Sarcină

25 Iulie 2018

E sanatos sa mananci ''cat pentru doi'' in timpul sarcinii?

sarcina

In timpul sarcinii multe femei tind sa manance cat pentru doi, incercand sa dea vina pe pofte, dar cercetatorii sustin ca nu este un obicei sanatos. Una din trei femei recunoaste ca isi urmeaza impulsul de a manca excesiv, dar nu stiu ca este un risc major pentru sanatatea lor si a copiilor.

Informatiile se bazeaza pe un studiu la care au participat 11,132 de femei din Anglia, care au fost insarcinate la inceputul anilor 1990. Acesta a avut ca scop sa vada cate femei s-au lasat purtate de val in privinta cantitatii de mancare si ce urmari a avut acest lucru asupra greutatii mamelor si a copiilor, conform nhs.uk. (https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/overeating-during-pregnancy-linked-maternal-weight-gain-and-child-obesity/)

Care sunt riscurile?

O dieta dezordonata, kilogramele in plus atat inainte, cat si in timpul sarcinii, pot duce la declansarea diabetului si a unor afectiuni ale inimii la mama, iar pe copil il predispun la obezitate pe parcursul vietii.

Studiul a demonstrat ca femeile care au pierdut controlul alimentatiei pe parcursul sarcinii au castigat mai mult in greutate decat cele care au avut o alimentatie normala si echilibrata. in plus, copiii nascuti de femeile din prima categorie au prezentat un risc mai mare de a deveni obezi pana la varsta de 15 ani.

Desigur, este posibil sa existe si alti factori care pot determina cresterea in greutate. in plus, din 1990 nivelul de constientizare din domeniul sanatatii a crescut considerabil. Desi a trecut atata timp, medicii inca le indeamna in prezent pe femeile insarcinate sa aiba o alimentatie sanatoasa si variata, dar sa nu manance ”cat pentru doi”.

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori din mai multe institutii din Marea Britanie, SUA, Arabia Saudita si Elvetia. Unul dintre autori a reusit chiar sa obtina premiul de la Institutul National de Cercetare pentru Sanatate.

Studiul a investigat impactul cantitatii de mancare din timpul sarcinii asupra femeilor si copiilor. Aceasta problema a fost descrisa ca fiind o tendinta a viitoarelor mame de a scapa de sub control in timp ce mananca, indiferent de cantitatea consumata deja. Desi poate parea ceva obisnuit, urmarile nu se pot observa prea usor, multe femei dau vina pe sarcina pentru kilogramele acumulate.

Studiul a analizat datele a 11,541 de femei din Anglia, care au prezentat interes fata de aceasta problema si care urmau sa nasca intre 1 aprilie 1991 si 31 decembrie 1992.

La 32 de saptamani de sarcina li s-a cerut sa completeze un chestionar. Au fost intrebate daca au simtit nevoia de a manca necontrolat. Variantele de raspuns au fost: deloc, ocazional, de fiecare data

Prin intermediul acestor chestionare s-a stabilit si frecventa alimentelor. Astfel, s-au format mai multe stiluri de dieta:

  • Preocupat de sanatate,
  • Traditional,
  • Hrana procesata,
  • Gustari,
  • Vegetarian.

Greutatea mamelor a fost monitorizata in timpul sarcinii, dar si dupa, iar la 8 saptamani dupa nastere au completat un alt chestionar. Copiii au fost cantariti la nastere si la 15 ani. Cercetatorii au tinut cont si de factori sociodemografici, precum educatia sau varsta.

Rezultatele studiului:

  • 36,3% dintre femei au avut o alimentatie obisnuita,
  • 31,1% au pierdut controlul asupra alimentatiei doar in anumite momente,
  • 5,2% nu s-au putut controla.

In cazul femeilor din ultima categorie s-a observat un nivel scazut al vitaminelor B si C. Tot acestea au avut un risc de 3 ori mai mare de a depasi greutatea recomandata si au luat, in medie, cu 3,74 kg mai mult decat prima categorie. Si greutatea copiilor a fost mai mare cu 0,4-0,7kg.

Cu toate ca rezultatele studiului par relevante, au existat si cateva limitari. Desi au participat peste 11,000 de femei, doar un grup mic a raportat pierderea controlului in timpul sarcinii, iar analizele ce implica esantioane mici pot induce in eroare. Mai mult, fiecare femeie a interpretat in felul ei in ce consta aceasta problema si ce inseamna cu adevarat mancatul excesiv, drept urmare este posibil sa nu fi raspuns corect. Specialistii spun ca exista si alti factori care trebuie sa fie luati in considerare, cum ar fi mediul de acasa, stilul de viata, sau modul in care familia ne influenteaza dieta inca din copilarie. Toate aceste lucruri au suferit schimbari in decursul a 30 de ani.Echipa MedLife de Obstetrica Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.