Publicat la: 
21/10/2012

Embriologul britanic Terry Leonard a discutat online despre rolul embriologiei in reproducerea umana asistata

Terry Leonard/ Foto: Medlife.ro

Terry Leonard, unul dintre cei mai experimentati embriologi din Marea Britanie, directoul laboratului de embriologie din cadrul Centrului de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Umana Asistata MedLife, a discutat online cu cititorii MedLive.ro, pe tema importantei embriologiei in tehnicile de reproducere asistata. Terry Leonard a efectuat personal peste 2000 de proceduri de fertilizare in vitro prin metoda ICSI (injectarea citoplasmatica a ovulelor cu spermatozoizi).

Centrul MedLife unde ofera consultanta este primul serviciu integrat de Medicina Reproductiva din Romania, ce cuprinde o echipa formata din specialisti in reproducerea umana asistata, chirurgie reproductiva, endocrinologie reproductiva, embriologie, andrologie, genetica, psihologie si urologie, care au diagnosticat si tratat deja peste 1500 de cupluri infertile, cu o rata de succes de 35% in cazul fertilizarii in vitro, in care, ca linii de dezvoltare, se remarca: crearea primului serviciu de andrologie, posibilitatea efectuarii de fertilizare in vitro cu ICSI la pacientii cu azoospermie obstructiva prin punctie testiculara, diagnosticul genetic preimplantational, abordarea pacientelor cu avorturi recurente.

Terry Leonard este de formatie biolog si are o experienta de peste 30 de ani in reproducere umana asistata. A lucrat in laboratoare renumite in Europa, are diploma in imunologie, certificare in biologie si diploma din partea Royal College of Patholgy in Clinical Embryology. De asemenea, este membru fondator al ACE (Asociatia Embriologilor Clinici). Timp de 10 ani a fost inspector stiintific pentru Autoritatea de Fertilizare Umana si Embriologie si a fost director la Isis Fertility Center, care acum a devenit Bourn Hall Clinic Colchester. Are o experienta bogata in tehnici de conceptie asistata, fiind interesat in mod special de studiul si tratamentul infertilitatii masculine.

Terry Leonard este foarte solicitat sa isi aduca contributia la dezvoltarea laboratoarelor de embriologie si reproducere umana asistata de pe tot globul, iar expertiza sa este ceruta in foarte multe zone ale lumii inclusiv in Cipru, Iordan, Egipt, Arabia Saudita, Turcia, Italia, Nigeria, Kuweit, Bahrain, Barbados, Uganda si Pakistan.

Nota redactiei:

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului; discutia va fi in limba engleza, puteti adresa intrebari si in limba romana, pe care vom incerca sa le traducem
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Comentarii

Stimate Andrei Cosmovici,pentru dvs este DOAR un dialog,''nepatimas si rational'',dupa cum v-ati exprimat. In esenta,nu ma jignit pe mine personal,ci pe TOATE cuplurile care au astfel de probleme.Cred ca puteti gasi alte subiecte (politic,social,etc) despre care va puteti da cu parerea,in sens etic.Chiar credeti ca 10 luni in asteptarea unui copil sunt infernale? Faptul ca n-ati ajuns la FIV nu va dreptul sa-i judecati pe ceilalti,ci va obliga la sustinere lor morala. Sub frazele frumos alcatuite,vi se ascunde o uriasa ipocrizie...

