Publicat la: 
18/06/2019

Anticorpii care apar in articulati inainte de declansarea artritei reumatoide pot provoca dureri chiar si in lipsa artritei, spun cercetatorii de la Institutul Karolinska, din Suedia. Constatarile pot indica un mecanism general in autoimunitate si pot facilita dezvoltarea unor modalitati de reducere a durerii non-inflamatorii cauzate de artrita reumatoida, dar si de alte boli autoimune.

”Inflamatia inseamna durere. Totusi, durerea poate sa apara inaintea oricarui semn al inflamatiei in articulatii si poate ramane o problema si dupa ce s-a vindecat. Scopul nostru este sa gasim mecanismele raspunzatoare”, spune Camilla Svensson, cercetator.

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna care apare atunci cand celulele imune ataca cartilajul si osul articulatiilor. Boala afecteaza aproximativ un procent din populatia suedeza.

Un simptom timpuriu comun este durerea articulara. Chiar inainte sa apara, organismul incep sa produca anticorpi impotriva proteinelor din articulatie. Cercetatorii au studiat modul in care acesti anticorpi pot genera dureri.

In cadrul cercetarii, soarecii au servit drept model pentru poliartrita reumatoida umana. Acestora li s-au injectat anticorpi care leaga cartilajul, iar astfel au devenit mai sensibili la durere chiar inainte de primele semne ale inflamatiilor la nivelul articulatiilor. Anticorpii care au fost proiectati sa nu activeze celulele imune au dus la un comportament asemanator, generand durere, fapt ce sugereaza ca a existat o sensibilitate crescuta a durerii la nivelul articulatiilor.

Cercetatorii au descoperit ca anticorpii care au cauzat schimbarea comportamentala formeaza complexe imune, care cuprind grupuri de anticorpi si proteine cartilaginoase in articulatii. Aceste complexe activeaza celulele dureroase prin niste receptori numiti ”fc-gamma”, care sunt prezenti si in neuronii de durere din tesuturi.

Cand specialistii au cultivat neuronii de durere preluati de la soareci, au descoperit ca celulele au fost activate cand au intrat in contact cu complexele imune. Procesul a fost dependent de receptorii fc-gamma de pe neuroni, dar nu si de prezenta celulelor imune. Anticorpii din complexul imun pot actiona drept molecule generatoare de durere independent de activitatea celulelor imune.

”Anticorpii din aceste complexe imune pot activa neuronii durerii direct si nu ca urmare a inflamatiei distructive a articulatiilor, cum se credea inainte. Anticorpii pot afecta neuronii de durere chiar si cand nu exista o distrugere a tesuturilor sau o inflamatie”, explica Camilla Svensson, autorul studiului.

Cu toate ca studiul a fost facut pe soareci, si neuronii oamenilor raspunzatori de durere au receptori de anticorpi care functioneaza intr-un mod similar. Rezultatele pot explica simptomele precoce ale durerii in cazul pacientilor cu artrita reumatoida. Cu toate acestea, durerile articulare si musculare sunt simptome comune si ale altor boli autoimune.

”Credem ca acesta poate fi un mecanism general de durere pentru toate bolile autoimune in care complexele imunitare se formeaza la nivelul tesuturilor. Scopul nostru este sa reducem durerea cauzata de artrita reumatoida si de alte boli autoimune”, concluzioneaza Rikard Holmdahl, cercetator.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Reumatologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Costin Arbore Larise,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Artrita reumatoida este o afectiune cronica inflamatorie autoimuna care provoaca probleme semnificative de sanatate. Oamenii de stiinta revizuiesc multiple aspecte ale detectarii si interventiei pentru a elabora masuri preventive eficiente. Identificarea oamenilor predispusi inainte de a dezvolta tulburarea ar putea schimba semnificativ cursul...
Anticorpii care apar in articulati inainte de declansarea artritei reumatoide pot provoca dureri chiar si in lipsa artritei, spun cercetatorii de la Institutul Karolinska, din Suedia. Constatarile pot indica un mecanism general in autoimunitate si pot facilita dezvoltarea unor modalitati de reducere a durerii non-inflamatorii cauzate de artrita...
Te simti obosit? / Foto: BigStockPhoto.com Te simti in permanenta epuizat? Vrei sa urmaresti un film si adormi de la primele scene. Toti stim cum e sa fii obosit, mai ales daca avem o raceala sau o infectie virala. Dar atunci cand lipsa de energie este constanta si oboseala devine permanenta este deja cazul sa consulti un medic. Extenuarea este...
Locul de munca poate fi atat cauza cat si tratament / Foto: Photoxpress.com Afectiunile musculo-scheletice sunt unele dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de munca in Romania. Aproximativ opt ani din viata romanilor sunt afectati de boala si dizabilitate (OMS,2005), iar in viitor este probabil ca incidenta si...
Anticorpii care apar in articulati inainte de declansarea artritei reumatoide pot provoca dureri chiar si in lipsa artritei, spun cercetatorii de la Institutul Karolinska, din Suedia. Constatarile pot indica un mecanism general in autoimunitate si pot facilita dezvoltarea unor modalitati de reducere a durerii non-inflamatorii cauzate de artrita...