Publicat la: 
25/07/2012

Europa se apropie de prima aprobare a terapiei genice pentru tratament

Agentia Europeana pentru Medicamente a recomandat pentru prima data folosirea terapiei genice pentru tratamentul pacientilor care sufera de o boala rara care afecteaza procesarea grasimilor. Terapia genica implica transferul de gene in pacienti pentru a trata anumite boli. In acest caz, Glybera foloseste un virus injectat in pacient care trebuie sa ofere o copie functionala a unei gene care produce lipoprotein lipaza (LPL), conform revistei Nature.

Deficienta de LPL afecteaza nu mai mult de una sau doua persoane la un milion.

Glybera este un tratament pentru pacientii care nu pot produce suficient o enzima cruciale pentru descompunerea grasimilor in organism si a fost sustinut de catre Agentia Europeana pentru Medicamente (de EMEA) si de Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP). Aceasta recomandare trebuie sa fie aprobata de catre Comisia Europeana inainte ca tratamentul sa devina disponibil, desi ar fi neobisnuit pentru Comisie sa respinga recomandarea.

In 2004, China a devenit prima tara care a aprobat un produs de terapie genica pentru uz comercial, ca si tratament pentru cancer. Europa si Statele Unite trebuie inca sa aprobe orice tratamente de terapie genica si domeniul a fost afectat de probleme cum ar fi teama ca aceasta terapie ar putea produce cancer.

Jorn Aldag, director executiv al uniQure, compania cu sediul la Amsterdam care detine Glybera, spune ca anuntul EMA este un "semnal" dat comunitatii care se ocupa de terapia genica ca lucrurile se schimba. "Deblocheaza potentialul", a spus revistei Nature. "Veti vedea mai multe investitii care vor veni."

Tim Cote, fostul sef al US Food and Drug Administrations Office of Orphan Products Development, acum consultant independent, spune ca aprobarea este "o stire uluitoare, fantastica. Pune Europa in prim plan".

Redactia MedLive.ro

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Genetica

Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Cercetatorii de la Universitatea din Waterloo au dezvoltat un nou mod de a preveni si de a trata Chlamydia, cea mai comuna infectie bacteriana cu transmitere sexuala din lume. Noul tratament este diferit de cel clasic, bazat pe antibiotice, fiind un tip de terapie genetica, livrata prin intermediul nanotehnologiei. Rata de succes este de 65% in...
Agentia Europeana pentru Medicamente a recomandat pentru prima data folosirea terapiei genice pentru tratamentul pacientilor care sufera de o boala rara care afecteaza procesarea grasimilor. Terapia genica implica transferul de gene in pacienti pentru a trata anumite boli. In acest caz, Glybera foloseste un virus injectat in pacient care trebuie...