Publicat la: 
28/05/2019

Tratamentul medicamentos administrat pacientilor cu insuficienta cardiaca poate fi simplificat prin oprirea diureticelor, potrivit unui studiu prezentat la congresul stiintific al Societatii Europene de Cardiologie. Totusi, cat de sigura este aceasta varianta?

”Pacientii care sufera de insuficienta cardiaca trebuie sa ia multe pastile pentru aceasta afectiune, dar si pentru alte afectiuni care pot sa apara simultan, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala. Renuntarea la un medicament, atunci cand nu mai este necesar, faciliteaza efectul celor necesare. Acestia sustin ca nu le place sa utilizeze diuretice, deoarece au senzatia ca trebuie sa stea in permanenta acasa pentru a utiliza baia si au crampe, astfel ca ar fi dispusi sa renunte la ele, daca este posibil”, spune Luis E. Rohde, cercetator.

Pentru ce sunt folosite diureticele?

Diureticele sunt prescrise pentru ameliorarea simptomelor pacientilor cu insuficienta cardiaca. Acestea ii ajuta sa elimine lichidele excesive (congestia), care provoaca dificultati de respiratie, picioare umflate, tuse si crestere in greutate. Dupa ce simptomele dispar, pacientii iau in continuare o doza mica, fiind preocupati ca simptomele pot sa revina.

Totusi, ultimul studiu condus de specialisti a demonstrat ca utilizarea pe termen lung a diureticelor este asociata cu un prognostic mai rau.

Cercetarea s-a axat pe siguranta si tolerabilitatea retragerii furosemidului diuretic la pacientii cu insuficienta cardiaca cronica stabila. Au fost incluse 11 spitale universitare din Brazilia.

Criteriile eligibile au fost simptomele, fractia de ejectie a ventriculului stang, admiterea in spitale in ultimele sase luni, administrarea diureticelor (40-80 mg pe zi) timp de cel putin sase luni.

188 de pacienti au fost repartizati aleatoriu in doua grupe, una in care s-a mentinut administrarea diureticelor si alta in care a fost oprita. In cazul celor din a doua grupa, specialistii le-au dat o alta pastila, mizand pe efectul placebo. Acestia au fost urmariti timp de 90 de zile si nu au existat diferente intre cele doua grupuri.

”Rezultatele demonstreaza ca pacientii care sufera de insuficienta cardiaca cronica stabila pot sa renunte la diuretice. De asemenea, daca renunta, nu trebuie sa mareasca doza, in caz ca vor mai avea nevoie de ele. Aproximativ 20% din numarul total de pacienti au luat din nou diuretice pentru ameliorarea simptomelor”, spune Andreia Biolo, cercetator.

De asemenea, pacientii care renunta la diuretice nu au nevoie de o monitorizare suplimentara. In cazul in care au probleme de respiratie, au endeme sau sesizeaza o crestere brusca in greutate, adica simptome care indica retentia fluidelor, trebuie sa va adresati medicului.

Sursa: www.escardio.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Tratamentul medicamentos administrat pacientilor cu insuficienta cardiaca poate fi simplificat prin oprirea diureticelor, potrivit unui studiu prezentat la congresul stiintific al Societatii Europene de Cardiologie. Totusi, cat de sigura este aceasta varianta? ”Pacientii care sufera de insuficienta cardiaca trebuie sa ia multe pastile pentru...
Adrian Paunescu / Foto: Agerpres UPDATE. Inima lui Adrian Paunescu a repornit, fiind sustinuta si de aparate prin care este drenat sangele, starea pacientului fiind in continuare grava, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Serban Bradistenau, seful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, unde este internat poetul. Starea de sanatate...
Tratamentul medicamentos administrat pacientilor cu insuficienta cardiaca poate fi simplificat prin oprirea diureticelor, potrivit unui studiu prezentat la congresul stiintific al Societatii Europene de Cardiologie. Totusi, cat de sigura este aceasta varianta? ”Pacientii care sufera de insuficienta cardiaca trebuie sa ia multe pastile pentru...
Nu numai astmul este vinovat de respiratia suieratoare / Foto: PhotoXpress Respiratia suieratoare (wheezing) este un simptom declansat de ingustarea sau obturarea partiala a cailor respiratorii. De multe ori, aceasta este un semn al astmului, boala care sensibilizeaza plamanii si provoaca inflamarea cailor respiratorii. Orice alergen, de la...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele care au peste 65 de ani si care au fost diagnosticate cu insuficienta cardiaca pot continua sa bea cantitati moderate de alcool, potrivit eurekalert.org. Studiul a fost condus de cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington. Mai mult, se pare ca alcoolul are si...