Publicat la: 
8/06/2011

Madis Tiik / Foto: Tarus Media

Estonia este una dintre tarile europene care a implementat cel mai bine si in cel mai scurt timp sistemul eHealth. 80% dintre retetele prescrise in aceasta tara sunt in format electronic, iar 47% dintre cetateni au fise medicale electronice. Dr. Madis Tiik, CEO al fundatiei pentru implementarea sistemului eHealth in Estonia, s-a aflat in Bucuresti timp de cateva zile pentru a le transmite specialistilor romani o serie de bune practici privind sistemul eHealth din tara sa. Sunt multe motive pentru care, probabil, Romania nu va egala performantele Estoniei, incepand cu accesul la internet Broadband si pana la sumele investite in implementarea acestui sistem. Totusi, dr. Madis Tiik considera ca nu banii reprezinta principala problema, ci lipsa de inovatie organizatorica."Beneficiem de tehnologie de la inceputul secolului 21, dar felul in care reusim sa ne organizam este tipic secolului XIX".

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Sistemul eHealth implementat in Estonia pe scurt:

  • cuprinde videoconsultatii, telemedicina, retete electronice, fisa medicala electronica, monitorizarea pacientului la domiciliu etc.
  • 80% dintre retetele prescrise sunt electronice;
  • medicii pot urmari daca pacientii si-au achizitionat medicamentele recomandate;
  • toate radiografiile(mai putin cele dentare) sunt stocate in format digital;
  • 47% dintre cetateni au fise medicale electronice;
  • costurile de implementare a sistemului eHealth s-au ridicat la 10 milioane de euro (2005-2010), adica 7,5 euro pentru fiecare cetatean.

Cristina Bobe: Ce este un sistem eHealth?
Dr. Madis Tiik:
eHealth este aproape tot ce ne putem imagina atunci cand folosim diferite tehnologii in sistemul de sanatate precum telemedicina, aplicatii, portalurile pacientilor, reteta electronica etc. Dupa mine este o parte fireasca a managementului sistemului de sanatate.

C.B.: Ce inseamna sa fii un e-Pacient? Presupune un statut diferit fata de cel al unui pacient obisnuit?
Dr. Madis Tiik:
Eu cred ca este acelasi lucru. Se pune un "e" in fata anumitor cuvinte (eHealth, eBanking etc.) pentru ca se schimba mijlocul prin care anumite operatiuni sunt efectuate. Continutul ramane acelasi. Un transfer bancar obisnuit va face uz de hartie, fata de cel electronic, care se realizeaza diferit. Acest "e" adaugat nu modifica nimic esential.

C.B.: Sunt necesare anumite cunostinte sau anumite aparate pentru a putea fi un ePacient?
Dr. Madis Tiik:
Daca stii sa comunici folosind mijloace electronice (e-mail, eBancking etc.) nu trebuie sa mai detii si alte cunostinte. Sigur ca sunt importante in aceasta situatie masurile de securitate adoptate, care trebuie invatate. De exemplu daca ai un card electronic de sanatate, trebuie sa inveti cum sa il folosesti.

C.B. Cum sunt medicii priviti in Estonia? Au incredere pacientii in sfaturile medicale oferite de acestia?
Dr. Madis Tiik:
Eu sunt medic de familie in Estonia. Medicii de familie sunt inclusi in sistemul de sanatate din tara noastra inca de acum 15 ani. Majoritatea persoanelor au acceptat faptul ca primul contact cu sistemul de sanatate este facut prin intermediul medicului de familie, care cunoaste istoricul medical al pacientilor lui. 84% dintre pacienti sunt satisfacuti de activitatea medicilor de familie din Estonia. Nivelul de satisfactie pe care pacientii din aceasta tara il au fata de sistemul nostru de sanatate este unul foarte ridicat.