Cred ca ar trebui sa va mai documentati cu privire la FIV, pentru ca ati spus asa:
"Se ştie că tehnica FIV presupune o selecţie a acestora, până la urmă. Adică se implantează în uter câţiva, şi doar unul prinde. Problema este că pe ceilalţi embrioni care vor muri, nimeni nu-i întreabă dacă ei doresc să ia parte la un experiment prin care vor fi distruşi, în favoarea unuia care va avea şansa să devină bebeluş, până la urmă. "
In momentul in care se implanteaza trei embrioni (pentru ca din cate stiu in Rose implanteaza maxim trei), nimeni nu iti garanteaza ca macar unul va supravietui. Asta nu inseamna ca alegi unul care sa traiasca si restul care sa moara. Exista o multime de femei care raman insarcinate si pierd sarcina, mai devreme sau mai tarziu, din motive ce nu tin de ele. Oare si ele ar trebui acuzate ca isi omoara embrionii si nu le dau dreptul sa aleaga? La fel si in FIV, se poate sa traiasca toti trei, 2, unul sau nici unul, in functie de organismul mamei.
La fel, prin stimulare ovariana se creste numarul de ovocite si creste sansa unei sarcini multiple. Asa cum se poate intampla ca o femeie sa ramana insarcinata prin stimulare ovariana si apoi embrionul acela sa se opreasca din evolutie. Inseamna asta ca ea si-a omorat embrionul? Nu. sunt probleme medicale foarte grave (da, grave) pe care tehnicile de reproducere asistata reusesc sa le rezolve intr-un procent mai mare sau mai mic.
Embriologii nu aleg 2-3 embrioni si ii distrug pe ceilalti. De exemplu, din 13 ovocite recoltate, se pot fertiliza chiar si numai 2. asta nu inseamna ca celelalte 11 au fost "omorate" cu buna stiinta. Inseamna de fapt ca nu au fost viabili (probleme genetice etc.) si inseamna ca doi embrioni au reusit sa fie creati in laborator si sa faca niste parinti fericiti, care pe cale naturala nu ar fi reusit asta. Adica ovocitele acelea si spermatozoizii erau eliberati degeaba ca nu reuseau sa se intalneasca si sa creeze un embrion sanatos.
Eu am facut FIV si am ramas insarcinata cu tripleti (mi-au fost implantati 3 embrioni). Din pacate, unul dintre ei s-a oprit din evolutie, asa ca voi avea gemeni. S-a oprit din evolutie nu din cauza ca i-am fi facut noi ceva, ci pentru ca probabil, structura genetica nu a fost buna, iar organismul uman e programat sa depisteze anomaliile genetice si sa le elimine. Deci daca e cineva vinovat, e organismul meu.

Suferinţă există peste tot, şi este greu să fie cuantificată. Oricum, eu nu despre asta am vorbi, deşi subiectul FIV conţine şi tema suferinţei.

Cu alte cuvinte, eu întreb dacă este corect să ne interpunem dreptului de alegere al embrionilor. Se ştie că tehnica FIV presupune o selecţie a acestora, până la urmă. Adică se implantează în uter câţiva, şi doar unul prinde. Problema este că pe ceilalţi embrioni care vor muri, nimeni nu-i întreabă dacă ei doresc să ia parte la un experiment prin care vor fi distruşi, în favoarea unuia care va avea şansa să devină bebeluş, până la urmă. Dacă staţi să vă gândiţi puţin, este o chestiune pur laică, omenească, logică şi de drept comun, aş putea spune. Nici nu trebuie să aducem în discuţie perspectiva religioasă, ca să ne dăm seama că fiecare dintre noi avem nişte drepturi, pe care le dorim respectate. Unul din drepturi este de a alege să-ţi trăieşti viaţa sau nu. Dar asta tu trebuie să o faci, nu altcineva în locul tău.

Ori eu am sesizat tocmai acest lucru: oare tehnica FIV nu alege în locul embrionilor? Atât am spus. Dacă-mi este permis să mai adaug ceva, aş spune că o suferinţă personală, oricât de mare, nu trebuie să justifice orice acţiune. În cazul FIV, un cuplu se foloseşte de nişte embrioni ca să-şi îndeplinească o dorinţă legitimă, aceea de a avea copii. Pentru a ajunge însă la acest scop, trebuie să uzăm de libertatea embrionilor care vor fi distruşi. Adică, mai direct spus, ştim că vor fi distruşi, dar considerăm prioritară suferinţa noastră, în raport cu dreptul embrionilor de a alege, atunci când vor ajunge la vârsta maturităţii, să trăiască sau nu. Aici este marea problemă, în sensul în care se invocă incapacitatea unui embrion de a decide pentru el însuşi. Dar, acelaşi lucru se întâmplă şi cu un bebeluş de 3 luni, sau chiar de 1 an. Totuşi, nimeni nu va considera necesar să-l înlăture pe acel bebeluş de pe scena vieţii. Aparenţele etapelor primare de dezvoltare a omului nu trebuie să ne facă să uităm acest lucru.

