MEDICINA GENERALA

22 Martie 2021

Ecografia Doppler arterială

scris de

Adriana Iordan, medic primar Radiologie Imagistică Medicală

Ecografie

Ecografia (ultrasonografia) este o metoda imagistica foarte raspandita, prin care se obtin informatii despre ceea ce se afla in interiorul corpului uman, cu ajutorul ultrasunetelor emise de un dispozitiv numit transductor (sonda) si reflectate de structurile corpului. Ecografia Doppler reprezinta o tehnica speciala, cu ajutorul careia pot fi examinate structuri in miscare; ea se bazeaza pe efectul descris de fizicianul austriac Christian Doppler si consta in masurarea modificarilor de frecventa ale undelor reflectate (ecourilor) de corpurile aflate in miscare. Cea mai larga aplicatie a metodei este evaluarea fluxului din vasele de sange (directia, viteza, caracteristicile fluxului), structurile in miscare in acest caz fiind reprezentate de celulele sanghine.

Este foarte important ca pacientul, atunci cand  se prezinta pentru ecografia Doppler, sa aiba o recomandare clara a investigatiei pe care trebuie sa o efectueza (artere sau vene).

Explorarea ecografica Doppler arteriala se adreseaza in special arterelor carotide si vertebrale in regiunea cervicala (a gatului) sau intracranian, arterelor periferice (ale membrelor inferioare si superioare), vaselor mari din abdomen si pelvis sau vascularizatiei diferitelor organe. Metoda are aplicatii si in obstetrica, permitand caracterizarea circulatiei placentare si a vaselor sanghine ale fatului.

Ecografia Doopler arteriala ecte indicata in special persoanelor care acuza dureri, crampe musculare sau amorteli ale membrelor inferioare in timpul mersului (claudicatia intermitenta) si celor cu factori de risc pentru boli arteriale – diabet zaharat, fumat, obezitate, hipertensiune arteriala, nivel crescut al colesterolului in sange. De asemenea, se pot evalua shunturile (comunicarile) arterio-venoase, in special in cazul pacientilor tratati prin hemodializa.

Examinarea arterelor permite caracterizarea peretilor arteriali (ingrosari prin depunerea placilor de aterom), diagnosticarea stenozelor (ingustarilor) sau ocluziilor arteriale, a dilatatiilor patologice (anevrisme) si urmarirea evolutiei vaselor in urma unor interventii chirurgicale (de exemplu evaluarea permeabilitatii unui by-pass).

Aceasta metoda de explorare vasculara este neinvaziva, nu prezinta riscuri pentru pacient, nu este iradianta si nu necesita pregatire speciala. Durata examinarii variaza intre 20-60 minute, in functie de pacient si de complexitatea patologiei.

Ecografia Doppler nu poate diagnostica cu exactitate orice afectiune vasculara si nu are acces la toate vasele corpului omenesc, dar aportul metodei in diagnosticul bolilor vaselor de sange este foarte mare, este mult mai accesibila si rapida fata de alte metode mai complexe si reprezinta prima metoda de investigare a acestor boli.Echipa MedLife de Radiologie Si Imagistica Medicala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.