Enterocolita la copii: informații și sfaturi utile

Pediatrie
18 Decembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Baietel care prezinta simptome de enterocolita la copii

Ce este enterocolita la copii

Enterocolita este o inflamație a tractului digestiv care combină „enterita”, inflamația intestinului subțire, cu „colita”, inflamația intestinului gros. Se manifestă prin diaree, inapetenţă, greaţă, vărsături, dureri abdominale, febră, modificarea stării generale.

Inflamația în oricare dintre intestine este frecventă, dar, atunci când apare în ambele, aceasta tinde să fie mai severă. De asemenea, tinde să afecteze persoanele cu sisteme imunitare mai vulnerabile, în special sugarii şi copiii sub doi ani.

Care sunt simptomele enterocolitei la copii

Simptomele enterocolitei la copii includ:

  • distensie abdominală (senzaţia de balonare);
  • scaune cu sânge;
  • hrănire deficitară sau intoleranță la alimente;
  • vărsături de culoare biliară (verde) sau drenaj gastric;
  • semne de infecție, cum ar fi letargie și apnee;
  • instabilitatea temperaturii.

Simptomele enterocolitei pot să difere de la un copil la altul și pot să sugereze și alte afecțiuni digestive.

Care sunt cauzele apariției enterocolitei la copii

Nu există o singură cauză a enterocolitei la copii, ci vorbim despre virusuri, bacterii, paraziţi intestinali, fungi.

În cele mai multe situații, poate să fie vorba despre:

  • un intestin subdezvoltat (prematur);
  • prea puțin oxigen sau flux de sânge diminuat către intestin, la naștere sau mai târziu pe parcursul vieţii;
  • lezarea mucoasei intestinale;
  • creșterea semnificativă a numărului de bacterii din intestin, care erodează peretele intestinal;
  • infecție virală sau bacteriană a intestinului;
  • hrănirea cu formulă (bebelușii care primesc lapte matern prezintă un risc mai mic de enterocolită);
  • unii viruși și bacterii au fost găsiți ocazional la bebelușii cu enterocolită, deși afecțiunea propriu-zisă nu se răspândește de la un copil la altul;
  • factorii genetici - au fost identificate asocieri între infecţiile intestinale şi prezenţa inflamaţiei intestinale. O variantă de Interleukină (IL-8) este asociată cu apariţia cancerului gastric cu Helicobacter Pylori;
  • grupa de sânge 0 prezintă risc crescut de infecţie cu Norovirus.

Cât durează enterocolita la copii

Durata în care sunt prezente simptomele la copii diferă în funcție de cauza enterocolitei. Infecțiile, cele mai frecvente cauze, sunt, de obicei, temporare. Sistemul imunitar poate învinge uneori, singur, boala, deși, în general, tratamentul este necesar.

Unele dintre cauzele mai puțin frecvente, cum ar fi bolile autoimune, pot fi de lungă durată. Bolile cronice nu se vindecă, dar medicii specialiști pot trata inflamația cu medicamente.

Când e recomandat să consulți un specialist

Este obligatoriu să consulți un specialist atunci când copilul prezintă dureri abdominale severe, scaune cu sânge sau febră care nu scade, precum și semne de deshidratare. De asemenea, trebuie contactat medicul specialist dacă simptomele copilului se agravează sau dacă nu se ameliorează odată cu administrarea tratamentului prescris. Copiii care dezvoltă noi simptome trebuie să ajungă cât mai repede la medic.

Diagnosticul urmăreşte criteriile epidemiologice, clinice şi de laborator. Coprocitogramă şi coprocultură, testele de biologie moleculară PCR, hemoleucogramă, markeri de inflamaţie, ionogramă, uree, creatinină, transaminaze, proteine totale, proteina C reactivă etc.

Care sunt opțiunile de tratament disponibile

Tratamentul enterocolitei la copii poate să fie bazat pe regim alimentar pentru enterocolită, pe medicamente sau proceduri chirurgicale, atât la copii mici, cât și la adolescenți. În cazul în care intestinul nu este deja perforat și dacă este afectată doar o zonă mică a intestinului, de obicei se încearcă tratamentul medical. 60 până la 80% dintre bebelușii cu enterocolită necrozantă nu au nevoie de intervenție chirurgicală pentru ameliorarea simptomelor.

Tratamentul medical include:

  • întreruperea hrănirilor regulate. Copilul primește nutrienți printr-un cateter intravenos (IV);
  • plasarea unei sonde nazogastrice care se extinde de la nas în stomac. Tubul aspiră aerul și fluidele din stomacul și intestinul bebelusului, ameliorând distensia și disconfortul;
  • începerea tratamentului cu antibiotice în cazul etiologiei bacteriene;
  • verificarea scaunelor pentru a observa dacă apare sânge;
  • repetarea analizelor de sânge. Acestea pot detecta semne precoce de infecție și dezechilibre în chimia organismului;
  • dacă distensia abdominală interferează cu respirația, se recurge la furnizarea de oxigen sau respirație asistată mecanic;
  • în cazuri severe, poate fi necesară transfuzia de trombocite și globule roșii.