PS Nu ştiu de ce nu este posibil să existe un dialog raţional şi nepătimaş pe subiecte de genul acesta. V-am jignit cu ceva prin formulare? Atunci? (dacă consideră necesar, redacţia poate să şteargă acest PS, sau paranteza aceasta. Mulţumesc).

Stimate Andrei Cosmovici,iti doresc sa te afli in situatia de a-ti consuma sentimente,lacrimi,sufletul si nu in ultimul rand,banii; anii sa treaca si sa nu aveti nici un rezultat pozitiv; si in momentele in care nu mai ai nici o speranta,sa-ti vina in minte etica pe care o clamezi mai sus! Desi pare scris de o femeie frustrata si needucata,acest comentariu exprima toate trairile pe care avut in ultimii 8 ani,in care am intalnit zeci de ''destepti'' care ne-au dat lectii de facut copii!!

Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim.

Redactia MedLive.ro

If any sample containing sperm is frozen, some would die. If a sample is refrozen, then more sperm would not be viable. Therefore it is not ideal to refreeze samples.

ICSI can be performed using non moving sperm. If we inject a moving sperm, we know the sperm that we used is viable. In the case of an unmoving sperm, it is not certain whether it is viable or not, therefore selecting the most appropriate sperm is difficult. I would expect a lower fertilization rate when injecting non-motile sperm compared to motile ones and therefore, perhaps a lower pregnancy rate.

There is no significant difference in the chances of achieving a pregnancy with IVF for the first three tries. When the human fertilization and embryology authority looked at pregnancy rates compared to number of attempts, the pregnancy rates did not change greatly up until around the fifth attempt. The change was then gradual and not sudden.

1. It may help in cases of previous low fertilization with ICSI. Not everyone in the field is convinced that it is better than conventional ICSI.
2. Day 5 embryo transfer has an advantage in that the process of selecting the most likely embryo to achieve a pregnancy is better. However, it does not have an advantage if the couple have a low number of embryos.
3. I have not seen any evidence that fragmentation is connected with aneuploidy.

1. Making sure appropriate equipment is used, staff are properly trained, that there is nothing used within the laboratory that is toxic to embryos.
2. I personally feel satisfaction in dealing with patients who are having their sperm,eggs or embryos frozen due to cancer. Some cancer therapies may stop the sperm production in men or egg developing in women. This can be permanent.

Hello.
I have 43 years old. We had 3 IVF ICSI cicles in 2012(February, June and September).
My husband has cryptozoospermia. Each time the IVF laboratory obtained 4 embryos(good quality, 4-5 cells). The doctor perform 2 day ET. The results: no pregnancy.
Do you think that the embryos quality is the reason for these failures ?

In an embryology laboratory IVF is performed, this involves the culturing of sperm, eggs, and embryos. Sperm and eggs are either mixed together, in order to achieve fertilization, or a sperm is injected directly into an egg. The main equipment are incubators, microscopes, and clean air cabinets. The laboratory itself is different in that it is created in a clean area similar to an operating theatre.
I have only seen one laboratory in Romania therefore I cannot comment on this.

Good afternoon,
I'm 36 years old, I have fallopian tube problemes and I would like to make a IFV next year.
My question is: are there any relationship between the first time a woman tries IFV and the next ones?! I mean, do I have more chances at the second or at the third time I'm tryng compared with the first one?!
Thank you.

Not all embryos are expected to survive the freezing/thawing process, therefore you may have to consider thawing more than you want to transfer back into the womb. The thawing process is a quick procedure, therefore one group of your embryos can be thaw and if they all survive they can be transferred, if only one or two survive then more can be thawed on the same day.
The chances of achieving a pregnancy is less than fresh embryos.
I cannot tell you how many embryos you need because i don't know how many will survive and even if they all do i cannot tell if you'll get pregnant or not.

As concerns the testicular samples, 2 were searched on the spot and nothing was found and the rest of the samples (namely 8) have been first frozen and then some have been defrozen to search one more time for the sperms before ICSI (so that the stimulation is not done in vain) and when someting was found, they were refrozen and marked (with indication that such samples present mature sperms)

I was wondering about the deterioration of the material in such a case and what would the consequences be.

