MEDICINA GENERALA

15 August 2011

Dr. Rodica Lighezan: "Tratamentul anticoagulant nu se administreaza precum Algocalminul: il iei si iti trece durerea. Aici nu ai niciun fel de simptom." Monitorizarea tratamentului anticoagulant

scris de

Lighezan Rodica

Dr. Rodica Lighezan / Foto: MedLive.ro

Tratamentul anticoagulant are ca tinta fluidizarea sangelui in interiorul arterelor. Persoanele cu o stare de sanatate buna nu sunt pasibile de a forma cheaguri decat atunci cand sufera o hemoragie, iar sangele se coaguleaza in afara arterelor. Tratamentul anticoagulant poate fi o solutie foarte buna pentru pacientii cu afectiuni cardiace, insa este important ca acesta sa fie condus si monitorizat corect. Dr. Rodica Lighezan, medic primar laborator clinic in cadrul MedLife Timisoara, explica in interviul de fata cum se monitorizeaza tratamentul anticoagulant.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

MedLive: Caror pacienti li se adreseaza tratamentul anticoagulant?

Dr. Rodica Lighezan: Acest tip de tratament poate fi administrat atat pacientilor tineri, cat si celor varstnici, care prezinta afectiuni cardiace si necesita fluidizarea sangelui. Tinta tratamentului este o fluidizare a sangelui asa incat sa nu se mai produca cheaguri, care sa ajunga din greseala in plaman si acolo sa poata produce leziuni grave.

MedLive: Ce medicamente anticoagulante se administreaza mai des acestor pacienti?

Dr. Rodica Lighezan: Tratamentul se poate realiza cu doua mari categorii de substante: fie cu heparina, fie cu preparate de tip acelocumarol, de tipul Trombostopului si Sintromului. Ele actioneaza diferit si de aceea sunt monitorizate prin teste diferite de laborator. De exemplu tratamentul cu heparina, in trecut, se folosea la infarctul miocardic. In prezent schema terapeutica a scos heparina de pe primul plan si a introdus alte medicamente. Acest tratament cu heparina se monitoriza prin ceea ce numim aPTT. Acum rolul standard al heparinei s-a diminuat, asa incat au aparut pe piata heparine cu greutate moleculara mica, ce nu mai necesita monitorizare de laborator.

MedLive: Ce consecinte presupun aceste schimbari?

Dr. Rodica Lighezan: Noi, ca si laborator, am fost degrevati de a mai sta 24 de ore din 24  pentru a monitoriza tratamentul anticoagulant.

MedLive: Cum se administreaza tratamentul anticoagulant?

Dr. Rodica Lighezan: Pacientii mai varstnici, cu afectiuni cardiace, ce implica existenta unor trombi, beneficiaza de un tratament pe termen lung, cu scopul de a preveni bolile pulmonare. Acelasi tip de tratament este prescris si in cazul pacientilor cu fibrilatie arteriala. Preparatele anticoagulante sunt orale si se gasesc sub forma de tablete. Dozele in care se administreaza sunt foarte variate.

MedLive: Ce riscuri presupune tratamentul anticoagulant?

Dr. Rodica Lighezan: Riscurile acestui tip de tratament sunt, pe de o parte, sa nu dam destul si sa se produca tromboze sau sa dam prea mult si atunci sa apara sangerari. Exista niste limite in care acest tratament se monitorizeaza. INR-ul (traducere pentru “International Normalised Ratio”) trebuie sa fie cuprins intre 2 si 5. Peste 5 riscul de sangerare este mare, iar sub 2 riscul de tromboza este mare. Atunci pacientul este sfatuit sa isi administreze tableta si sa stie ca acest tratament nu se administreaza precum Algocalminul: il iei si iti trece durerea. Aici, desi nu ai niciun fel de simptom, poti trece foarte usor in domeniul mult prea anticoagulat. In aceste situatii pacientul trebuie sa vina la laborator o data la trei saptamani pentru a-si determina timpul de protrombina.

MedLive: Mai exista si alte tipuri de risc?

Dr. Rodica Lighezan: Da. In practica am constatat ca exista multe preparate, reactivi de tromboplatina, care au o sensibilitate foarte variata, iar unii dintre ei nu permit alungirea timpului in raport cu doza si atunci se trece in supradozaj. Pacientii trebuie sa stie ca nu este bine sa faca rabat, sa cumpere o tromboplastina ieftina, pe ale carui rezultat sa nu se poata baza. Noi, in clinica, lucram cu aparatele care au fost folosite si pentru cercetarile internationale.

MedLive: In cat timp sunt realizate aceste analize?

Dr. Rodica Lighezan: Fiind automate, aceste aparate isi calibreaza si isi fac ciclul de lucru astfel incat, in fiecare zi, pacientii pot veni intre orele 8 si 11 sa recolteze, iar peste doua ore au rezultatul. Din momentul recoltarii dureaza 30 de minute pana ce se preia proba si dupa aceea inca jumatate de ora se lucreaza, dupa care se introduce rezultatul in sistemul informatic. In maximum doua ore ii putem da pacientului rezultatul. Daca este foarte mare urgenta, reducem timpul cat putem de mult.

MedLive: Este vorba despre o echipa interdisciplinara (cardiolog, medic de laborator si pacient) care lucreaza in acest sens?

Dr. Rodica Lighezan: Da, pacientul trebuie sa aiba incredere ca analiza pe care a cerut-o i s-a efectuat si se poate baza pe ea.

MedLive: Este monitorizarea tratamentului anticoagulant importanta in tratarea hemofiliei?

Dr. Rodica Lighezan: Da. Hemofilia este o boala ereditara, care se transmite de la mama la baiat. Baiatul manifesta boala, iar fata este numai conductoare. Hemofilia, in prima faza, se deceleaza prin determinarea aPTT-ului. Abia dupa aceea urmeaza dozarea de factor 8. Dozarile de factor 8 sunt dozari mult mai laborioase, care necesita reactivi de buna calitate si personal bine antrenat ca sa determine acesti factori. Dupa ce pacientul a fost diagnosticat urmeaza terapia, in urma careia o parte dintre pacienti au ghinionul de a dezvolta anticorpi. In functie de cati anticorpi are pacientul, atat trebuie marita si doza. Este un bulgare care se amorseaza si care, cateodata, este foarte greu de stapanit. In laborator sunt persoane specializate care determina factorul 8.

MedLive: Exista si alte afectiuni in care monitorizarea tratamentului anticoagulant este importanta?

Dr. Rodica Lighezan: In afara de pacientii cu fibrilatie atriala si valvulopatii, nu prea mai sunt situatii in care sa fie necesara monitorizarea tratamentului anticoagulant. In prezent terapia pune accent mai putin pe tratamentul anticoagulant si mai mult pe cel antiagregant (aspirina). Dar noi nu putem vedea pe coagulometru efectele aspirinei. Sunt necesare alte aparate, numite agregometre.

Interviu realizat de Emma Olaru si Remus Puscariu la MedLife Timisoara.

Autor: Emma Olaru©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.