C.B.: Sunt "ascultatori" pacientii dumneavoastra? Va urmeaza intotdeauna sfaturile?
Dr. Madis Tiik:
Acesta este un lucru complet diferit. Acum, dupa ce am implementat reteta electronica in Estonia, pacientii stiu ca medicii pot urmari daca si-au achizitionat medicamentele recomandate. Eu, ca medic, pot accesa profilul electronic al pacientului meu si pot verifica daca si-a cumparat medicamentele de la farmacie. In conditiile sistemului precedent de sanatate nu aveam aceasta posibilitate. Probabilitatea ca pacientii sa respecte indicatiile medicului este mai mare acum. La o luna distanta, dupa ce pacientul se intoarce la control, nu ma poate minti spunandu-mi ca si-a luat medicamentele, cand, in realitate, lucrurile stateau cu totul altfel. Sigur ca pacientii pot cumpara medicamentele si apoi le pot arunca, dar probabilitatea ca acest lucru sa se intample este foarte mica. Ar fi o risipa de bani, iar oamenii nu prea agreaza aceasta idee. Pacientii sunt oameni rationali. Un alt aspect este acela ca acum, ca medic, esti pe o treapta de egalitate cu pacientul.

C.B.: De ce este important ca medicul sa fie pe o treapta de egalitate cu pacientul sau?
Dr. Madis Tiik:
Pentru ca modalitatea aceasta paternalista de ingrijire a pacientului nu mai functioneaza. Democratia, libertatea, deschiderea trebuie sa fie resimtite si in sistemul medical, care pana acum a fost unul conservator. Aceste schimbari se produc incet, dar au loc, iar asta este foarte important. Cand medicul i se adreseaza pacientului de la acelasi nivel, pacientul insusi devine mai responsabil.

C.B.: Exista acces la internet Broadband pe tot cuprinsul Estoniei? Beneficiaza medicii de mijloacele necesare pentru a aplica sistemul eHealth?
Dr. Madis Tiik:
Da.

C.B.: Deci nu exista niciun cabinet medical in care sa nu existe internet.
Dr. Madis Tiik:
Nu. Avem internet pe tot cuprinsul tarii inca de acum 5-6 ani.

C.B.: Cum au reactionat medicii fata de implementarea sistemului eHealth? Au fost incantati de ideea unei schimbari?
Dr. Madis Tiik:
Sigur ca exista medici de ambele tabere: atat entuziasti, cat si reticenti. Pentru ca au folosit inca de acum 15 ani fisele medicale electronice (electronic medical record), pentru medicii din tara noastra, implementarea eHealth nu este decat o trecere de la sistemul vechi, local, la unul nou, centralizat. La nivel local, lucrurile se schimba destul de putin. Ceea ce se schimba dramatic sunt masurile de securitate si autorizatiile. Pana acum se foloseau doar parole. Acum nu mai acceptam parole, ci doar actul de identitate. Din punctul de vedere al medicului lucrurile par sa fie destul de simple. Din punct de vedere managerial, ele devin foarte complicate. Spitalele s-au opus acestei decizii pentru nu au acceptat sa cheltuie atat de multi bani pentru instrumentele eHealth. Ar fi preferat, mai degraba, sa cumpere echipament cu acesti bani, pentru ca ei castiga mult mai mult din utilizarea noilor aparaturi medicale decat din utilizarea sistemului eHealth. Aceste doua tipuri de investitii sunt intotdeauna in competitie, iar eHealth, de obicei, pierde in aceasta batalie.

C.B.: Medicii au fost nevoiti sa plateasca din buzunarele lor aparatura necesara pentru implementarea sistemului eHealth?
Dr. Madis Tiik:
Medicii de familie aveau deja computere inca din 1997. Este scris in lege ca trebuie sa aiba stetoscop si computer. Asigurarile de sanatate de la noi din tara includ si anumite subventii pentru achizitionarea de echipament IT. Asta inseamna ca fiecare doctor dispune de suficienti bani pentru a-si cumpara un computer daca are nevoie. Nimeni nu poate spune ca nu sunt bani si ca medicii sunt fortati sa achizitioneze computere. In spitale situatia este diferita, pentru ca au existat anumite clinici, spre exemplu, care nu au utilizat computerul pana acum. In aceste cazuri, spitalele au trebuit sa investeasca destul de mult in achizionarea de echipament IT. Dar nu cred ca banii sunt principala problema. Computerele nu mai sunt atat de scumpe acum.

