Dr. Tiberiu Maior, neurochiurgul care i-a oferit șansa de a merge din nou Andei, fata peste care a căzut un copac

Performanță medicală
11 August 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
dr tiberiu maior neurochiurgul care ia oferit sansa de a merge din nou andei fata peste care a cazut un copac

La numai 22 de ani, tânăra studentă strivită de un copac în București luptă acum cu o dorință de nestăvilit să revină la o viață normală. Anda Arghir a primit șansa de a-și reconstrui viitorul pornind de la reușita intervenției chirurgicale realizate la Cluj de echipa medicală condusă de neurochirurgul Tiberiu Maior, de la Spitalul MedLife Humanitas.

Anda Arghir a fost implicată într-un accident nefericit în urma căruia a fost strivită de un copac în timpul unei furtuni puternice, care a avut loc în București, la începutul anului. Anda se îndrepta spre facultate, când unul dintre copacii afectați s-a prăbușit peste ea. Tânăra studentă a fost transportată de urgență la spital, unde s-a descoperit că suferă de o fractură a coloanei vertebrale la nivelul L1, cu afectarea măduvei spinării. Era nevoie de o intervenție chirurgicală imediată pentru a preveni o deteriorare suplimentară a măduvei spinării. Părinții Andei au aflat că există o șansă de tratament în Cluj, așa că s-au grăbit să o ducă acolo.

Echipa medicală condusă de neurochirurgul Tiberiu Maior de la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj a fost anunțată de situația critică a tinerei. Conștienți de importanța fiecărui detaliu și de responsabilitatea pe care o au față de tânăra pacientă, aceștia au început să mobilizeze resursele necesare pentru a se asigura că Anda primește cea mai bună îngrijire posibilă.

Cele mai importante 12 ore

La mai puțin de o jumătate de zi de la accident, echipa medicală din Cluj se pregătea intens pentru intervenția chirurgicală ce urma să aibă loc. Fiecare moment conta, iar timpul devenea din ce în ce mai prețios. Anda Arghir, în pofida confuziei și a evenimentelor rapide din jurul ei, a avut o întâlnire rapidă cu dr. Tiberiu Maior, unul dintre cei mai respectați și apreciați neurochirurgi din țară. În scurta lor conversație, Anda a simțit că poate avea încredere în medicul care urma să o opereze și că totul avea să fie bine.

„Eram confuză și nu realizam pe deplin ce se întâmplă în jurul meu. Totul a fost atât de rapid. Doctorul Maior s-a apropiat de mine și mi-a spus că el va fi cel care mă va opera și că nu trebuie să-mi fac griji, că va fi în regulă. La un moment dat, a făcut o glumă – nu mi-o mai aduc aminte, dar știu că m-a făcut să râd. Asta mi-a dat cumva încredere. Mi-a explicat ce urma să facă în intervenție ‒ va pune o tijă, îmi va reface coloana și cam asta a fost. După aceea, am fost pregătită pentru operație”, povestește Anda.

Anda și-a simțit din nou picioarele

Decizia de a o transporta de urgență pe Anda la Cluj s-a dovedit a fi una inspirată. La câteva zile după o intervenție chirurgicală de aproximativ cinci ore, fata și-a simțit din nou picioarele.

„Totul a decurs excelent! Nu am avut dureri și chiar a doua zi după operație am putut sta în fund”, își amintește Anda. Acum, ea se află într-o clinică de recuperare și luptă cu toată ființa ei pentru a-și recăpăta complet mobilitatea.

Umanitatea nu se învață la școală

Într-o lume în care operațiile neurochirurgicale stârnesc frică și neliniște, echipa medicală de la Cluj își desfășoară cu încredere și expertiză intervențiile în domeniul traumatologiei de coloană. „Noi, la Cluj, efectuăm în mod regulat operații de acest gen, există un număr enorm de astfel de situații și am intervenit chirurgical în mii de cazuri de traumatologie de coloană. Însă lumea când aude de operații de neurochirurgie tinde să intre în panică. Oamenii au niște temeri foarte mari, deoarece e destul de înfricoșător să știi că cineva o să-ți umble pe creier sau pe măduva spinării. Aici e nevoie de blândețe, de condescendență, înțelegere, empatie cu bolnavul ‒ or, astea țin de firea omului, umanitatea nu se învață la școală”, explică specialistul.

O luptătoare exemplară

Filmulețele pe care Anda le postează pe rețelele de socializare, în care se vede determinarea sa de a reveni la o viață normală, l-au impresionat pe doctorul Maior.

„Eforturile pe care le face și dârzenia cu care se luptă pentru a-și reveni sunt admirabile. Sincer, mă bucur că i-am fost medic curant și că am avut ocazia să o cunosc, deoarece relațiile cu oameni deosebiți nu pot decât să-ți aducă bucurie, iar noi, ca medici, ne hrănim din empatia pe care o avem față de pacienți. Intervenția noastră chirurgicală ar fi fost un zero absolut dacă ea nu ar fi fost o luptătoare. 10% a fost actul chirurgical, iar 90% este meritul ei”, afirmă cu convingere medicul Tiberiu Maior.

Experiență și pricepere medicală, dublate de încredere și suport emoțional

Medicul consideră că nu există tipare prestabilite în medicină, ci fiecare pacient reprezintă o poveste aparte. Cu o filosofie centrată pe pacient, dr. Maior subliniază importanța adaptării la nevoile și temerile individuale, contribuind la crearea unui mediu de încredere și empatie în cadrul intervențiilor chirurgicale delicate.

„Fiecare pacient se înscrie undeva între niște extreme. Sunt cei cu care poți să discuți despre speranța de viață scurtă, complicații majore și riscul de deces, dar sunt și pacienți cărora nici măcar nu îndrăznești să le spui că va trebui să facem o mică incizie de 1-2 cm. Trebuie să te adaptezi pacientului, pentru că el este în centrul atenției, și nu tu, ca medic. Tu trebuie să te învârți în jurul pacientului, nu el să orbiteze în jurul tău” ‒ reamintește medicul, subliniind importanța individualizării abordării medicale în funcție de particularitățile fiecărui pacient, exact cum a fost și cazul Andei.

Curajul de luptătoare al Andei Arghir și determinarea ei exemplară în procesul de recuperare demonstrează importanța relației medic-pacient și cât de esențiale sunt atitudinea pozitivă și voința în procesul de vindecare.

„Eforturile pe care le face Anda și dârzenia cu care se luptă pentru a-și reveni sunt admirabile. Relațiile cu oameni deosebiți nu pot decât să-ți aducă bucurie, iar noi, ca medici, ne hrănim din empatia pe care o avem față de pacienți. Intervenția noastră chirurgicală ar fi fost un zero absolut dacă ea nu ar fi fost o luptătoare. 10% a fost actul chirurgical, iar 90% este meritul ei.”

Articol publicat în revista InfoLife nr. 107, ediția de vară 2023.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării