Ecografia Doppler arterială

Ecografia (ultrasonografia) este o metoda imagistica foarte raspandita, prin care se obtin informatii despre ceea ce se afla in interiorul corpului uman, cu ajutorul ultrasunetelor emise de un dispozitiv numit transductor (sonda) si reflectate de structurile corpului. Ecografia Doppler reprezinta o tehnica speciala, cu ajutorul careia pot fi examinate structuri in miscare; ea se bazeaza pe efectul descris de fizicianul austriac Christian Doppler si consta in masurarea modificarilor de frecventa ale undelor reflectate (ecourilor) de corpurile aflate in miscare. Cea mai larga aplicatie a metodei este evaluarea fluxului din vasele de sange (directia, viteza, caracteristicile fluxului), structurile in miscare in acest caz fiind reprezentate de celulele sanghine.
Este foarte important ca pacientul, atunci cand se prezinta pentru ecografia Doppler, sa aiba o recomandare clara a investigatiei pe care trebuie sa o efectueza (artere sau vene).
Explorarea ecografica Doppler arteriala se adreseaza in special arterelor carotide si vertebrale in regiunea cervicala (a gatului) sau intracranian, arterelor periferice (ale membrelor inferioare si superioare), vaselor mari din abdomen si pelvis sau vascularizatiei diferitelor organe. Metoda are aplicatii si in obstetrica, permitand caracterizarea circulatiei placentare si a vaselor sanghine ale fatului.
Ecografia Doopler arteriala ecte indicata in special persoanelor care acuza dureri, crampe musculare sau amorteli ale membrelor inferioare in timpul mersului (claudicatia intermitenta) si celor cu factori de risc pentru boli arteriale – diabet zaharat, fumat, obezitate, hipertensiune arteriala, nivel crescut al colesterolului in sange. De asemenea, se pot evalua shunturile (comunicarile) arterio-venoase, in special in cazul pacientilor tratati prin hemodializa.
Examinarea arterelor permite caracterizarea peretilor arteriali (ingrosari prin depunerea placilor de aterom), diagnosticarea stenozelor (ingustarilor) sau ocluziilor arteriale, a dilatatiilor patologice (anevrisme) si urmarirea evolutiei vaselor in urma unor interventii chirurgicale (de exemplu evaluarea permeabilitatii unui by-pass).
Aceasta metoda de explorare vasculara este neinvaziva, nu prezinta riscuri pentru pacient, nu este iradianta si nu necesita pregatire speciala. Durata examinarii variaza intre 20-60 minute, in functie de pacient si de complexitatea patologiei.
Ecografia Doppler nu poate diagnostica cu exactitate orice afectiune vasculara si nu are acces la toate vasele corpului omenesc, dar aportul metodei in diagnosticul bolilor vaselor de sange este foarte mare, este mult mai accesibila si rapida fata de alte metode mai complexe si reprezinta prima metoda de investigare a acestor boli.
Articole similare
-
Automedicatia, intre beneficii si riscuri
-
Sistemul imunitar
-
Virozele respiratorii
-
Importanța diagnosticarii precoce a bolii cronice de rinichi
-
Cancerul vezical (de vezica urinara)
-
Ce analize trebuie sa facem pentru a descoperi o afecțiune a rinichilor ș...
-
Cancerul renal- ucigașul ascuns descoperit ȋntamplǎtor la o examinare ec...
-
Importanta diagnosticarii precoce si corecte a accidentului ischemic tranzi...
-
Vitamina C si Carenta de vitamina C
-
Afla tot ce trebuie sa stii despre testul Real Time PCR
Echipa MedLife de Radiologie Si Imagistica Medicala

Gontariu Alina Georgeta

Gontariu Alina Georgeta
Ecografie 2d și Ginecologie
Petrutescu Brandusa

Furtuna Catalin


Ciule Dorina Larisa