The first IVF procedure did not take place in Bourn hall, however Bourn Hall was founded by the pioneers of IVF who achieved the first delivery after 1978. This clinic is near Cambridge. I personally have not worked in this clinic, but in another clinic which Bourn Hall purchased and is called Bourn hall Colchester. I have personally worked in fertility laboratories since 1978 and feel privileged that i have helped people achieve their dreams and, however, there are still many people that have not achieved pregnancies which is the sad part of my job.

These questions need to be addressed to a medical doctor, rather than a biologist.

With regard to testicular samples, they would not routinely be frozen as one sample, but split into several samples and use when required. It is more likely that this has happened rather than them being refrozen. Are you sure that they are being refrozen?
With regard to frozen embryos - these would also be frozen in small numbers so that the required number can be thawed out and the rest remaining frozen for future years. Are you sure that the embryos are being refrozen?

Hi

I have 3 questions for you, I would be most grateful if you could please send a reply:

1- does the high magnification technique make a big difference in terms of fertilisation and implantation rates when used with ICSI?

2- day 3 or day 5 transfer? In your experience, which one has proved more successful?

3- any new developments in terms of markers for embryo selection ? Is there any clear correlation between embryo fragmentation and aneuploidy?

Thank you so much for your time.

Classically, the term embryology is used for somebody who studies or teaches the structure of the unborn. A clinical embryologist is a biologist who works in an assisted conception unit, whose main function is to perform IVF. The embryos that a clinical embryologist works with are at very early stages (pre-implantation). A reproductive biologist is a better description. However, the term is what most people use and it will remain.

Cu ce se ocupa un laborator de embriologie si prin ce se diferentiaza Romania de alte tari la acest capitol?

IVF was pioneered to treat patients with blocked fallopian tubes. If your tubes are tied, the sperm and the egg cannot meet, therefore IVF is one solution to this problem.

These questions need to be addressed to a medical doctor rather than a biologist.

The success rate of transferring frozen/thawed embryos would normally be around half of the fresh success rate. However, in treatment with frozen embryos there is less medical intervention.

Hello Doctor !

We (me and my wife) have frozzen 7 embrions in order to transfer them in the near future. These embrions are gruped in 3 pairs: 3-2-2.
Now we are preparing to have the first transfer and we want to know if all embrions have the chance to survive after defrostng. It is true that a fresh embrion is more healthy than a de-frozzen one ?
The question that we have in mind is how many embrions have to defrost to achieve our goal - to get pregnancy ?!?

Thank you,

Stefan

I forgot to add our age. I am 35 and my partner is 40. Thank you!

aceasta problema etica este ridicata si ras-ridicata de persoane dupa parerea mea complet neavizate in sensul ca nu au experimentat pe propria piele efectele infertilitatii si deznadejdea sufleteasca asa incat au timp si dispozitie sa discute inutile probleme etice. pe site-ul infertilitatea.ro d-nele au raspuns de nenumarate ori ca nu exista o problema etica intrucat fiecare ovul nefecundat ar inseamna o problema daca am privi din acest unghi. va rog in numele atator femei cu probleme abtineti-va de la astfel de probleme etice de care evident aveti timp si disponibilitate sufleteasca. canalizati-va intrebarile pe obiective mai productive

You have worked at Bourn Hall Clinic, the place where the first IVF procedure in the world took place in 1978. What were your feelings about this, then?

Hello! I am 29 years old and I suffer of endometriosis degree IV. I had 2 surgeries so far and I recently completed Diphereline treatment (6 months). AMH result is 0.37 and the tubes are both permeable. I have my period at 22 days. I never had pregnancies and I never used protection.
1. I would like to have a baby conceived naturally, please tell me what are the chances?
2. The doctor also told me to think about IVF. What are the costs of such a procedure and do you recommend it considering the already low number of remaining ovarian follicles?
3. Can aggravate IVF procedure my endometriosis? Does it worth to risk my health for such a procedure?
4. After how many IVF do you consider that there is no chance of pregnancy in my case? How many FIV can one make in 1 year?
Thank you and best regards.