C.B.: Cum apreciati situatia Romaniei fata de implementarea sistemului eHealth?
Dr. Madis Tiik:
Nu prea cunosc situatia locala. Daca exista deja computere, mai sunt necesare accesul la internet Broadband, software specializat si interoperabilitate intre sisteme. A avea un computer este partea cea mai simpla de solutionare a acestei probleme.

C.B.: Cati ani a durat implementarea sistemului eHealth in Estonia?
Dr. Madis Tiik:
Am inceput in 2004 sa pregatim proiectul. Sistemul a fost lansat la sfarsitul anului 2008, iar in decurs de un an medicii au inceput sa se obisnuiasca cu noul sistem si sa il foloseasca tot mai mult. Perioada reala de implementare a fost de un an, insa am convenit ca perioada in care noul sistem trebuie integrat este de 5 ani. Pana in 2013 vor trebui standardizate toate documentele, toate grupurile conectate si toata lumea trebuie sa utilizeze transmiterea electronica de informatii. Am standardizat toate documentele, dar nu toate grupurile profesionale le utilizeaza inca. Scolile de medicina s-au alaturat abia in toamna aceasta, eAmbulanta se va alatura anul viitor etc. Este un proces care se desfasoara in timp.

C.B.: Ce probleme ati intampinat in procesul de implementare a sistemului eHealth?
Dr. Madis Tiik:
eHealth nu este numai un proiect IT, ci presupune o schimbare a modului in care functioneaza spitalele si alti actori medicali, iar schimbarea comportamentelor este cea mai dificila misiune. Trebuie sa convingi utilizatorii ca trebuie sa invete niste lucruri noi, ca trebuie sa investeasca un pic de timp pentru lucrul acesta, dar pe termen lung vor inregistra beneficii. Cateodata este dificil de inteles ca trebuie sa depunem efort pentru a avea rezultate bune pe termen lung. Doctorii sunt destul de conservatori, dar trebuie sa gasesti persoane entuziaste in cadrul diferitelor institutii, care sa faca lobby pentru acest proiect.

C.B.: Pacientii au fost incantati sa faca parte din acest sistem?
Dr. Madis Tiik:
Nu stiu, pentru ca nu i-am intrebat. Daca ne referim la cat de satisfacuti sunt de utilizarea sistemului eHealth, atunci cred ca sunt destul de satisfacuti. Insa nu i-am intrebat, pentru ca este mult prea devreme. In momentul de fata aproximativ jumatate din populatie are datele medicale inregistrate in sistemul central. In viitorul apropiat vom fi mult mai orientati catre pacienti.

C.B.: Cine stocheaza toate aceste informatii ale pacientilor?
Dr. Madis Tiik:
Fizic, informatia este stocata de catre o agentie a statului. Ea ne furnizeaza toate aceste informatii si  ne ofera acces catre servere, pentru ca noi inca nu avem o aseamenea infrastructura, ci o platim ca pe un serviciu. In viitor ne vom indrepta catre domeniul privat. Exista companii care ofera aceasta infrastructura. Poate ca in viitor vom utiliza chiar si cloud computing.

C.B.: Cine are acces la informatiile pacientilor?
Dr. Madis Tiik:
Fiecare cetatean are acces la propriile informatii, iar medicii au acces la informatiile oricaruia dintre pacientii sai. Noi, ca fundatie care implementeaza acest sistem, nu avem acces la informatiile pacientilor. Aceste informatii sunt securizate in foarte multe feluri.

C.B.: Exista anumite pedepse pentru medicii care acceseaza ilegal informatiile anumitor pacienti?
Dr. Madis Tiik:
Da. Medicii nu au voie sa acceseze informatiile pacientilor pe care nu i-au tratat. Pedeapsa pentru cei  care incalca aceasta regula consta in retragerea dreptului de a mai profesa.