Dacă un copil nu răspunde la tratamentul medical sau dacă intestinul este perforat, este necesară o intervenție chirurgicală. Un chirurg pediatru examinează intestinul și îndepărtează doar părțile distruse, lăsând cât mai mult intestin posibil, astfel încât segmentele mai puțin deteriorate să aibă posibilitatea de a-și recăpăta funcția. În unele cazuri, un dren este plasat în abdomen pentru a îndepărta lichidul infectat şi pentru a limita apariţia complicaţiilor.

O stomă temporară (deschiderea intestinului în peretele abdomenului) este creată pentru a permite intestinului să se recupereze și să se vindece. O altă operație de reexaminare a abdomenului poate fi necesară 24 până la 48 de ore mai târziu pentru a determina dacă boala a progresat. Se reintervine chirurgical în timpul doi, apoi pentru anularea stomei şi repunerea circuitului intestinal în funcţiune.

Mama cu fetita ce prezinta dureri de burta cauzate de enterocolita

Regim enterocolită copii

Deoarece enterocolita afectează organele responsabile de absorbția vitaminelor, nutrienților și apei, nutriția adecvată este esențială.

O dietă sănătoasă include o varietate de alimente din toate grupele de alimente, cu respectarea unor principii care vor duce la îmbunătăţirea simptomelor. Sunt recomandate:

  • fructe (banană, măr copt) și legume sub formă de supă de zarzavat (rădăcinoase: morcov, pătrunjel, păstârnac), dovlecel;
  • cereale integrale;
  • proteine (carne vită, pui, curcan, gătite la abur sau grătar);
  • produse lactate (brânză de vaci, iaurt);
  • grăsimi sănătoase (pește, alimente pe bază de plante, avocado, uleiuri de pește și nuci).
  • ceaiurile, alimentaţia la sân a sugarilor şi administrarea formulelor de lapte pentru prevenirea sindromului de deshidratare acută.

Există anumite de tipuri de ceai pentru enterocolită la copii care pot ajuta digestia și sănătatea intestinală, cum ar fi:

Dulciurile și gustările sărate nu sunt recomandate deoarece nu oferă nutrienții de care copilul are nevoie. Consumul acestor alimente, fără un aport suficient din cele recomandate, poate împiedica copilul să obțină substanțele de care are nevoie pentru a se dezvolta. Dacă apar anumite simptome atunci când copilul mănâncă produse dintr-un anumit grup de alimente, medicul pediatru va face recomandările necesare pentru a înlocui alimentele respective.

Cum poate fi prevenită apariția enterocolitei la copii

Deoarece cauzele exacte ale enterocolitei la copii nu sunt stabilite cu exactitate, prevenția poate să fie dificilă. Totuşi, sunt esenţiale:

  • igiena riguroasă a mâinilor înaintea consumului de alimente;
  • verificarea surselor de apă potabilă;
  • dezinsecţia şi deratizarea.

Administrarea vaccinului împotriva rotavirusului este o măsură profilactică eficientă în primele şase luni de viaţă.

Studiile arată că laptele matern (mai degrabă decât formula) poate reduce incidența de enterocolită la copii. De asemenea, se recomandă începerea hrănirii după ce copilul este stabil și creșterea lentă a cantităților de hrană.

Alte sfaturi utile

Enterocolita cauzează, de obicei, diaree apoasă persistentă. Acest lucru privează corpul de apă și electroliți. Consumul de apă şi săruri de rehidratare orală poate reduce șansele de deshidratare.

În diagnosticul epidemiologic, se va stabili contextul apariţiei bolii ca fiind un caz izolat sau un focar din colectivitate, călătorie în zone endemice sau consumul de apă şi/sau alimente contaminate. Se va stabili sursa infecţiei (umană sau extraumană) şi calea de transmitere (directă - mâini murdare, sau indirectă - consum de apă sau alimente contaminate, ori prin vectori - muşte, gândaci, rozătoare).

Tratamentul simptomatic este recomandat pentru combaterea durerilor abdominale, a disconfortului abdominal, greaţa, vărsăturile, febra, şi alte simptome asociate. Alimentele bogate în lichide pot fi, de asemenea, un adaos excelent, deoarece pot oferi organismului diferiți nutrienți și electroliți alături de apă.

Enterocolita este o tulburare intestinală, așa că este vitală hrănirea corespunzătoare a copilului pentru a-i îmbunătăți sănătatea intestinală. Se recomandă includerea de probiotice și prebiotice în dietă, cum ar fi iaurturile, pentru a ajuta la stabilirea microorganismelor sănătoase în intestine.

Bibliografie

  1. “Enterocolitis: Symptoms, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 20 Jan. 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/24633-enterocolitis
  2. “Necrotizing Enterocolitis (for Parents).” Kidshealth.org, 2023, kidshealth.org/en/parents/nec.html
  3. “Necrotizing Enterocolitis in Children | Children’s Pittsburgh.” UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh, 2024, www.chp.edu/our-services/transplant/liver/education/liver-disease-states/necrotizing-enterocolitis
  4. Johnson, Jon. “What to Know about Enterocolitis.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 3 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/318567#common-symptoms

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării