Publicat la: 
25/08/2017

Este somnul fara vise un semn al dementei?

Persoanele in varsta in cazul carora faza de somn REM este diminuata pe parcursul odihnei de noapte ar putea fi mai predispusi declansarii dementei pe masura ce imbatranesc, sugereaza un studiu efectuat de un grup de cercetatori australieni si publicat in "Neurology", informeaza webmd.com.

Cunoscuta sub denumirea de faza REM (din engl. "rapid eye movement"), aceasta faza importanta de somn are loc in mai multe intervale de-a lungul odihnei pe toata durata noptii si se caracterizeaza prin miscari rapide ale globului ocular si aparitia viselor.

Somnul se caracterizeaza prin cinci faze distincte: somnul usor, faza pregatitoare pentru somnul profun, doua etape de somn profund si, la final, somnul REM. In timpul fazei REM, ce apare de mai multe ori pe parcursul odihnei de opt ore, se inregistreaza o activitate crescuta la nivelul creierului, respiratie rapida, puls ridicat si o temperatura corporala crescuta, fata de fazele anterioare ale somnului.

"Am constatat ca persoanele care au parte de mai putine intervale REM pe parcursul unei nopti prezinta un risc crescut de a dezvolta dementa pe masura ce inainteaza in varsta. Pentru fiecare scadere cu doar 1% a fazei de REM riscul bolii Alzheimer creste cu aproximativ 9%," declara Matthew Pase, cercetator in cadrul Swinburne University of Technology din Australia.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au urmarit si analizat fazele de somn a 321 de barbati si femei cu varste de peste 60 de ani pe o durata de trei ani. Toti participantii au fost apoi testati pentru a identifica prezenta semnelor de dementa pe o perioada de 19 ani.

Din totalul de 321 de participanti la studiu, 32 au dezvoltat dementa in toti acesti ani, iar 24 de persoane au dezvoltat boala Alzheimer.

In urma analizelor de specialitate, anchetatorii au concluzionat ca tiparele profunde de somn nu au avut niciun impact asupra cresterii riscului declansarii dementei, precum este cazul fazelor de somn REM.

In mod specific, in randul persoanelor participante la care somnul REM a reprezentat 20% din somnul total pe durata noptii riscul declansarii dementei nu a reprezentat un semn de ingrijorare.

Dupa ce oamenii de stiinta au luat in calcul si alti factori, precum riscul bolilor cardiace, semnele de depresie si tratamentele medicamentoase administrate, acestia au concluzionat ca persoanele care au petrecut mai putin timp in faza de somn REM au avut un risc semnificativ pentru dezvoltarea dementei.

Cu toate acestea, "rezultatele noastre nu arata prezenta unei relatii de tip cauza-efect, ci arata, mai degraba, o asociere," adauga autorul principal al studiului.

Pentru a explica legatura dintre fazele de somn REM si riscul declansarii dementei, autorii adauga ca somnul REM protejeaza anumite conexiuni de la nivelul creierului, ce au fost constatate ca fiind afectate la progresia dementei.

"Studiul de fata subliniaza importanta fazelor de somn REM pentru buna functionare a creierului, iar activitatea neuronala ce apare in acest stadiu de somn este critica pentru consolidarea memoriei si protectia creierului impotriva declansarii bolizii Alzheimer," adauga Dr. Ricardo Osorio, psihiatru in cadrul institutului Center for Brain Health de la NYU Langone Medical Center din New York.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Ferencz-Flatz Ghertruda,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13