Publicat la: 
31/07/2018

diversificarea alimentatiei la bebe

Bebelusii care sunt invatati cu hrana solida mai devreme au parte de un somn mai odihnitor, conform unui studiu publicat in Jama Pediatrics.

In studiu s-au analizat 1300 de copii sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni, hraniti exclusiv la san, din Anglia si tara Galilor. Copiii au incercat aleatoriu diferite alimente solide, inclusiv unele care pot provoca alergii.

Studiul a demonstrat ca participantii de 6 luni care deja consumau alimente solide dormeau, in medie, cu 17 minute mai mult decat cei care abia incepeau diversificarea. De asemenea, in decursul unei saptamani, cei din prima categorie s-au trezit de doua ori mai putin pe noapte. Diferentele dintre grupuri au scazut dupa varsta de 6 luni.

Rezultatele studiului sugereaza ca unii copii sunt pregatiti mai devreme pentru diversificare decat altii. Parintii care se gandesc sa introduca alimentele solide inainte de 6 luni ar trebui sa discute cu medicul de familie. Important de retinut, toate mamele care au participat la studiu au fost indemnate sa alapteze in continuare.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la ”St George's and King's College” din Londra si de la Institutul de cercetare Benaroya din America, fiind publicat in revista ”Jama Pediatrics”.

In plus, studiul si-a propus si sa introduca in alimentatia copiilor de 3 luni alimente care ar putea provoca alergii pentru a reduce riscul pe viitor. Cu toate acestea, in continuare este recomandata doar alaptarea pana la 6 luni. Studiile privind alimentatia copiilor nu sunt foarte frecvente deoarece expertii trebuie sa dovedeasca intai ca urmeaza o procedura sigura.

La studiu au participat 1330 de mame care inca alaptau, formandu-se doua grupe de bebelusi in varsta de 3 luni. Prima grupa a inceput diversificarea, iar a doua a asteptat pana la varsta recomandata, adica 6 luni. in plus, Organizatia Mondiala a Sanatatii incurajeaza mamele sa alapteze pana la 2 ani sau chiar mai mult daca este posibil.

In prima saptamana, li s-a cerut sa introduca alimente precum orez, fructe si legume. in a doua saptamana au inceput sa introduca treptat 6 alimente care provoaca, de cele mai multe ori, alergii:

  • Lapte de vaca,
  • Arahide,
  • Oua,
  • Susan,
  • Peste alb,
  • Grau.

Familiile au completat chestionare online in fiecare luna timp de un an, iar apoi la fiecare trei luni pana cand copilul a implinit 3 ani.

Chestionarele au inclus intrebari standard privind ce alimente a consumat copilul, cat de mult si cat de des a fost alaptat si cum a dormit. La un anumit interval mamele au completat si un chestionar legat de stilul lor de viata.

Doar 40% dintre bebelusii din prima grupa au consumat cantitatea recomandata de specialisti, parintii intampinand dificultati. Acestia au inregistrat urmatoarele rezultate:

  • Au dormit cu 17 minute mai mult pe noapte.
  • S-au trezit in medie de 1,7 ori pe noapte.

Desi la varsta studiului acestia au avut un somn mai linistit, aproximativ 3% dintre ei au raportat probleme grave de somn in jurul varstei de 10 luni.

In urma studiului, expertii au constatat ca diversificarea timpurie influenteaza somnul, dar intr-o masura mica.

Un sondaj efectuat in anul 2010 a sugerat ca aproximativ trei sferturi dintre parinti incep diversificarea la 5 luni deoarece bebelusii se trezesc prea des noaptea pentru a fi alaptati.

Este important de retinut ca diversificarea nu poate mai incepe mai devreme daca copilul a fost nascut prematur.

Vezi cum ar trebui sa decurga procesul de diversificare pas cu pas.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Badea Ana Maria,Medci Specialist
Medci Specialist
Medic Specialist
Cojocaru Emanuela,Medic specialist
Medic specialist
Preda Monica,Medic primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Bebelusii care sunt invatati cu hrana solida mai devreme au parte de un somn mai odihnitor, conform unui studiu publicat in Jama Pediatrics. In studiu s-au analizat 1300 de copii sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni, hraniti exclusiv la san, din Anglia si tara Galilor. Copiii au incercat aleatoriu diferite alimente solide, inclusiv...
Alaptat / Foto: Agerpres Dincolo de beneficiile aduse imunitatii copilului nou-nascut, cea mai la indemana modalitate de a hrani un bebelus este alaptarea. Nu ai nevoie de biberoane la 4 dimineata, nu calculezi bugetul familiei in functie de necesarul de lapte praf, nu sterilizezi o data pe zi un arsenal de accesorii pentru hrana. O...