Hello and thank you for answering our questions.
First ICSI will happen next month. The problem lies with my partner - Azoospermia & TIN cells that should be subjected to radiotherapy as soon as possible.
Further to biopsy, mature sperms were found only after a second search in the frozen material and they were refrozen. My question is: what are the chances (in percentages maybe..) of successful pregnancy in this case? I am 31 years old (partner is 38) and except for a slight PCO (polycystic ovaries) syndrome, I am healthy.

Same question for the case of frozen embrios (in the case of over-stimulation it is possible that potential embrios are frozen and implanted later on). From your experience, is there any indication that the future development of the child could be affected by such freeze-defreeze-refreeze-defreeze of the material?

Thank you very much for your answers and wish you all the best.

Dle Doctor,

Deși sunt impresionat de realizarea medicală pe care o reprezintă fertilizarea in vitro (FIV), și intuiesc suferința provocată de infertilitate, consider că această tehnică ridică probleme etice. În măsura în care întrebarea mea va fi acceptată de moderatori, iar Dvs. veți accepta să răspundeți, v-aș ruga să-mi spuneți: nu credeți că fertilizarea in vitro presupune să alegem, în locul embrionilor, care dintre aceștia va trăi sau nu? Fiindcă, dacă ne gândim că embrionul va ajunge copil și adult (indiferent de procentul de reușită al tehnicii FIV), asta nu înseamnă că interferăm cu dreptul de alegere al fiecăruia? Inclusiv cu dreptul de a trăi, pe care evident că un embrion nu-l poate clama la etapa de embrion, dar odată devenit adult, poate să facă acest lucru.

Așadar, privită din perspectiva devenirii (dezvoltării) embrionului, tehnica FIV nu reprezintă o interferență cu dreptul acestora de a decide, odată deveniți adulți? Este evident că dacă întrerupem procesul de dezvoltare, acel embrion nu va deveni niciodată adult. Dar nu acesta este motivul pentru care să fim tentați să spunem, eventual, că embrionul, la stadiul de embrion, nu poate să aleagă.

Vă mulțumesc,
Andrei Cosmovici

For many people, embryology is a term that they can’t define very well, can you tell us a few words about your work as a clinical embryologist?

My tubes tied 6 years ago at the birth of the second child by Caesarean section. My question is whether in vitro fertilization can get pregnant? Thank you.

Hello! I am 35 (my period started at 13 years) and was diagnose with a possible pre-menoupause, due to the very low score for AMH test 0,1 and because my period became since last year very irregular (2-3 months). I never had pregnacies but I always used protection (pills for a long period and also condoms).
1. I would like to have a baby, please tell me what are the chances?
2. Also, please tell me what would you investigate more ? (I made the general tests lately - the ones you do every year- and they came out fine)
3. The doctor recommended laparoscopy in order to see my ovaries or HSG. What should I do?
4. The doctor also told me to think about FIV. What are the costs of such a procedure at the clinic you work and do you recommend it considering the already low number of remaining ovarian follicles? The spermogramme is ok.
5. I heard about the AVIVA gymnastics. Do you think it would help? Did you have pacients who failed FIV and later had babies due to Aviva?
6. After how many FIV do you consider that there is no chance of pregnancy in my case? How many FIV can one make in 1 year? Are they safe? Can one die of it?
7. In my case, would you go for FIV for me or would you suggest finding a surrogate mother?
Thank you for your time and best wishes!

Buna ziua,

Ma numesc Gabriela, am 38 ani si va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la aceste intrebari:

Se poate face fertilizare prin ICSI cu spermatozoizi imotili?

Care sunt sansele, ca in eventualitatea obtinerii unor embrioni din spermatozoizi imotili, acestia sa duca la o sarcina din care sa rezulte un copil sanatos?

Congratulations to you personally and generally to the whole team from Medlife. You are doing a good job there and after the procedure scheduled for Wednesday we hope that we'll fall in those happy 35%...

My question would be related to deep-freezing embryos. Do you have some figures related to the success rate exclusively with these cases?

Thank you in advance.

