Publicat la: 
28/05/2019

Tratamentul medicamentos administrat pacientilor cu insuficienta cardiaca poate fi simplificat prin oprirea diureticelor, potrivit unui studiu prezentat la congresul stiintific al Societatii Europene de Cardiologie. Totusi, cat de sigura este aceasta varianta?

”Pacientii care sufera de insuficienta cardiaca trebuie sa ia multe pastile pentru aceasta afectiune, dar si pentru alte afectiuni care pot sa apara simultan, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala. Renuntarea la un medicament, atunci cand nu mai este necesar, faciliteaza efectul celor necesare. Acestia sustin ca nu le place sa utilizeze diuretice, deoarece au senzatia ca trebuie sa stea in permanenta acasa pentru a utiliza baia si au crampe, astfel ca ar fi dispusi sa renunte la ele, daca este posibil”, spune Luis E. Rohde, cercetator.

Pentru ce sunt folosite diureticele?

Diureticele sunt prescrise pentru ameliorarea simptomelor pacientilor cu insuficienta cardiaca. Acestea ii ajuta sa elimine lichidele excesive (congestia), care provoaca dificultati de respiratie, picioare umflate, tuse si crestere in greutate. Dupa ce simptomele dispar, pacientii iau in continuare o doza mica, fiind preocupati ca simptomele pot sa revina.

Totusi, ultimul studiu condus de specialisti a demonstrat ca utilizarea pe termen lung a diureticelor este asociata cu un prognostic mai rau.

Cercetarea s-a axat pe siguranta si tolerabilitatea retragerii furosemidului diuretic la pacientii cu insuficienta cardiaca cronica stabila. Au fost incluse 11 spitale universitare din Brazilia.

Criteriile eligibile au fost simptomele, fractia de ejectie a ventriculului stang, admiterea in spitale in ultimele sase luni, administrarea diureticelor (40-80 mg pe zi) timp de cel putin sase luni.

188 de pacienti au fost repartizati aleatoriu in doua grupe, una in care s-a mentinut administrarea diureticelor si alta in care a fost oprita. In cazul celor din a doua grupa, specialistii le-au dat o alta pastila, mizand pe efectul placebo. Acestia au fost urmariti timp de 90 de zile si nu au existat diferente intre cele doua grupuri.

”Rezultatele demonstreaza ca pacientii care sufera de insuficienta cardiaca cronica stabila pot sa renunte la diuretice. De asemenea, daca renunta, nu trebuie sa mareasca doza, in caz ca vor mai avea nevoie de ele. Aproximativ 20% din numarul total de pacienti au luat din nou diuretice pentru ameliorarea simptomelor”, spune Andreia Biolo, cercetator.

De asemenea, pacientii care renunta la diuretice nu au nevoie de o monitorizare suplimentara. In cazul in care au probleme de respiratie, au endeme sau sesizeaza o crestere brusca in greutate, adica simptome care indica retentia fluidelor, trebuie sa va adresati medicului.

Sursa: www.escardio.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Adrian Paunescu / Foto: Agerpres UPDATE. Inima lui Adrian Paunescu a repornit, fiind sustinuta si de aparate prin care este drenat sangele, starea pacientului fiind in continuare grava, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Serban Bradistenau, seful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, unde este internat poetul. Starea de sanatate...
Ce factori favorizeaza si care sunt principalele simptome ale insuficientei cardiace, cand trebuie sa facem un control de specialitate si cum poate fi tratata aceasta afectiune? Dr. Lacramioara Petrescu, medic primar cardiologie, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Lacramioara Petrescu este medic primar cardiologie in cadrul Hyperclinicii...
Orezul brun, usor de digerat / Foto: Dreamstime.com Cauzata, de obicei, de infectiile toxicoalimentare, diareea poate fi insotita de crampe abdominale, balonare, varsaturi si chiar febra. Suficient incat sa strice o vacanta sau o sarbatoare. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Episoadele de diaree pot dura de la cateva ore la o saptamana. De cele mai...
Sucul din sfecla rosie ar putea creste capacitatea de a depune efort si gradul de rezistenta la efort al pacientilor cu insuficienta cardiaca, potrivit unui studiu publicat recent in "The Journal of Cardiac Failure," informeaza news.iu.edu. Insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie redusa Studiul examineaza impactul nitratului de sodiu...
Tratamentul medicamentos administrat pacientilor cu insuficienta cardiaca poate fi simplificat prin oprirea diureticelor, potrivit unui studiu prezentat la congresul stiintific al Societatii Europene de Cardiologie. Totusi, cat de sigura este aceasta varianta? ”Pacientii care sufera de insuficienta cardiaca trebuie sa ia multe pastile pentru...