doar mai atenta un pic, sigur ar intelege. Dupa ce ii explic ce are de facut ramane asa, uitandu-se lung la foaia de hartie...