MEDICINA GENERALA

09 August 2010

Dr. Lacramioara Petrescu: Marea greseala a pacientilor cu cardiopatie ischemica este ca intrerup tratamentul atunci cand se simt mai bine

scris de

Petrescu Lacramioara Gabriela

Dr. Lacramioara Petrescu: Marea greseala a pacientilor cu cardiopatie ischemica este ca intrerup tratamentul atunci cand se simt mai bine
Dr. Lacramioara Petrescu / Foto: MedLive

Cardiopatia ischemica este o boala caracterizata de o ingustare a arterelor coronare, vase care iriga muschiul inimii. Ea poate imbraca diverse simptome, incepand de la durerea in piept, pana la oboseala exagerata, lipsa de aer, ducand in cazurile extreme pana la infarct de miocard.

Dr. Lacramioara Petrescu, medic specialist in cardiologie, a discutat online cu cititorii MedLive despre factorii de risc si solutiile medicale in caz de cardiopatie ischemica si infarct miocardic.

Reporter: Care sunt primele simptome care ar trebui sa ne ingrijoreze?

Dr. Lacramioara Petrescu: Primele simptome sunt reprezentate cel mai frecvent de durerea toracica. Aceasta apare in general la efort si, de obicei, se opreste la incetarea efortului. Durerea are o durata scurta, de cateva minute. In cazurile mai severe durerea poate aparea in repaus, poate fi cu durata prelungita, ducand la infarct de miocard. In cazuri rare, durerea poate fi localizata si la nivelul abdomenului superior, insotota de manifestari digestive: greata, varsaturi, de aceea uneori ea este confundata cu o boala digestiva, cand de fapt reprezinta o manifestare a unui infarct miocardic.

Reporter: La ce tip de analize trebuie sa se astepte un pacient susceptibil de cardiopatie ischemica?

Dr. Lacramioara Petrescu: Investigatiile la care este supus un pacient susceptibil de cardiopatie ischemica se refera la consultul de specialitate, care cuprinde:

 • examinarea fizica a pacientului;
 • discutia legata de antecedentele familiale, de afectiunile cardiace preexistente;
 • electrocardiograma efectuata in repaus;
 • eventual ecografia cardiaca si
 • recomandarea privind analizele de sange necesare

In plus, daca este nevoie, se efectueaza testul EKG de efort sau coronarografia, in cazurile mai severe.

Interviu cu dr. Lacramioara Petrescu, medic specialist cadriolog

Reporter: Cum recunoastem o criza de angina pectorala.

Dr. Lacramioara Petrescu: Angina pectorala de efort apare in timpul efortului, este localizata de obicei in spatele sternului sau in dreptul inimii, poate iradia spre umar, pe bratul stang, la baza gatului, in spate, si cedeaza la administrarea de nitroglicerina sau la incetarea efortului.

Angina de repaus poate aparea noapte, in cursul somnului, poate trezi pacientul din somn, poate avea aceeasi localizare si apare de obicei la marii fumatori.

Reporter: Care sunt simptomele unui infarct miocardic?

Dr. Lacramioara Petrescu: In infarctul de miocard durerea este foarte intensa, se poate prelungi peste 10 15 minute si poate fi insotita de:

 • transpiratii;
 • stare de rau;
 • pierderea starii de cunostinta;
 • palpitatii;
 • manifestari digestive greata, varsaturi.

Reporter: Ce putem face pentru a reduce riscul de infarct miocardic

Dr. Lacramioara Petrescu: Pentru reducerea riscului de infarct de miocard trebuie corectati toti factorii de risc cardiovasculari care exista. Foarte importante sunt:

 • renuntarea la fumat, pentru pacientii fumatori;
 • efectuarea analizelor uzuale o data pe an;
 • efectuarea unui consult cardiologic la pacientii care au alte suferinte: diabet zaharat, obezitate, antecedente familiale de cardiopatie ischemica, diabet sau alte probleme de sanatate;
 • un regim de viata sanatos, care presupune combaterea sedentarismului, un regim alimentar corespunzator, fara exces de grasimi, de sare.

Fumatul este totusi principalul factor de risc, in special la tineri.

Reporter: Cum trebuie sa reactionam in situatia in care ne aflam in apropierea unei persoane care sufera un infarct?

Dr. Lacramioara Petrescu: Cel mai important este sa solicitam venirea unei ambulante, pentru ca este foarte important timpul scurs pana se iau primele masuri de ajutor. Uneori, infarctul de miocard, in special la tineri, se poate manifesta chiar prin moarte subita, de aceea este important ca primul pas sa fie solicitarea ambulantei. In anumite locuri exista defibrilatoare, care pot fi folosite in cazul in care pacientul este inconstient, defibrilatoare semiautomate, care pot fi folosite si de paramedici. Pacientii cu infarct miocardic pot fi ajutati mai putin de oamenii care nu au cunostinte medicale.

Reporter: Cum se schimba regimul de viata?

Dr. Lacramioara Petrescu: Regimul de viata consta in combaterea tuturor factorilor de risc care au dus la cardiopatia ischemica: controlul greutatii, renuntarea la fumat, efectuarea analizelor periodice si a consultului cardiologic periodic, la monitorizarea tensiunii arteriale, la urmarea tratamentului medical care este prescris si este foarte important aici de mentionat ca multi pacienti, cand se simt bine, intrerup tratamentul medical, ceea ce este o foarte mare greseala, pentru ca intreruperea acestuia poate duce la aparitia unui nou infarct si la agravarea bolii de baza.

Reporter: Cardiopatia ischemica este o boala care se vindeca?

Dr. Lacramioara Petrescu: Nu este o boala care se vindeca, este o boala care se tine sub control prin medicatie si prin stilul de viata adecvat. Medicatia va fi administrata toata viata. Aceasta este ajustata de catre medicul specialist cardiolog in functie de modificarile care apar odata cu inaintarea in varsta.

Autor: Raluca MoteiEchipa MedLife de Cardiologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.