Publicat la: 
20/02/2017
Este necesara interventia chirurgicala pentru tratarea apendicitei?
Tratarea inflamatiei apendicelui cu antibiotice ar putea fi o abordare medicala potrivita in majoritatea cazurilor de apendicita la copii, sugereaza un studiu publicat recent in jurnalul "Pediatrics", conform webmd.com.
Pentru a realiza studiul de fata, cercetatorii de la Universitatea din Southampton au analizat rezultatele a 10 studii realizate anterior pe aceasta tema, la care au participat 400 de pacienti tineri in randul carora tratamentul nechirurgical s-a dovedit a fi eficient in tratarea apendicelui inflamat. Ulterior, la 14% dintre acestia apendicita a recidivat, motiv pentru care autorii studiului au vrut sa cerceteze in amanunt aceasta problema pentru a ajuta doctorii sa ia decizii mai bune in tratarea apendicitei.

"Este nevoie sa evaluam in detaliu tratamentul nechirurgical aplicat la un numar mai mare de pacienti pentru a putea efectua comparatii amanuntite, astfel incat sa intelegem mai bine eficienta fiecarui tratament in parte," declara autorul studiului Dr. Nigel Hall.

Operatia de indepartare a apendicelui inflamat a fost pentru mult timp tratamentul de baza pentru apendicita. Afectiunea se poate declansa la orice varsta, dar este intalnita cel mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 10 si 20 de ani. De asemenea, apendicita este cea mai frecventa cauza a manifestarii durerilor abdominale acute ce necesita o interventie chirurgicala. Simptomele inflamatiei apendicelui includ febra, greata, varsaturile si durerile localizate in zona abdomenului. Daca apendicita nu este tratata, apendicele inflamat se poate sparge, eliberand bacterii periculoase in abdomen, ce pun in pericol viata pacientului, potrivit autorilor.

In cadrul studiului de fata, Dr. Hall si echipa sa au analizat o serie de studii de specialitate ce au raportat utilizarea de tratament pe baza de antibiotic pentru 413 cazuri de apendicita.

Dupa ce starea de sanatate a pacientilor a fost urmarita pe o perioada de la opt saptamani la patru ani, tratamentul medicamentos a ramas eficient la numai 79% dintre cazuri, in randul carora nu au fost raportate complicatii medicale grave legate de aceasta metoda de abordare, iar inflamatia apendicelui a revenit in aceasta perioada la 14% dintre cazuri.

Datele studiului au aratat ca 8% dintre pacientii cu apendicita, ce au fost tratati in prima faza cu antibiotice, au avut nevoie de interventii chirurgicale in timp de 30 de zile de la finalizarea tratamentului medicamentos, iar la 23% dintre acestia apendicita a recidivat in termen de 12 luni.

Cercetatorii sunt de parere ca nu avem suficiente probe in prezent pentru a compara rezultatele tratamentelor pe baza de antibiotic cu rezultatele interventiilor chirurgicale, desi prima metoda s-a dovedit a fi eficienta in majoritatea cazurilor studiate.

Cu toate astea, este nevoie de mai multe cercetari de specialitate pentru a stabili daca tratamentul nechirurgical ar putea fi utilizat la o scara mare in cazurile de apendicita, este de parere Dr. Daniel Bonville, chirurg la Houston Methodist Hospital din Texas.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Medic Rezident
Eisler Cristina,Medic specialist
Medic specialist
Medic primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 24