Buna ziua,
ce sanse sunt la 40 ani si cu urmatoarele analize:
z3: FSH5.5, amh 6.3, trompa stanga filiforma permeabila, trompa dreapta nu este permeabila, uter opacifiat, difuz neomogen, z21 progesteron23.
sa obtin o sarcina naturala, in conditiile in care incerc de 8 ani fara succes.
exista ovulatie, ciclu menstrual 28 zile, reglat.
spermograma cu probleme mari, dar cu aceeasi spermograma alte sarcini.

Buna ma numesc Mihaela am 30 de ani , as vrea sa stiu daca dupa o sarcina extrauterina mai am sanse sa am raman insarcinata pe cale naturala va multumesc

Buna ziua,
Am cateva intrebari pentru invitatul dumneavoastra.
1. Care sunt cele mai mari provocari pe care le implica embriologia?
2. Aveti un caz mai interesant care v-a marcat?

buna ziua,o sa fiu scurta si la obiect . am varsta de 36 ani si la varsta de 31 ani am intrat la menopauza .aceasta menopauza a adus cu ea numai probleme.s-a incercat endocrinologic tot ce se putea ptr.ami veni ciclul,dar nu vrea sa vina de atatia ani decat cu anticonceptionale.in urma menopauzei instalate am uterul si ovarele atrofiate ,endom_t :0.21cm. intrebarea mea este: ce se mai poate face ptr.a avea un copil? (imi doresc din toata inima un copil).astept cu nerabdare un raspuns. cu stima si respect. d-na zina e carjan.

Buna as dori si eu un raspuns amfacut 3fiv nereusite al doilea sa u oprit embrioni din evolutie in ziua a treia cand trebuiau pusi al treilea 3embrioni de ziua 5 nereusit 2embrioni pusi la pastrare .embrio transfer reusit din pacate sarcina oprita in evolutie.as dori sa stiu ce sanse as mai avea la un nou fiv.va multumesc anticipat

Hi. I had embryo transfer on 4th March & got pregnant. But the pregnancy has comeup as SAC & it's failing. My two embryos were frozen transfered on day 5 and one survived . Can you plz advice if I can have the remaining one egg transferred but it's frozen too.

I came to know that can we contact you through any means of communication.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Laborator

  •  
  • 1 of 73

Articole similare

Fie ca ati ales momentul sarcinii si eventual ati efectuat analize preconceptionale fie ca sarcina a survenit pe nepregatite- analizele trebuie sa fie cat mai complete si efectuate cat mai precoce. Cel mai in masura sa precizeze ce investigatii sunt necesare in sarcina este fara indoiala medicul obstetrician. O parte din analize sunt compensate...
Unii oameni ezita sa bea un pahar sau doua de apa in timpul meselor din cauza credintei ca acest lucru poate dilua acizii gastrici din stomac si perturba procesul de digestie. Desigur, este posibil sa bei mai multa apa decat este necesar, dar nu exista nici un risc asociat cu apa bauta in timpul meselor. Beneficii Principala preocupare este ca...
A venit iarna si odata cu frigul incep sa ni se usuce si sa se crape mainile, buzele, fata si chiar parul. Iata de ce am decis sa incep seria de articole despre ingrijirea pielii cu aceasta categorie. Multi dintre pacientii cu pielea uscata se simt bine in timpul sezoanelor moderate si al sezonului cald si au acuze doar iarna. Acest lucru se...
Medicii tratau inflamatiile oculare in Roma antica cu aceleasi ingrediente active ca si in zilele noastre, spun cercetatorii. Acestia au descoperit acest lucru prin analizarea unor pastile gasite pe del Relitto Pozzino, o nava de marfa naufragiata în largul coastei italiene în jurul anului 140 îHr. Erika Ribechini de la Universitatea din Pisa,...
Nasterea la varste fragede implica riscuri pentru mama si fat / Foto: PhotoXpress Am citit despre cazul fetitei din Romania care a nascut la varsta de 10 ani, in Spania. Eu insami am fost oarecum un copil cu copil. Am ramas insarcinata la 14 ani si jumatate. Am nascut la 15 ani intr-un spital din Bucuresti. Tatal copilului meu este fiul unor...