C.B.: Considerati ca sistemul eHealth este adecvat unei tari precum Romania, in care exista un deficit de medici si putini bani investiti in sanatate?
Dr. Madis Tiik:
Sistemul eHealth ar trebui tocmai sa solutioneze aceste probleme. Problemele reale constau in lipsa de inovatie organizatorica. Beneficiem de tehnologie de la inceputul secolului 21, dar felul in care reusim sa ne organizam este tipic secolului XIX. Tehnologia nu este problematica, ci modul in care o utilizam.

Dr. Madis Tiik este medic de familie si CEO al fundatiei pentru implementarea sistemului eHealth in Estonia.

Autor: Cristina Bobe

Citeste si:

Comentarii

"C.B.: Cine stocheaza toate aceste informatii ale pacientilor?
Dr. Madis Tiik: Fizic, informatia este stocata de catre o agentie a statului. Ea ne furnizeaza toate aceste informatii si ne ofera acces catre servere, pentru ca noi inca nu avem o aseamenea infrastructura, ci o platim ca pe un serviciu. In viitor ne vom indrepta catre domeniul privat. Exista companii care ofera aceasta infrastructura. Poate ca in viitor vom utiliza chiar si cloud computing."

Super! Adica maine ne putem trezi ca firma lui cutarica adminisreaza inregistrarile medicale a Romaniei si atunci sa vezi cata securitate a datelor o sa fie. De fapt nici acuma nu e clar ce se intampla cu datele.

Acum ceva vreme a aparut o stire cum ca datele cu caracter personal ale cetatenilor UE vor fi stocate in ISRAEL. Stai un pic? DE CE? Nu isi pune nimeni probleme din astea?

Mie mi se pare ca majoritatea nu au habar ce implica asta si cei acre au habar sunt platiti a taca.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie, Medicina generala

Medic Specialist
Medic Medicina...
Voin-Miserciu Ana-Maria
Medic Specialist...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

  Dr. Miruna Georgescu / Foto: MedLive.ro "E bine sa faci bolile copilariei la timpul lor", spun parintii. Odata ce ai avut una din aceste afectiuni, organismul capata imunitate, iar sansele de recidiva sunt extrem de scazute. In statele occidentale si in America de Nord sunt populare asa-numitele "pox-parties" ("petrecere pentru varicela"),...
Exista diferite tipuri de pasta de dinti disponibile pe piata sub forma de pasta sau gel, exista unele care protejeaza impotriva cariilor dentare sau pentru a proteja dintii de atacul acid, altele care sunt concepute pentru dinti sensibili. Dar care pasta de dinti curata bine? Care pastreaza smaltul dentar? O noua metoda de evaluare incearca sa...
In fata agresiunilor externe si a emotiilor interioare pielea nostra raspunde inegal. Inrosire, intepaturi, senzatii de arsura definesc pielea sensibila, hiper reactiva sau intoleranta. E adevarat ca atinge mai frecvent femeile cu pielea deschisa la culoare si fina, dar nu e vorba totdeauna de o piele uscata. Nu este nici macar un tip clar...
Autoritatile americane au facut primul pas in preventia SIDA, dupa ce au dat unda verde unui medicament prin care este prevenita infectarea cu HIV. Studiile au aratat ca Truvada reduce riscull de infectare cu pana la 73%, noteaza BBC. Truvada poate fi administrat de cei care sunt expusi la infectie si de oricine ar putea intretine relatii sexuale...
Locuiesc in aceeasi veche mahala din centrul Bucurestilor in care am copilarit. (Centrul a fost multa vreme o notiune pur geografica in capitala). Cand eram mic, aici erau doar case si vecini si copii care bateau mingea chiar si pe strada. Demolarile comuniste n-au apucat sa ajunga in mahalaua mea, scapata de soarta cartierului Uranus. In ultimii...